FeaturedKIBRIS

“Önerilerimizi yakın bir zamanda karşı tarafa sunacağız”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Lider Anastasiadis’ın kabul edilemez güven yaratıcı önlemleri tekrar tekrar gündeme getirdiğini söyleyerek, iki tarafın işbirliğini öngören öneriler üzerinde çalıştıklarını, yakın zamanda ileteceklerini duyurdu.

Kıbrıs Türk tarafının yapacağı önerilerin adadaki her iki toplum olmak üzere, tüm bölgenin yararına olduğunu, bu nedenle dikkate alınması gerektiğini kaydeden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının davranışlarını “samimiyetsiz” olarak değerlendirdi ve samimiyet olması durumunda işbirliğine her zaman açık olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, iki tarafın egemen eşitlik ve eşit statüsüne vurgu yaparak, bundan sonraki müzakere sürecinin iki devlet arasında olması gerektiğine dikkat çektiler.

– Tatar: “Eğer resmi müzakere sürecine geçeceksek, yapacağımız önerilerin kabul edilmesini bekliyoruz”

Ortak basın açıklamasında ilk sözü alan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye arasında süregelen iş birliği temelinde bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyeti ile bu görüşmeleri sürdüklerini ifade ederek, faydalı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ortak basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının, geçen yıl nisan ayında Cenevre’de yapılan 5+1 gayri resmi Kıbrıs toplantısında, iki egemen eşit devlet temelinde ve KKTC’nin eşit statüsünün tanınmasıyla resmi müzakerelere başlanabileceğini Birleşmiş Milletlere ve tüm dünyaya duyurduklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı, Cenevre’deki bu toplantıda, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da kendisinin ilk kez sunduğu bu öneriye tam destek verdiğine işaret ederek, o günden beridir Türkiye’nin çeşitli uluslararası toplantılarda ve temaslarında Kıbrıs Türk tarafının yeni önerisine tam destek verdiklerini tüm dünya ile paylaştıklarını belirtti.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetine göstermiş olduğu desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na teşekkürlerini sundu.

-“Bizim ortak zeminden anlayışımız; egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statüdür”

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kıbrıs konusuna ilişkin bugün yaptıkları değerlendirmelerde ilişkin olarak, şunları söyledi:

“Bugün gelinen noktada, yaptığımız değerlendirmelerle, biz, eğer resmi müzakere sürecine geçeceksek, bu önerilerimizin kabul edilmesini bekliyoruz. Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri geçen nisan ayında Cenevre’de yaptığımız toplantılarda ve geçen eylül ayında New York’taki üçlü toplantıda, kendisi de taraflar arasında ortak zemin bulunması durumunda resmi müzakere sürecine geçilebileceğini ifade etmiştir. Bizim ortak zeminden anlayışımızı, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statü olarak gördüğümüzü sürekli olarak kendileri ile paylaşıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu temel hakkın; uluslararası anlaşmalardan kaynaklandığını ifade ederek, 1960 Antlaşmaları ile Kıbrıs’ta iki ayrı halkın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kurucu ortağı olduğunu anımsattı ve şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Güney’de Rum Cumhuriyetine dönüşmesiyle bizim devletin dışına itilmemiz ve haklarımızın işgal edilmesi noktasında bize uygulanmakta olan haksızlıkların büyük bir insan hakları ihlali olduğunu ve bu çağda olmaması gereken ambargo, izolasyon ve kısıtlamalar gibi bir takım uygulamaların hala Kıbrıs Türk halkına uygulanmakta olduğunu uluslararası toplumla paylaşıyoruz.”

– Tatar’dan Anastasiadis’e GYÖ’ler konusunda yanıt: “Bu önerileri yok hükmündedir”

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs toplantısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusundaki önerilerini Türk tarafı ile paylaştığını anımsatarak, geçen günlerde Anastasiadis’in kendisine bir mektup göndererek bu konuyu yeniden gündeme getirdiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Ercan’ın direkt uçuşlara açılması için Ercan’ın BM denetimine; Gazimağusa Limanı’nın direkt ticaret açılması için AB denetimine ve Maraş’ın BM’ye iadesi… Ve aynı zamanda, bu koşullar içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti limanlarının kendilerine açılması ve Ercan’ın BM’ye devriyle de, fır hattının tek fır hattı olarak buradaki hava sahasının aleyhimize çevrilmesine dönük bir takım beklentileri vardır. Bunları bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu açıklamış bulunmaktayız, ancak geçenlerde tarafıma göndermiş olduğu mektupta bunları ifade etmektedir. Dolayısıyla, temcit pilavı gibi bizim kabul etmediğimiz bu önerileri sürekli gündeme getirmektedir. Bizim bunları kabul etmemiz mümkün değildir, çünkü bunların altındaki niyet otoriteyi Kıbrıs Cumhuriyetine daha fazla yaymak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmektir. Bütün bunları çok iyi bilmekteyiz, dolayısıyla bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerileri yok hükmündedir.”

– “İş birliği önerilerimizi yakın bir zamanda karşı tarafa sunacağız”

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında devamla şu ifadelerde bulundu:

“Bizim için önemli olan; iki tarafın iş birliği ile bundan sonra her iki halka da faydalı olacak bir takım önerileri gündeme getirmektir. Sürekli olarak Birleşmiş Milletler yönetiminde ve gözetiminde yapılan toplantılarda Türk tarafı bunları gündeme getirmektedir. Bütün bu süreçleri, elbette, Anavatanımız ve garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti ile de istişare içerisinde yapmaktayız. Bugün de yapılan toplantılarda çeşitli detaylar konuşulmuştur, ayrıntılara girilmiştir. Bu konuda, Kıbrıs Türk tarafı da, karşı tarafa da kendi önerilerini, yani iki tarafın iş birliği ile her iki tarafın da yararına olabilecek iş birliği önerilerimizi yakın bir zamanda sunacağız.”

-“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki dengeleri sürdürmesinde KKTC ile iş birliği önemlidir”

Gelinen aşamada, Doğu Akdeniz’de, dünyanın farklı merkezlerinde, özellikle Ukraynada yaşananların, artık dünyada farklı dengelerin oluşmakta olduğuna işaret ettiğini kaydeden Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu gelişmeleri yakından izleyen güçlü bir devlet olarak Doğu Akdeniz’deki dengeleri sürdürmesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile iş birliği fevkalade önemli ve değerlidir. Biz bu anlayışla biz iş birliğimizi en yakın temasla sürdürmekteyiz ve bunun bahtiyarlığı içindeyiz. Yunanistan’ın Ege adalarına yönelik girişimlerini de büyük bir rahatsızlıkla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de izliyoruz. Uluslararası anlaşmalara ve sözleşmelere ihlal anlamında olan bu girişimlerini kınıyoruz ve Kıbrıs’ta da benzer durumların olmaması için bütün mücadeleyi de sürdürmekteyiz.”dedi.


Benzer Haberler

Girne Belediye Başkanı Güngördü yeni yıl mesajı yayımladı

Voice Kıbrıs Haber

Hayat Projesi açılış ve sergisi gerçekleşti

Voice Kıbrıs Haber

Akaryakıt dışında ilaç ve tedavi de…

Voice Kıbrıs Haber

“Gümrük çalışanlarının eylemi, işlerin aksamasına, yeni ek maliyetlerin oluşmasına ve tedarik zincirinin aksamına neden oluyor”

Voice Kıbrıs Haber

Güneyde havalimanlarının açılması mercek altında

Voice Kıbrıs Haber

Çalışma nedeniyle yol tek şeritten verilecek

Voice Kıbrıs Haber