ABFeaturedKIBRISVOI Özel Haber

‘Kıbrıslı Türklerin nesli tükenme riskiyle karşı karşıya’

Tünay MERTEKCİ

Avrupa Parlamentosu’nda Sosyalist ve Demokratlar ailesinin bir parçası olan Yunanistan Potami (Nehir) Partisi’nin Avrupa Milletvekili Miltiadis Kyrkos parlamentoda bulunduğu dönemde birçok komitede görev yaptı. Hala Avrupa Parlamentosu milletvekilliğini yürüten Kyrkos, Avrupa Birliği – Türkiye Ortak Parlamento Komitesi Heyeti Başkan Yardımcığını yürütüyor. Hem Yunanistan’ı hem de Türkiye’yi ve elbette Kıbrıs’ı ilgilendiren konularla ilgilendiğine dikkat çeken Kyrkos, “Kıbrıs halkının arzusu olan iki bölgeli ve iki toplumlu federasyonu destekliyoruz” dedi. Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması gerektiğine inandıklarını söyleyen Kyrkos, zaman geçtikçe Kıbrıs Türk toplumunun neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu gördüklerini belirtti.

Soru: Kıbrıs sorunu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Miltiadis Kyrkos: Bizler, tüm Kıbrıs halkının arzusu olan iki bölgeli – iki toplumlu federasyonu destekliyoruz. Bir çözümün bulunması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü zaman geçtikçe Kıbrıs Türk toplumunun neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu kimsenin istemediği bir şeydir. Gerek Yunanistan’ın gerekse Kıbrıs’ın bu duruma tamamen karşı olması gerekiyor. Bu yüzden çözüm en kısa sürede bulunmalıdır. Çözüm, adanın sürdürülebilir yönetimine katkı sağlayacak, adanın çevresinde bulunabilecek ya da bulunacak zenginliğin iki toplum arasında uzun yıllar olması gerektiği gibi paylaşılmasını sağlayacak ve adanın bir sonraki gelişiminin temeli olacak. Farklılıkların dayanılmaz olmadığını düşünüyoruz. Ancak yapılması gerekenleri yapmak için herkeste istek olmalı. Bir noktakda yapılması gerekenler yapılmazsa, bunların maliyeti o zaman yapılanların maliyetinden daha da büyük olacaktır. Bunun sonucunda, her iki taraf da, dünyanın talep ettiği çözümleri sağlamak zorunda kalacak.

Soru: Partinizin ve kendinizin Türkiye’nin AB üyeliği üzerine düşünceleri nelerdir?

Miltiadis Kyrkos: Ben ve partim ve son zirvede, Türkiye’nin Avrupa’ya katılım sürecinin sona ermesine karşı parlamentoda oy kullandık. Açıkça ve ikinci kez düşünmeden yaptık. Çünkü öncelikle buna inanıyoruz ki; Türkiye’de yaşananlar için kurumsal müdahalenin tek aracı budur. Avrupa’nın, Türkiye’nin Avrupa yolunu izlemesine yardımcı olmak için müdahale etme hakkına sahip olması ve aynı zamanda doğru gitmeyen şeyleri şikayet edebilmesi. İkincisi ise, Türkiye’deki herkes, vatandaşlar, tüm siyasi partiler, gazetecilerin tüm dernekleri, tüm insanlar, rejim ile destekleyip desteklememelerine bakılmaksızın, cezaevlerinde bile bize tek bir ses ile Türkiye’nin katılım sürecini durdurmamamızı söylediler. Bu çok önemlidir. Çünkü Türk halkının, ne için oy kullandıklarına bakılmaksızın, Avrupa yönelimi olduğunu gösterir. Bu da Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştırmak için kullanmamız gereken bir şeydir. Hem Türk vatandaşları için, aynı zamanda da biz komşuları, Yunanlılar ve tüm Avrupa için de iyi olacak.

Soru: Kıbrıs’ta, ilk kez Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs Rum siyasi aprtisi AKEL’den Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı ve Yasemin Hareketi adlı bir diğer partide ise 6 Kıbrıslı Türk aday var. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Miltiadis Kyrkos: Özellikle Niyazi’nin Akel’den adaylığını duyduğumda çok mutlu oldum. Çünkü gerçekten bir sonraki Avrupa Parlementosu’nda birinci dili Türkçe olan bir Kıbrıslı temsilcimiz olabilir. Ben sadece bu şekilde ayırıyorum. “Kıbrıslılar” gelecek, sadece başka dili konuşuyorlar. Avrua Parlementosu’nda, Türkçe dilini de bu şansla resmileştireceğiz. Çünkü Kıbrıslı arkadaşım bu dili konuşacak. Şu an artık tek sorumluluk Kıbrıs Türk toplumunun onu desteklemesidir. Çünkü kataloglarda yazılı olan vatandaşların Avrupa milletvekili seçimlerinde oy kullanma hakları vardır. Bu hak büyük bir fanatizmle kullanılmalıdır. Çünkü Avrupa için gerçekten bir penceredir ve buna nasıl değer verdiklerini göstermek zorundalar. Umarım Avrupa Parlementosu’nda başkanı ile tanışma fırsatı bulduğum, ileriye Avrupalı bakan vatandaşları temsil Yasemin Hareketi de Avrupa’da onların da yerlerinin olduklarını göstererek, vatandaşlarını temsil edeceklerdir.

Soru: Avrupa’nın en büyük sorunları sizce nelerdir?

Miltiadis Kyrkos: Avrupa vatandaşının karşılaştığı en büyük sorun ve biz politikacıların ekonomik büyümeye cevap vermeleri gerekiyor. İnsanlar, geçmişten daha kötü bir gelecek, çocukları için gelecek, daha zor finansman ve olacaklar konusunda güvensizlikten korkuyorlar. Bu yüzden Avrupa’nın ilk endişesi, herkes için daha iyi ekonomik koşullar için mücadele ettiği konusunda vatandaşları ikna etmek olmalıdır. Bunun ötesinde, Avrupa çevre dostu bir bölgeye sahiptir. Başka hiç kimse bu konuyu devralmadı. Avrupa yeni teknolojilerin kullanımından da sorumludur. Çünkü başka hiç kimse bu konuyu üstlenmedi. Dünyada barışı teklif etme ve zorlama görevi vardır, çünkü birçok kişi bunu konuşuyor ancak çok azı yapıyor. Sadece vatandaşlarına bakmak için de daha yaygın görevlere sahiptir. Onları almak zorundayız ve bir dereceye kadar onlara sahibiz. Ancak vatandaşlarımız hala endişeli ve bunu popülist veya aşırı sağ partilere oy vererek ifade ediyorlar. Bu çözüm değil, örnekler göstermeliyiz. Avrupa’nın giderek daha fazla işbirliği anlamına geldiğini göstermeliyiz. Umarım önümüzdeki beş yıl içinde bu konuda çalışırız.

(Voice of the Island 2019)


Benzer Haberler

Güney Lefkoşa bölgesi için 420 milyon euro

Sınav sonuçları, 7 Kasım’da açıklanacak

AA

Motosikletliye çarpıp kaçan sürücü tespit edildi!

Voice Kıbrıs Haber

“İddialara hukuk yoluyla cevap vereceğiz”

Voice Kıbrıs Haber

Güney’de, turizm gelirleri artışta

İngiliz vatandaşlarına tedavi ve rehabilitasyon desteği verilecek

Voice Kıbrıs Haber