DÜNYA

Şili’de neler oluyor?

Latin Amerika ülkelerinden Şili’de halk, metro ücretlerine yapılan zammın ardından sokaklara döküldü. Kısa sürede adeta bir şiddet sarmalına dönüşen gösterilerde 20 kişinin öldüğü, bin 218 kişinin yaralandığı ve 9 bin 203 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Şili’de geçtiğimiz haftalarda ulaşıma yapılan yaklaşık yüzde 4’lük zamma karşı metroda “turnikeden atlama” şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri güç kullanarak çıkarmasıyla şiddet olaylarına dönüştü.

Şili’de günlerdir devam eden ve hükümetin geri adımlarına rağmen durmayan gösteriler nedeniyle, diktatör Augusto Pinochet’in 1990’da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen “acil durum” ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilmişti.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın, Maliye ve İçişleri Bakanlarının da aralarında bulunduğu 8 bakanı değiştirmesine rağmen gösteriler, özellikle başkent Santiago’da devam ediyor.

Pinera’nın istifasını isteyen ve kentin tarihi İtalya Meydanı’nda toplanan protestocu kalabalık ve güvenlik güçleri arasında yer yer arbede ve çatışmalar yaşanıyor.

(TRT – BRT)

Şili'deki protestolar metro istasyonlarından başladı.
[Şili’deki protestolar metro istasyonlarından başladı. Fotoğraf: Reuters]
Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Benzer Haberler

Samsung Galaxy S10’un yeni görüntüleri internete sızdı

Voice Kıbrıs Haber

İngiltere’de benzin ve dizel araç satışını yasaklayacak

Voice Kıbrıs Haber

WhatsApp bir süredir üzerinde çalıştığı yeni uygulamasını kullanıma sundu

Voice Kıbrıs Haber

Kasırga nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti!

Voice Kıbrıs Haber

İngiliz basını: May’e yönelik saldırı engellendi

AB’da İran çatlağı!

Voice Kıbrıs Haber