ABFeatured

“Kıbrıslı Rumların AB’ye girmesiyle biz bir sorunu içselleştirdik”




Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Macar Milletvekili Marton Gyöngyösi, Anadolu Ajansı’na verdiği mülakatta, AB-Türkiye ilişkilerinin daha iyi olabileceğini belirterek “Mevcut durumda Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ilişkileri geriyor. Bu konuda hızla somut bir şey yapılmalı” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’de uluslararası toplumun daha fazla dahil olduğu bir çözüm olabileceğine işaret eden Gyöngyösi, “Doğu Akdeniz’deki sorunların temelinde bölünmüş Kıbrıs Adası yer alıyor. Kıbrıs konusu çözülürse Doğu Akdeniz’deki deniz sınırları ve gaz kaynaklarının paylaşımı gibi komplike sorunlar da hızla çözülebilir” ifadesini kullandı.

Gyöngyösi, AB ve Türkiye arasında yaşanan uzlaşmazlıkların ideolojik bir mücadeleye dönüşmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, problemin anahtarının Kıbrıs konusu olduğunu kaydetti.

“Ben Türklerin ve Rumların adanın yerel halkları olduğuna inanıyorum. Adanın ve çevresindeki denizlerin kaynaklarını paylaşmaları gerekiyor. Bunu sağlamanın tek yolu Kıbrıs Türklerinin adada eşit hakka sahip olduklarının kabul edilmesidir. Kıbrıs’ta Türkler ve Rumların hem siyasi hem ekonomik olarak eşit paya sahip olmasıyla bu konu çözülür. Burada bir müzakere süreci görmekten mutluluk duyarım” dedi.

Gyöngyösi, Kıbrıs sorunu çözülmeden Doğu Akdeniz ile ilgili konuların kalıcı biçimde çözülemeyeceğini vurgulayarak, AB’nin tüm bu süreçten tamamen koptuğu, Annan Planı referandumunu Kıbrıslı Türklerin onaylarken Kıbrıslı Rumların reddettiğini, bunun sonucunda da çözüm sağlanamadığını söyledi.

“Rumların AB’ye 2004 yılında girmesiyle biz bir sorunu içselleştirdik” diyen Gyöngyösi, o dönemde Avrupa Birliği’nin, Rumlardan, önce sorunu çözüme kavuşturmalarını ve ardından geri gelmelerini ve üyeliğe yeniden başvurmalarını istemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Gyöngyösi, “Bence bu AB’nin yaptığı tarihi bir hataydı. Kıbrıs referandumundan sonra AB entegrasyonu ertelemeliydi. Bu Rumların fikrini hızla değiştirir ve çözümün parçaları olmalarını sağlardı” dedi.

(BRT)






Benzer Haberler

Cumhurbaşkanlığı bütçesi ile birlikte Kıbrıs sorununun da tartışıldığı genel kurulda gerginlik!

TAK

Çeler “Kamudaki maaş ödeme krizi artık gizlenemez boyuta geldi”

Voice Kıbrıs Haber

Sterlin 57 TL, Euro 50 TL sınırında!

Voice Kıbrıs Haber

YDÜ’den E-Study Box eğitimlerinde yüzde 90 indirim fırsatı!

Voice Kıbrıs Haber

Baykallı “Kıbrıs sorunu çözülmedikçe bu adayı normal bir ülkeymiş gibi göstermek kimsenin yararına değil”

Voice Kıbrıs Haber

Eğitim Bakanlığı dıştan bitirme sınavlarının tarihini açıkladı

Voice Kıbrıs Haber