FeaturedKIBRIS

Proje çerçevesinde oluşturulan PDR Komisyonu tarafından hazırlanan kitap tamamlanma aşamasına geldi

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Ortak Hizmetler Dairesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ile ortaklaşa yürüttüğü “Mutluluk Sanatı: Pozitif Düşünme ve Öznel İyi Oluş Projesi” çerçevesinde hazırlanan bilimsel bildirinin “Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi”nde kabul edildiği bildirildi.

Okul öncesi eğitimde kullanılmak üzere “Okul Öncesi Eğitimde Pozitif Düşünme Etkinlik Örnekleri Kitabı”nın da örgün eğitimde hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldığı belirtildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Mutluluk Sanatı: Pozitif Düşünme ve Öznel İyi Oluş Projesi”nin kapanış toplantısı bugün saat 14.00’de UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıda, toplumsal ruh sağlığını desteklemeye yönelik önleyici psiko-eğitim çalışma olarak öğretmen, öğrenci ve aile ayağını kapsayacak şekilde hayata geçirilen projede elde edilen sonuçlar ve pozitif düşüncenin geliştirilmesine ilişkin olarak bilimsel çerçevede hazırlanan çalışmalar tanıtıldı.

Proje, Doç Dr. Çağla Gür başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Şerife Özbiler, proje asistanları Uzman Başak Eser, Uzman Hüseyin Göksu ve Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan Uzman Şahin Karasalih’ten oluşan ekip tarafından yürütüldü.

Projenin kapanış toplantısında, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Cengiz Uzun, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Çağla Gür ve çalışma ekibi hazır bulundu.

GÜR

Projesi yürütücüsü Doç. Dr. Çağlar Gür yaptığı sunumda, günümüzde, sağlıklı nesiller, üretken ve başarılı toplumlar için toplumsal ruh sağlığını desteklemeye yönelik önleyici psiko-eğitim çalışmalarının büyük önemi olduğuna işaret ederek, “Mutluluk Sanatı: Pozitif Düşünme ve Öznel İyi Oluş Öğretmen ve Anne Eğitimi Projesi”nin bu çerçevede gerçekleştirilen bir proje olduğunu söyledi.

Toplumsal ruh sağlığını desteklemeye yönelik önleyici bir psiko-eğitim projesi kapsamında güz ve bahar döneminde 392 öğretmen ve 76 annenin eğitimleri gerçekleştirildiğini anlatan Gür, projenin ikinci aşamasında; okul öncesi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sınıf öğretmenliği ve okul yöneticileri ve branş öğretmenleri grupları olmak üzere, gönüllü öğretmenlerden oluşan dört farklı grupla komisyon çalışmalarının yürütüldüüğünü söyledi.

Komisyon çalışmaları sonucunda okul öncesi öğretmenlerine pozitif düşünme eğitimine yönelik uygulama örnekleri sunan “Okul Öncesi Eğitimde Pozitif Düşünme ve Etkinlik Örnekleri” kitabı geliştirilerek yayın aşamasına geldiğini de açıklayan Gür, pozitif düşünme eğitimine yönelik teorik bilgilerin de kitabın içeriğinde yer almakta olduğunu anlattı.

Öznel iyi oluşa yönelik etkinlikleri içeren PDR komisyonunun kitabı tamamlanma aşamasına geldiğini açıklayan Gür, “Branş öğretmenleri komisyonu çalışmaları kapsamında ise, 28 öğretmen 17 farklı proje tasarlayarak okullarında uygulamıştır. Projenin okul öncesi eğitimi çalışmaları, 15-17 Temmuz’da yapılan 7. International Positive Psychology Association (IPPA) Kongresinde bildiri olarak sunularak projenin tanıtımı gerçekleştirilmiştir” dedi.

Gür, proje sürecinde onlarca kişinin emeği söz konusu olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Yolculuğumuz boyunca bizi yürekten destekleyen, katkılarını esirgemeyen Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Ortak Hizmetler Dairesi’ne, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne, projenin ilk aşamasında, duyurulması bağlamında katkı sağlayan Lefkoşa Türk Belediyesi, Girne Belediyesi, Değirmenlik Belediyesi ve Gönyeli Belediyesi’ne, her zaman yakınımızda hissettiğimiz UKAMER’e, sponsor olarak destek veren Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Elite Hospital’e, etkinliklerin uzman görüşü alınması-değerlendirilmesi aşamasında katkı koyan-yapıcı yönlendirmelerde bulunan alan uzmanlarına, öğretmenlerimize, annelerimize ve proje asistanlarına yürekten teşekkür ediyorum.”

