FeaturedKIBRIS

Neden Anayasa değişikliği?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik,  Anayasa değişikliği için 11 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılacak halkoylamasının önemini vurguladı.

Narin Ferdi Şefik, Anayasa’da öngörülen değişikliğin ne olduğu konusunda bilgisi olmayan vatandaşların, bilgi edinmek için bir çaba göstermesini istedi. Şefik, “Seçmenler, 11 Ekim’de sandığa gitmeden önce halkoylamasında kendilerine sorulan sorunun neyi ihtiva ettiği konusunda bilgi sahibi olsunlar, ona göre takdirlerini arzu ettikleri şekilde kullansınlar” dedi.

NEDEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ?

Anayasa değişikliğiyle ilgili talepleri sorulduğunda, ‘2014’te hazırlanan değişiklikleri’ istediklerini ancak “en fazla istenilen nedir” diye sorulduğunu, bunun üzerine de yargıç sayısını artırmayı gösterdiklerini anlatan Şefik, “Yüksek Mahkeme yargıç sayısı şu anda yetersiz kalma noktasındadır” dedi.

Narin Ferdi Şefik, Anayasa’nın 143. maddesindeki değişiklikleri hazırlayıp sunduklarını ve 3 konuda değişiklik yapıldığını ifade etti.

Şefik, yargıç sayısının artırılmasıyla ilgili değişiklik konusunda şu bilgileri verdi:

“Anayasa’da şu anda ‘Yüksek Mahkeme’nin bir başkan ve 7 yargıçtan oluştuğu’ yazıyor. Halkoylamasına sunulacak maddede, ‘bir başkan ve en az yedi, en fazla on altı yargıçtan oluşur’ deniyor. Buradaki gayemiz, Yüksek Mahkeme yargıç sayısının artırılmasıdır. Bu sadece anayasa değişikliyle mümkün olur. Tek yöntem budur. Anayasa değişikliği de halkoylaması olumlu neticelendiği taktirde olabilir. Bu nedenle, yargıç sayısını artırmak için anayasa değişikliği talep etmenin dışında bir çözüm yöntemi yoktur.

“ŞU ANKİ ACİL İHTİYAÇ 3 YARGIÇ DAHA… 10-15 YIL SONRASINI DÜŞÜNEREK 16 YARGIÇ DEDİK”

Niçin 16 yazılmıştır? Şu anda 16’ya ihtiyacımız var mıdır? Hayır yoktur. Ancak Anayasa değişikliğinin ne kadar zor olduğu, zaten bugünlerde yaşadığımız süreçten bellidir. Kolay bir şey değildir. O nedenle değişiklik yoluna gidildiğinde biz rakamı, şu anki ihtiyaçtan daha yüksek koyduk ki 10-15 yıl sonra tekrar bir Anayasa değişikliği gerekmesin. Şu andaki acil ihtiyacımız 3 yargıç daha tayin etmektir.

Bu 3 yargıcın atanmasına karar verecek olan Yüksek Adliye Kurulu’dur. Kurul da Yüksek Mahkeme yargıçlarından artı Başsavcı, Baro Konseyi Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Meclis’inin temsilcisinden oluşmaktadır. Yani yargı kendi içinde bu konuda karar verir. Dışarıdan bir dürtüyle karar verilecek bir husus değildir bu… Halkoylamasından evet çıktığı takdirde, kaç tane daha yargıç atanması gerektiği kararını da Yüksek Adliye Kurulu verecektir.

Haber: Özgül Gürkut Mutluyakalı – Fotoğraf: TAK Arşiv-Erol Uysal

(TAK)

 


Benzer Haberler

HAK-SEN, Nazım Hikmet Ran’ı anacak

Çarpmanın etkisiyle alev alan araç tamamen yandı

Voice Kıbrıs Haber

Elektrik aksamlarının kısa devre yapması yangına neden oldu

Bugün hava nasıl olacak? (31 Ağustos Salı hava durumu tahminleri)

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji Dairesi’nden toz uyarısı

TAK

Çalındığı iddia edilen lüks araçlar bulundu