FeaturedKIBRIS

MED 7 Zirvesi’nin ardından Lefkoşa Bildirgesi yayınlandı

MED 7 zirvesinin ardından yayınlanan Lefkoşa Bildirgesi’nde,  AB’nin Akdeniz ülkeleri, AB üye devlet statüsünün birleşmiş bir Kıbrıs için en iyi emniyet supabı oluşturduğunu vurguladılar. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB ve uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletlilerin 1982 Deniz Hukuku temelinde, Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) doğal kaynaklarını, araştırma, değerlendirme ve geliştirme konusunda egemenlik haklarını uygulamasına tam destek ve dayanışma ifade ettiler.

Lefkoşa Bildirgesi’nde aynı zamanda, Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesi ve uluslararası hukuka karşı olan tehdit ve eylemlerden kaçınması yönünde Türkiye’ye çağrıda bulunarak “bu temelde sorumluluk ve AB-Türkiye enerji kuralları temelinde bir diyaloğun karşılıklı yarar sağlayabileceğine” dikkat çekildi.

Lefkoşa Bildirgesi’ni imzalayan yedi ülke lideri, Batı ve doğu Akdeniz bölgesinin, EastMed gibi boru hattı ve altyapının,  doğal gaz ve elektrik tedariki için stratejik öneme sahip bir koridor olduğuna işaret ettiler ve bunun kaynakların, tedarikçiler ve ulaşım yollarının çeşitlendirilmesi için Birlik politikalarına katkıda bulunduğunu belirttiler. Ayrıca stratejik enerji güvenliğinin bir parçası olarak üye ülkelerle Batı Akdeniz ve Atlantik bölgeleri arasında daha iyi bağlantı kurulmasına yardımcı olabileceğini bildiklerini açıkladılar.

Bugün Lefkoşa’nın güneyinde gerçekleştirilen AB’nin Güney Ülkeleri Zirvesi sonrası açıklanan Lefkoşa Bildirgesi’nde ayrıca, “Avrupa müktesebatına uyan birleşik bir Kıbrıs’ın Birliğin tam çalışan bir üyesi olarak kalabilmesi için, AB’nin müzakerelerin yeniden başlamasıyla buna aktif olarak katılmaya devam etmesinin büyük önem taşıdığı” vurgulandı.

Ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümetinin, Kıbrıs’ı ve halkını yeniden birleştirecek, Kıbrıs’ın egemenlik haklarını, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü garanti altına alacak, yabancı müdahalelerden, garantilerden ve ordulardan arınmış bir çözüm bulunması yönündeki çabaları takdir ediliyor. AB’nin yedi güney ülkesi ayrıca, kapsamlı ve yaşayabilir, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa müktesebatına dayalı, AB ilke ve değerleri temelinde bir çözüme götürecek özlü müzakerelerin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu tarafından yapılan çabalara destek ifade ediliyor.

Lefkoşa Bildirgesi’nde, AB’nin yedi güney ülkesi ayrıca, özellikle Doğu Akdeniz’de, AB’nin enerji güvenliği stratejisini hatırlatarak, Avrupa şirketlerinin bölgede sürekli katılımını sağlamaya olan bağlılıklarını yineliyorlar.

Ayrıca, AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin önemini bir kez daha vurgulayarak ortak tehditlerin göğüslenebilmesi ve mülteciler, terörle mücadele, ulaştırma, ekonomi ve ticaret gibi hayati öneme sahip ortak ilgi konularda işbirliği için açık diyaloğun korunmasına olan bağlılıklarını tekrarlayarak ülkedeki mevcut durumdan duyulan kaygı dile getiriliyor.

Lefkoşa Bildirgesi’nde, “Ortaklık Anlaşmasına Ek Protokolün tam ve ayrımcılık yapmadan uygulamasının; Kıbrıs ve Kıbrıs’la bağlantılı olan AB şirketleri için Türk liman ve havaalanları/hava sahası içindeki yasakların kalkmasının tüm bölgenin yararına olacağı” vurgulanıyor.

AB’nin yedi güney ülkesi acil olarak, işgücünün adil hareketliliği ve bunun adil ve etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak için, AB kanunlarını güçlendirecek bir Avrupa çalışma Örgütü kurulması gerektiğini vurguluyorlar.

Lefkoşa Bildirgesi’nde iklimle ilgili olarak, Kıbrıs’ın bu konun göğüslenmesinde, hedefli bir eylem planı geliştirmek için, bölge ülkeleri arasında koordinasyon ve işbirliğini teşvik ederek bölgesel bir rol üstlenmeye hazır olduğu kaydediliyor.

(KHA)


Benzer Haberler

“Temmuz, karada ve denizdeki gelişmeler açısından kritik”

Voice Kıbrıs Haber

Sağlık Bakanlığı’ndan meslek gruplarına PCR testi çağrısı

“Kasıtlı yakılan çöplerden dolayı zehir soluyoruz”

Voice Kıbrıs Haber

Almanya’da hastanelerin yüzde 25’i kapanabilir

Voice Kıbrıs Haber

Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ve Yunanistan diaspora gençliğine ağırlık verecek

Voice Kıbrıs Haber

“Özgür basının ve tüm hastalarımızın yanındayız”

Voice Kıbrıs Haber