FeaturedKIBRIS

Lefke Sivil Toplum Örgütleri yeni eylem planı hazırlığında

Lefke Sivil Toplum Örgütleri, Lefke Kaza Mahkemesi’nin Güzelyurt’a taşınması ve diğer sorunların çözümlenmemesine tepkilerini sürdürüyor.

Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformu Koordinatörlüğü, Lefke Kaza Mahkemesi’nin Güzelyurt’a taşınmasına ve diğer sorunların çözümlenmemesine tepki olarak başlattığı eylemlerini sürdürecek.

Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformu Koordinatörlüğü, daha önce aldıkları sürekli eylem kararı çerçevesinde yeni eylem planı belirlemek amacı ile Lefke Belediyesi Cittaslow Salonu’nda bugün toplantı yaptı.

Koordinatör Teoman Oktay, toplantıda mahkemenin kapatılmasının kabul edilmez olduğunu belirtti.

Lefke Kaza Mahkemesi’nin taşınma işleminin çok erken gerçekleştirildiğini ve geç haber aldıklarını kayededen Oktay, erken haber alamadıkları için de taşınmaya müdahale edemediklerini anlattı.

Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade ise, Lefke’nin ilçe olduğunu ancak çok eksikleri bulunduğunu kaydetti.

Nekibzade, Mahkeme’nin en geç 2 Ocak 2019 yılında yeniden Lefke’de olmasını istedi.

Gemikonağı kalkınma derneği Başkanı Türkay Fotalı da, gelen giden gükümetlerin hepsinin aynı olduğunu söyledi.

Lefke ve Çevresi Öncü Kadınlar Derneği Başkanı Suziye Zafer:

“Lefkenin ilçe olma kararı Aralık 2016 tarihinde KKTC Cumhuriyet meclisinde kabul edildi. Aradan geçen bunca zamandan sonra bizim ilçe merkezimizin devlet hizmetlerini daha geniş kapsamlı yerinde vatandaşa getirmesini beklerken bunun tam aksine bir tavır içerisine girmesi ve mahkemenin buradan kaçırılıp götürülmesi affedilecek bir konu değildir. İlçenin, ilçe olarak faaliyet gösterebilmesi için Mahkeme binasının acilen tamir edilmesinin gerektiğini, bina tamiri yapılana kadar ilçe merkezinde mahkemenin faaliyet gösterebileceği başka binaların da mevcut olduğunu, mahkemelerin ilçe dışına çıkarılmadan önce bu seçeneklerin de göz önünde tutulması gerektiğini inandığını belirtti. Yetkililerden en kısa bir sürede bunun düzeltilmesini talep ediyoruz”.

Lefke Kanser Hastalarına Yardım Derneği başkanı Gültan Bayramoğlu:

“Mahkemesiz bir ilçe olamayacağını, vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini hatta yangından mal kaçırırcasına Lefke Mahkeme binası içerisindeki malzemenin 1 gün içinde Güzelyurta taşınmasının Lefke halkını üzmesinden dolayı üzücü olduğunu belirtti ve mücadele edileceğini de söyledi. Lefke’de mahkemelere tahsis edilen Lefke Kaymakamlık binası içindeki ek 2 oda verilmesine rağmen, Güzelyurta taşınan Lefke mahkemesi nasıl olur da 2 odada görev yapabilecek?”

Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Taner Kerimoğlu;
“Osmanlı döneminden itibaren 100 yıllardır Lefke’de Mahkeme var olmuştur. 1938 yılında İngiliz Koloni döneminde Lefke Kaymakamlık binası inşa edilirken bu bina içerisinde de çok mahkeme hizmeti verilebileceği düşünülerek çok güzel bir mahkeme salonu inşa edilmiştir. Yaklaşık 80 yıldır da kesintisiz bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde Lefke Merkeze bağlı 50 köy daha sonra 63-74 yılları arasında Erenköyden Taşpınara kadar 20 köye KKTC kurulduktan sonra ise Lefke ilçesine bağlı 13 köye hizmet veren bir kurum olmuştur. Bu kurunun keyfi bir kararla taşınması bizi ve Lefke bölge halkını çok üzmüştür. Bu karar geri alınana kadar biz Bağlıköy Eko-Der olarak sonuna kadar bu mücadelede yer alacağız.”

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş;
Lefkenin ilçe olması üzerine uzun zaman geçmesine rağmen ilçede herhangi bir hükümet dairesinin faaliyete girmemesi yanı sıra Lefke ile özdeşleşmiş olan mahkemelerin Güzelyurta taşınmasının kabul edilemeyeceğini ve en kısa zamanda Lefke’de faaliyet göstermesi gerektiğini ve bunun sağlanması için yapılacak olan tüm faaliyetlere katkı koyacaklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti Lefke Şubesi başkanı Şakir Öksüz;
“İsmi olup cismi olmayan İlçemizin cisminin de olmasını istiyoruz. Bu bağlamda Lefke mahkemesinin bir gecede karar verilip ertesi gün taşınması affedilemez. Lefke ve yöre halkına ait Lefke mahkemesi binası içerisindeki demirbaş eşyanın kamyonetlere yüklenip Lefke çarşı içerisinden geçirilip taşınmasını bir çok Lefke’li gözleri yaşlı yüreği buruk izledi. Bu bizim üzerimizde derin bir iz bıraktı. Lefkedeki emeklileri ve vatandaşlar olarak Lefke platformunun aldığı eylem kararına tam destek verip eksiksiz katılacağımızı kamuoyuna bildiririz.”

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği başkanı Ahmet Hızlı da;
Bugün Lefke Sivil Toplum Örgütleri, Lefke Platformu olarak, Lefke Mahkemesinin Güzelyurta taşınması ile ilgili uzun bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı neticesinde Mahkemelerin Güzelyurta taşınmasının Lefke bölge halkının inanılmaz derecede üzülmesine sebep olduğu ve bu taşınmanın sadece halka değil bir çok devlet kurumu ile Polis’e de maddi külfet getireceğini belirtti. Bu nedenle Mahkemelerin bir an önce gerektiği gibi Lefke İlçesinde hizmet vermesi için Platform olarak alınmış kararların uygulanmasına destek verdiklerini belirtti. Platform olarak alınan eylem kararları basın ile 13 Eylül 2018 Perşembe günü paylaşılacağını belirtti.

Kaynak:BRTK


Benzer Haberler

Tozlu hava geliyor

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin ve Euro bugün ne kadar? (24 Ekim 2018 döviz fiyatları)

“Casus van” tutukluları serbest

Voice Kıbrıs Haber

‘Gazze’ye insani yardım götürülmesinde Kıbrıs anahtar role sahip olacak’

Voice Kıbrıs Haber

“CTP’nin ikinci tura yönelik kararını Parti Meclisi’nin ardından açıklayacağız”

Borsa günü düşüşle tamamladı

AA