FeaturedKIBRIS

“Sanırım, Amerikan diplomasisinin buna tamamen dahil olacağını göreceksiniz”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde katıldığı oturumda, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve özellikle Kıbrıs sorunuyla alakalı sözleri Rum basınında geniş şekilde yer aldı.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, ABD’nin Kıbrıs sorununa etkin bir şekilde müdahil olmasına ilişkin sözlerini ön plana çıkarırken Türkiye’ye de mesaj gönderdiğini yazdı.

Habere göre Blinken açıklaması çerçevesinde iki kesimli iki toplumlu federasyonu açıkça desteklerken, Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a karşı provokatif eylemlerde bulunduğunu da iddia etti.

Bir soru üzerine Blinken, ABD Başkanı Biden’in Senato üyesi ayrıca ABD Başkan Yardımcısı olduğu dönemde de Kıbrıs sorununa büyük ilgi duyduğunu, Biden’in ABD Başkanı olarak da bu konuyu ciddiye aldığını ifade etti.

İki kesimli iki toplumlu federasyon olarak Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek kapsamlı bir çözümü desteklediklerini söyleyen Blinken, BM’nin kritik rolünü desteklemekle birlikte bu perspektifin ileriye götürülmesi çabasına müdahil olacaklarını söyledi.

Blinken, “Sanırım, Amerikan diplomasisinin buna tamamen dahil olacağını göreceksiniz” ifadesini de kullandı.

Doğu Akdeniz’deki üçlü iş birliklerinden de söz eden Blinken, Doğu Akdeniz’deki bazı faaliyetlerden, gerek toprak veya deniz bölgelerinde, gerekse enerji kaynaklarıyla ilgili Türkiye’nin faaliyetlerinden endişe duyduklarını savundu.

Blinken sözlerinin devamında ABD’nin, Doğu Akdeniz’deki tüm tarafların toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve istikrarı ileriye götürmek, düşüncelerini ortaya koymak ayrıca çıkabilecek anlaşmazlıkların askeri ve provokatif faaliyetlerle değil diplomasi ile çözümlenebileceğinde ısrar etmesinin çok önemli olduğunu da vurgu yaptı.

KUSİOS

Habere göre Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, konuyla ilgili açıklamasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in sözlerini selamladı.

Kuios açıklamasında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile ABD Başkanı Joe Biden’in, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin geçmişteki çabalarda etkin rol oynayan kişisel ilişkilerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olması temennisinde bulundu.

Kusios bu açıklamaların ayrıca Anastasiadis ve Kıbrıs Rum Hükümetine, ABD ile ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği önemin doğruluğunu haklı gösterdiğini belirtti.

DİSİ ve DİPA partileri de birer açıklama yaparak Blinken’in açıklamasında dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

TAK


Benzer Haberler

“İddiaların Erhan Arıklı ile ilgisi yok”

Voice Kıbrıs Haber

KITSAB, Moskova turizm fuarında… “Rusya turizm pazarında önemli bir tatil noktası haline geleceğiz”

AA

“Eksikliklere rağmen öğretmenler iş başındadır”

Voice Kıbrıs Haber

Belgrad derbisinde taraftarlar birbirine girdi!

Akdağ: Kıbrıs sorunu büyük oranda çözüldü!

En çok yağışı Dipkarpaz ve Çayırova aldı

Voice Kıbrıs Haber