FeaturedSağlık

Kovid-19 hastalarının yüzde 80’inde D vitamini eksikliği belirlendi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının yüzde 80’inde D vitamini eksikliği belirlendi.

Sonuçları “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” dergisinde yayımlanan araştırma, D vitamini eksikliği ve Kovid-19 arasındaki ilişkiyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırma çerçevesinde, İspanya’daki Marques de Valdecilla Üniversite Hastanesinde incelenen 216 Kovid-19 hastasının yüzde 80’inde D vitamininin eksik, erkeklerde D vitamini seviyelerinin kadınlardan daha düşük olduğu gözlendi.

D vitamini düşük olan Kovid-19 hastalarında ayrıca ferritin ve D-dimer gibi inflamatuvar işaretçilerinin serum düzeylerinin yükselmiş olduğu görüldü.

Araştırma ekibinde yer alan Cantabria Üniversitesinden Dr. Jos Hernandez, “Kanlarında D vitamini seviyeleri düşük olan Kovid-19 hastalarına, D vitamini almaları tavsiye edilmelidir. Bu yaklaşımın hem kaslara ve iskelete hem de bağışıklık sistemine yararlı etkileri olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

D vitamininin, soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemine yardımcı olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, D vitamini eksikliği ve Kovid-19’a bağlı ölümler arasında güçlü bağlantı bulunduğunu tespit etmişti.

ABD’nin Northwestern Üniversitesinden uzmanlar, bu bağlantıyı ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, İsviçre, İran, Güney Kore ve Çin’deki hastanelerden topladığı Kovid-19 hastalarına ait verileri inceleyerek keşfetmişti.

Singapur’da yapılan araştırmada da D3 ve B12 vitaminleriyle magnezyum mineralinin bir arada verilmesinin, 50 yaş ve üstü hastalarda Kovid-19’un ölümcül ya da ağır safhaya ilerlemesini engelleyebileceği bulgusu elde edilmişti.

(TAK)


Benzer Haberler

Bankalarda çeyrek finalistler belirleniyor

Voice Kıbrıs Haber

Lefkoşa’nın güneyinde Uluslararası Gastronomia Horeca 2022 Fuarı gerçekleşiyor

Voice Kıbrıs Haber

Seral Çağsın için kan aranıyor

Voice Kıbrıs Haber

Tatar’dan Waltham Forest Belediyesi önündeki eylemcilere destek

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (15 Haziran 2023)

Voice Kıbrıs Haber

“2 yıldır kıyı anlaşmasının güncellenmesi için çalışıyoruz”

Voice Kıbrıs Haber