FeaturedKIBRIS

Niyetiniz Devlet Hastanelerini Kapatmak mı?

hastane

Ülkemizde kamu sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunları yıllardır anlatıyoruz, idare anlamıyor. Sağlığa yatırım yapılmıyor, hekim, hemşire, personel alınmıyor, göz göre göre devlet hastanelerinin çöküşüne çanak tutuluyor

hastaneiç

Özel hastanelerden alınacak hizmetlerin faturalarını ödemeye bu ülkenin gücü yetmez

Son birkaç yılda  40 hekim kamu hastanelerinden ayrıldı. Bazı bölümler kapandı (Çocuk Nörolojisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Allerji, Çocuk Nefrolojisi), bazıları ise kapanma noktasına geldi (Kardiyoloji).

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu’na soruyoruz. B ve C planlarınız var demiştiniz. Kapanan, kapanma noktasına gelen hizmetlerin sürdürülebilmesi için planınız nedir Sn Bakan?

Bugün Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nde sadece 2 hekim görev yapmaktadır. Her yıl yaklaşık 600 hasta kalp krizi geçirmekte, 30’u geçirdiği kriz sonucu hayatını kaybetmektedir. Kardiyoloji  yılda 1500 koroner anjiografi, 90,000 poliklinik, 2,000 ekokardiyografi yapan, binlerce hastayı yatarak tedavi eden vekoroner yoğun bakım servisinde  yaşama bağlayan bir kliniktir. Kardiyoloji Servisi’nin kapanması salt kalp hastalarını değil, diğer tüm branşların hastalarını etkileyecektir.

“Çalışacak hekim bulamayacaksınız” ve “ Kurtarılabilecek hastaların bile kaybedileceği günler gelecek” demiştik. Şimdi söylediklerimiz yaşanmaya başladı.

Hekim, alt yapı ve teçhizat eksiklikleri bir türlü tamamlanmadığı için hasta sevkerinde büyük bir artış yaşanmaktadır.  Devlet hastanelerinden Mayıs 2015- Mayıs 2016 arasında 800 kadar hasta sevk edilmişken bu rakam Mayıs 2016-Mayıs 2017’de 1800’e çıkmıştır. 800 hasta sevki için 68 milyon TL ödeyen devlet, 1800 hasta için takriben 150 milyon TL ödemek durumunda kalacaktır. 260 tane hekime hak ettikleri özlük hakkını vermemek için- ki söz konusu meblağ 10 milyon TL bile değildir- bin dereden su getiren Maliye İşleri’nin amacı nedir?

Sadece 2 yılda ödenen sevk masrafları ile 700 yataklı, tam teşekküllü, yeni bir hastanenin en az yarısının finansı sağlanabilecekken bu israfın hesabı verilmelidir.

 

Hekiminiz YOK, hemşireniz YOK, çağdaş hastaneleriniz YOK, personeliniz YOK, ilacınız YOK, teçhizatınız YOK. Siz nesiniz? YOKLAR Hükümeti misiniz?

Göç Yasası ile çalışanların haklarını budadınız. Nitelikli kamusal hizmetlerde halkı düşünmeden tasarruf yapıyorsunuz. Hastaneleri hekimsiz bıraktınız.

Sağlıkta tasarruf insan öldürür

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, sağlığımızı savunmaya, halkın hastanelerine sahip çıkmak için mücadeleyi yükseltmeye ve sağlığımızı çökertenlerden hesap sormaya kararlıdır.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası.


Benzer Haberler

Göletten akan su kontrol altına alındı

“Tarihe AKP müdahalelerini uygulayanlar olarak geçeceksiniz”

Voice Kıbrıs Haber

Sağlık Bakanlığı ev karantinası için kuralları hatırlattı

Coşkun Aral “Yarışma, gençleri çevresini sorgulayıcı bir gözle görmesine teşvik etti”

Voice Kıbrıs Haber

“İlaç soruşturmasına benzer bir soruşturma süreci Telekomünikasyon Dairesi için de başlayabilir”

TAK

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği’nden çağrı

Voice Kıbrıs Haber