FeaturedSağlık

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği virüsü belirtileri son günlerin en çok aranan başlıkları arasında yer alıyor. Monkeypox adı verilen Maymun çiçeği virüsü belirtileri ile Dünyanın dört bir yanında insanları korkutuyor. Normal çiçek hastalığına nazaran maymun çiçeği genellikle daha hafif seyrediyor. Peki Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, öldürür mü, tedavisi var mı?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak Orta ve Batı Afrika’da tespit edildi. Viral bir zoonotik hastalık olan Maymun Çiçeği, 1958 yılında laboratuvar ortamında maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın tespit edilmesiyle literatürde yer aldı. Virüs ismini de buradan almaktadır.

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak insanda 1970 yılında tespit edildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen virüsün iki farklı genetik grubu bulunuyor. Buna göre insanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Hastalığın kuluçka süresi de denilen enfeksiyondan semptomların başlangıcına kadar olan süre genellikle 6-13 gün olarak belirlendi. Ancak 5-21 gün olarak da değişebiliyor.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri şöyle seyrediyor:

Hastalığın belirtileri iki döneme ayrılabilir:

– Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.

– Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95’inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75’inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70’inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir. Döküntü, ardışık olarak maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru değişiklik gösterir.

Virüs insanlarda çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor. Ancak salgını doğuran nokta insandan insana da bulaşıyor olması.

Bu noktada tüketilen etin pişme derecesine ve hayvan kesim merkezlerine dikkat etmekte fayda var. Virüs özellikle çocuklarda şiddetli seyrediyor.

Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi

 

 


Benzer Haberler

“Statükonun 50 yıllık döngüsüne çomak sokmaya karar verdik”

Voice Kıbrıs Haber

İhtiyat Sandığı Dairesi hizmetleri geçici olarak durduruldu

Voice Kıbrıs Haber

“Daha dikkatli olmamız gereken bir sürece girdik”

Voice Kıbrıs Haber

Arabahmet Kültür Evi’nde anlamlı etkinlik

Voice Kıbrıs Haber

“Kıbrıslı Türkler Avrupa yurttaşlık haklarını kullanmalı”

Voice Kıbrıs Haber

Ölümlü kaza zanlısı Kıbrıslı Rum mahkemeye çıkarıldı

Voice Kıbrıs Haber