FeaturedKIBRIS

“Özgür basın dünya barışını sağlayacak güçtür”




BAY-SEN Basın Sözcüsü Mehmet Aktan, Dünya Basın Özürlüğü nedeniyle mesaj yayınladı.

Aktan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Basın özgürlüğünü anlamak için hem geçmişi iyi bilmek hem şimdiki zamanı bilmek gerekir. Tarihte basının önemi gün gibi ortadadır.

İngiltere’de 1688 yılında görkemli devrim sonrası Sanayi Devrimi olurken ilk kez çoğulculuk bağımsız bir basına olanak tanır.

Böylece kapsayıcı kurumları devam ettirmek isteyen halk bu kurumlara yönelik tehditlerden haberdar olup onlara karşı örgütlenmelerini kolaylaştırdı.

Yani demokrasinin savunucusu ve geliştiricisi rolünü aldı. 1688’de İngiltere hükümetinin basını sansürlemeyi bırakması son derece önemliydi. Bu olgu akabinde ABD’ye sıçramış Sanayi Devrimini güçlendirmiş ve süper güçleri yaratmıştır. Halka demokrasi getirmiş, insan haklarını doğurmuş, bilimde kaliteyi sağlamıştır. Basın özgürlüğü olmayan her ülke çağı yakalayamamış hak ve hukuktan mahrum kalmıştır.

Özgür basın devlet için vazgeçilmez iken, toplum için şart, kişisel yanlış menfaatler için bir düşmandır. Yargı, yasamayı ve yürütmeyi denetlerken halkı çağdaşlaştırandır. Bir gün dünya barışını sağlayacak güçtür.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.”






Benzer Haberler

Sındırgı’da deprem meydana geldi!

Voice Kıbrıs Haber

Bugün hava nasıl? (6 Aralık Cumartesi)

Voice Kıbrıs Haber

Değirmenlik-Haspolat yolunda korkutan kaza: 2 kişi yaralandı!

Voice Kıbrıs Haber

Yapay zeka ikna ediyor ama yalan söylüyor

TRT

3 yaşında satrançta dünya rekoru kırdı

TRT

AB’den X’e 120 milyon avro para cezası

AA