FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Müze Yöneticisi Marie-Constance Konstantinou “Sergileri benzersiz kılan, işçilerin hikayeleridir”

Eleni Konstantinou

PEO Tarihi Emek Müzesi, yüzyılın başından bu yana işçilerin mücadeleleri hakkında tarihsel bilgi birikimini kapsıyor. İşçi hakları , sendikacılığın rolü ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki yakınlaşma, o dönem çoğu ortak olan emek mücadeleleriyle ilgili ziyaretçiler bilgi toplayabiliyor.

Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla, müzenin yöneticisi Marie-Constance Konstantinou ile PEO Tarihi Emek Müzesi’ni konuştuk.

Konstantinou, PEO Müzesi’nin ilk olarak 1992 yılında Genel Konsey ve emek hareketinin emektarlarının bir kararıyla kurulduğunu ve Emek Müzesi projesinin ana kahramanın Pantelis Barnabas olduğunu söyledi.

Konstantinou, müzenin, 2008 yılında, işçi sınıfının yaşamından ve mücadelesinden belgeleri, fotoğrafları ve sergileri tanıtmak ve korumak için Lefkoşa’daki PEO binasının içinde yeni bir yere taşınarak yenilendiğini belirtti. Müzenin, özerk ve bağımsız olarak 2012 yılında resmi olarak faaliyete geçtiğini anlatan Konstantinou, “Müze, yüzyılın başından bu yana işçilerin mücadeleleri hakkında tarihsel bilgi birikimi olarak toplumdaki sosyal rolünü vurgulamak ve çalışma hakları gibi kendi alanındaki sorunları anlamaya yardımcı olmak amacıyla kar amacı gütmeyen bir kurum olarak tescil edilmiştir” dedi.

GENÇ NESİL TARAFINDAN KISMEN BİLİNMEYEN TARİH TANITILIYOR
Müze Başkanı, bu tür müzelerin önemi ve günümüze nasıl katkı sağladığına ilişkin olarak, bu tür müzelerin öneminin, özellikle genç nesil tarafından kısmen bilinmeyen Kıbrıs tarihinin bir parçasının tanıtılmasında yattığına dikkat çekti.

Tarihsel Emek Müzesi’nin işleyişini aktaran Konstantinou , “PEO, ziyaretçiye yüzyılın başından itibaren işçi sınıfının durumuna ilişkin fotoğraflar ve diğer unsurlarla birlikte objektif bir şekilde eylemler ve mücadelelerinin evriminin bir görüntüsünü sunmaya çalışıyor. Ön saflarda PSE-PEO bulunan Kıbrıs sınıfı sendikal hareket. Bugünkü rolü, sunduğu sergiler aracılığıyla, işçilerin bugün sahip olduğu emek yardımlarının cömertçe bağışlanmadığını, önde gelen sendikacıların, zor koşullara meydan okuyarak, daha yüksek bir yaşam standardı için çetin mücadeleyle kazandıklarını fark etmemizi sağlamaktır. Aynı zamanda, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçilerin yüzyılın başından itibaren sendikalarda örgütlenmesinin gerekliliğini, işçi sınıfının sendikal hareketinin evrimini daha iyi bir yarını talep ederek anlatıyor” dedi.

DİJİTAL DÖNEME DOĞRU…

PEO Tarihi Emek Müzesi, dijital olan yeni bir döneme girdi. Müze Başkanı Marie-Constance Konstantinou’ya göre, görsel-işitsel bir sistem kurulurken, dijital bir tur rehberi de oluşturuldu. Tarihi Emek Müzesi’ndeki sergiler, evinden cep telefonu veya internete bağlanmayı sağlayan başka bir cihaz aracılığıyla ziyaretçiler tarafından görülebilecek. Konstantinou, aynı zamanda, müzede sergilenen şeyler dışında, bunların Kıbrıs işçi sınıfının tarihinin kaydedilmesi açısından araştırmacılar için önemli olduğunu vurguladı.

HİKAYELERİ CANLI TUTMA İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR

Marie-Constance Konstantinou, müze ile ilgili her zaman genişleme planları olduğunu ancak bu konuda devletin herhangi bir mali desteği bulunmadığını belirtti. Konstantinou şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği tarafından finanse edilen programlar aracılığıyla ve diğer kurumların işbirliğiyle, bu bölgenin tarihinin canlı kalması ve sürekli gelişmesi için, yeni nesil arasında çeşitli iki toplumlu ve spesifik olmayan etkinlikler düzenlemeye sürekli çalışıyoruz. Tarihi Emek Müzesi, işçi sınıfının tarihi ile ilgili belge, nesne veya fotoğraf toplamayı asla bırakmaz. Aksine, bir PEO üyesi tarafından bize sunulacak sergiyi büyük bir duygu ile hazırlarız çünkü bizim için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bizim için tüm sergiler benzersiz ve nadirdir. Maddi değeri pek olmayabilir, ancak manevi değeri ve benzersizliği bu insanların hikayelerinde yatmaktadır. Sergileri benzersiz ve ender kılan, aktivistlerin, işçilerin bu hikayeleridir. ”

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Tören nedeniyle bazı yollar kapanacak

Voice Kıbrıs Haber

Bakanlar Kurulu, Kıb-Tek’in 100 milyon TL borçlanmasını onayladı

Voice Kıbrıs Haber

Sol Hareket Omorfo İlçe Komitesi kuruldu

Voice Kıbrıs Haber

Aileler dikkat! Uçan balon küçük kızı yaktı!

Trafik kazası: 3 yaralı!

Brexit yasası Lordlar kamarasından dönebilir

Voice Kıbrıs Haber