KARAOKÇU

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, fiziksel sağlık kadar ruh sağlığının da önemli olduğunu, bu çerçevede toplumsal ruh sağlığının gelişmesine ciddi değer verdiklerini söyledi.

Önleme ve eğitim konusunda yaptıkları bütün çalışmaları bilimsel çerçevede yürüttüklerini belirten Karaokçu, “Mutluluk Sanatı:Pozitif Düşünme ve Öznel İyi Oluş Projesi”ni UKÜ ile iş birliğinde yürütmekten gurur duyduklarını ifade etti.

Dünyayı hem ekonomik, hem de psikolojik açıdan olumsuz etkileyen pandemi sürecinin yarattığı olumsuzlukların giderilmesi adına da, toplumda pozitif düşüncenin gelişmesine yönelik yerel yönetimlerle de işbirliğinde çok ciddi bir çalışma yürütüldüğünü belirteren Karaokçu, UKÜ Rektörü Prof Dr. Nadiri’ye, Doç. Dr. Gür ve ekibine, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Uzun’a teşekkür etti.

Çalışma sonucunda hazırlanan bilimsel makalenin Uluslararası Pozitif Düşünce Kongresi’nde kabul görmesinin, örgün eğitime çok büyük değer katacak olan “Okul Öncesi Eğitimde Pozitif Düşünme Etkinlik Örnekleri Kitabı”nın hazırlanmasının, bunun yanında öznel iyi oluşa yönelik etkinlikleri içeren PDR komisyonunun kitabının tamamlanma aşamasına gelmesinin projenin önemini ortaya koyduğuna işaret eden Karaokçu, bu verimli işbirliğinin sonucunda, toplum yararına daha bir çok adımların atılacağına olan inancını dile getirdi.

UZUN

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Cengiz Uzun, pozitif düşünce ve öznel iyi oluşu kapsayan “Mutluluk Sanatı” projesine emek veren tüm eğitmenleri ve isimsiz kahramanlara teşekkür etti.

Eğitim Bakanlığı bünyesinde bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadığını, projeyle bir ilkin de gerçekleştirilmiş olduğunu anlatan Uzun, insanların pandemi nedeniyle psikolojik olarak olumsuz etkilendikleri bir dönemde, pozitif düşünme ve öznel iyi oluşun ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Bu nedenle öğretmenleri teşvik ettiklerini ve projeye ciddi bir katılım sağlandığına işaret eden Uzun, proje başladıktan sonra öğretmenlerden çok ciddi derecede olumlu dönüşler aldıklarlarını belirtti. Çalışma sonucunda hazırlanan eğitim kitapçığı ve bilimsel makalelerin önemine işaret eden Uzun, projenin önümüzdeki ders yılında da genişletilerek devamından yana olduklarını da sözlerine ekledi.

NADİRİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, pandeminin toplumları ekonomik ve psikolojik olarak olumsuz etkilediği bir dönemde “Mutluluk Sanatı:Pozitif Düşünme ve Öznel İyi Oluş Projesi”nin çok değerli bir çalışma olduğunu vurguladı.

İnsanların pozitif düşünce ve öznel iyi oluş seviyelerinin yükselterek mutlu olmalarını öğretmenin önemine işaret eden UKÜ Rektörü Prof. Dr. Nadiri, projenin hayata geçmesine katkı sağlayan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na, Milli Eğitim ve KültürBakanlığı ile çalışmaya katılan tüm öğretmen ve ailelere teşekkür etti.

Mutlu olan, pozitif düşünen insanın işinde de evinde de, sosyal yaşamında da mutlu olabileceğini kaydeden Nadiri, “Hepimizin bu dönemde mutlu olmaya ve pozitif düşünmeye ihtiyacımız var. Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet olmak üzere üç tane çok önemli görevi bulunmaktadır. Bu anlamda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak, bilgi ve birikimlerimizi devletin ilgili kurumları ile iş birliğinde topluma aktarma ve destekleme çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Voice Kıbrıs Haber/TAK


Benzer Haberler

CTP heyeti, TBMM KKTC Dostluk Grubu’nu kabul etti

Voice Kıbrıs Haber

Medya Etik Kurulu dikkat çekti!

Türkiye’de 174 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı yeniden arttı!

Yasağı ihlal edenlere yasal işlem!

Voice Kıbrıs Haber

Yeni yerleştirilen hız tespit kameraları devreye giriyor

Voice Kıbrıs Haber

“Önümüzü açsınlar işimizi yapalım”

Voice Kıbrıs Haber