FeaturedKIBRIS

Meclis’te iki yasa tasarısı daha onaylandı


Cumhuriyet Meclisi’nde Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, limanlar ve gümrük konusunda açıklamalarda bulundu.

Berova, TC Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katılımıyla mobil x-ray cihazının 28 Haziran’da, Gazimağusa Limanı’nda törenle hizmete gireceğini açıkladı.

Limanların özelleştirilmesi konusuna değinen, bunun için 8-10 yıla yakın bir süre öngördüklerini belirten Berova, Girne ve Gazimağusa limanlarının özelleştirilmesiyle ilgili ihaleye çıkılabilmesi için şartname hazırlandığını, çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, birkaç teknik toplantıdan sonra bunun kamuoyuyla da paylaşılacağını belirtti.

Tasarıyla ilgili görüşmeye geçilmeden önce Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu.

-Şahiner

Tasarı üzerine söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, serbest bölgelerin siyasi sınırların içinde, gümrük duvarlarının dışında olduğunu, buralara belli başlı teşvikler, muafiyetler verilebileceğini ancak bunun faaliyetteki şirketlerin denetlenmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi.

Şahiner, “Buralara çeki düzen vermek gerek. Kulağımıza gelen duyumlar hiç iç acı değil” dedi.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun kardeşi rahatsızlandığı için Meclis’ten ayrıldığını, o nedenle cevabi konuşmayı kendisinin yaptığını ifade etti.

Berova, Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasası’nda gerek harçlar gerekse diğer unsurlarla ilgili güncellemeler yapıldığını ifade ederek, bu düzenlemenin kamu maliyesine katkısına işaret etti.

Özdemir Berova, Tasarının Komiteden oy birliğiyle geçmesinden memnuniyet duyduğunu da söyleyerek, “Ülkenin ekonomik ve iktisadi alanda ilerleyebilmesi için bu ve benzer yasaların süratle hayata geçmesi çok önemli” dedi.

Salahi Şahiner’in açıklamasına işaret eden Maliye Bakanı Berova, “Geçtiğimiz yıllarda serbest bölgelerle ilgili sıkıntılı hususlar olmuştur. Uluslararası hukuk çerçevesinde yeni düzenlemeler yapmak elbette kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Berova, 4-5 ay önce Mersin Limanı’na ziyaret gerçekleştirdiğini, gümrüğün çalışmasını yerinde incelediğini de söyleyerek TC Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katılımıyla mobil x-ray cihazının 28 Haziran’da, Gazimağusa Limanı’nda törenle hizmete gireceğini açıkladı.

Berova, Girne Limanı için mobil x-ray cihazının Türkiye’de hazır olduğunu, cihazın yerleştirilmesi konusunda ihale sürecinin başlatıldığını, bunun da 1,5-2 ay içinde tamamlanacağını kaydetti.

Gümrüklerin personel ihtiyacının karşılanması için 27 kişilik istihdam taleplerinin gerekli mercilere ilettiklerini de belirten Berova, güçlü bir gümrük için çalışıldığını vurguladı.

Limanların özelleştirilmesi konusuna değinen, bunun için 8-10 yıla yakın bir süre öngördüklerini belirten Maliye Bakanı Özdemir Berova, Girne ve Gazimağusa limanlarının özelleştirilmesiyle ilgili ihaleye çıkılabilmesi için şartname hazırlandığını, çalışmalarda son aşamaya gelindiğini, birkaç teknik toplantıdan sonra bunun kamuoyuyla da paylaşılacağını belirtti.

Berova’nın konuşmasından sonra Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı oya sunuldu. Tasarı için 31 kabul oyu kullanıldı. 19 vekil oylamaya katılmadı.

-Sunat Atun 

Milletvekili Sunat Atun, “Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı Komite raporunu okudu.

Rapor ve Tasarı üzerine söz istenmedi, bunun üzerine Yasa Tasarısı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.

– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komite Başkanı, UBP Milletvekili Sunat Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı Komite raporunu da okudu.

Rapor ve tasarı üzerine söz istenmedi. Yasa Tasarısı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.

 






Benzer Haberler

Türkiye 3 yıl sonra gri listeden çıktı

NTV

Öz oğlunu öldürmeye çalışmıştı, kan donduran yeni detaylar ortaya çıktı!

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (28 Haziran 2024)

Voice Kıbrıs Haber

Mehmet Deryalı için kan aranıyor

Voice Kıbrıs Haber

Direksiyon hakimiyetini kaybedip hendeğe düştü: 2 kişi yaralandı

Voice Kıbrıs Haber

Bazı hayvansal gıdalar piyasadan toplatıldı

TAK