FeaturedVOI Özel Haber

“Mallarına geri dönüşü değil, geri dönme arzusunu kullanma girişimidir”

Voice Of The Island’ın sorularını yanıtlayan AP Milletvekili Loukas Fourlas, AB oylamaları hakkında konuştu.

Hatice Kerlo

Fourlas: “AP oylaması 550 ve 789 sayılı Kararlara ve 1979 Maraş Anlaşmasına özel atıflarda bulunuyor. Türkiye’nin aday ülkenin statüsünden kaynaklanan yükümlülüklerine de özel atıfta bulunulurken, Türkiye’nin Avrupa değerlerinden sürekli uzaklaştığına ve Ege’deki zorluklarına, Dağlık Karabağ’a karıştığına ve ülke içinde insan hakları ihlallerine dikkat çekildiğine açık bir atıf bulunmaktadır. Karar, Maraş’taki provokasyonları şiddetle kınıyor ve Erdoğan’ın iki devletli çözüm talebini reddederek tarafları üzerinde anlaşılanlara dayanarak yapıcı bir diyaloğa çağırıyor.

AB, Türkiye’nin provokasyon, gerginlik ve hukuka aykırılık yolunu izleyerek sadece itirazlarına uymayan, aynı zamanda meydan okuyan davranışlarından da rahatsızdır.”

Birçok hukukçu, Türkiye’nin Maraş konusundaki çağrılarıyla ilgili, BM kararlarını ihlal etmediğini söyleyerek, Türkiye sonuçta hak sahiplerini mülklerine geri dönmeye çağırdığından bahsediyor. Böyle bir durumda yasal hak sahiplerine iadesi çağrısı ve bunun gerçekleşmesi halinde herhangi bir karar ihlali söz konusu mu?

“Kıbrıs sorunu hukuki değil, siyasi bir sorundur” diyerek BM kararlarına atıfta bulunuyor ve BM kararlarında ne yazdığı konusuna açıklık getirerek sözlerine şöyle devam ediyor:

Fourlas:  “550. Kararın (1984) uygulanması amacıyla, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün kontrolü altında bulunan alanın Maraş’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini vurgulayan 550 ve 789 sayılı kararlarda daha net bir ifade yoktur.

Maraş’ın herhangi bir kısmının sakinleri tarafından değil, bireyler tarafından yerleşim girişimlerini kabul edilemez buluyor ve BU ALANIN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN İDARESİNE DEVREDRİLMESİNİ TALEP ETMEKTEDİR.”

Fourlas, geri dönüş çağrısı hakkında Maraş’ın yasal sahiplerinin Kıbrıs Türk idaresi altında geri dönmeye çağrıldığı zaman ve bunun Birleşmiş Milletler yönetimi altında olmayacağı zaman, bu durumum sadece bir geri dönüş olmadığının altını çizerek, “bu onların mallarına bir geri dönüşü değil, geri dönme arzusunu kullanma girişimidir” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümü hakkındaki soru üzerine Fourlas:

“Tek yol, görüşmelerin Erdoğan-Tatar’ın yarattığı yeni talepler ve taahhütler temelinde değil, şimdiye kadar kararlaştırılanlar temelinde, AB tarafından paylaşılan bir tutum temelinde gerçekleşmesidir” dedi.

Voice of the Island-2020


Benzer Haberler

Başbakan Üstel, deprem kesintileriyle ilgili öneri konusunda basın toplantısı düzenledi

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PYD’nin Moskova’daki Faaliyetlerine Son Verilmesini Bekliyoruz

Sürücülerin dikkatine!

‘Trodos’ta kalan öğrenciler ambulansla kuzeye getirilebilir’

Nöbetçi eczaneler (13 Ekim 2019)

Üç kavşak hafta sonu trafiğe kapalı olacak