Sağlık

Kış aylarında D vitaminine dikkat!

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, çocuk ve yetişkinlerde D Vitamini eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.

Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten Serter, Türkiye’de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti.

Sprey formunda D Vitamini

Serter; ayrıca D vitamininde doğru doz alımının çok önemli olduğunu, bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu, bu nedenle D vitamini takviyesinin hekim önerisi olmadan yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Takviye dozu birbirinden farklı olan her yaş grubuna uygun dozda üretilen vitaminlerin püskürtülerek uygulandığını, bu formların her püskürtmede güvenli miktarda D Vitamini verdiğini böylece fazla tüketimin zararlarından koruduğunun da altını çizdi. Çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmesi tavsiyesinde de bulundu.


Benzer Haberler

Nöbetçi eczaneler (24 Haziran 2021)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (25 Ocak 2024)

Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2023)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (25 Ağustos 2023)

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (26 Aralık 2022)

Voice Kıbrıs Haber

Kağıt bardaklardaki sıcak içeceklerin insan sağlığına ciddi etkileri olabilir

Voice Kıbrıs Haber