FeaturedVOI Özel Haber

Kıbrıslı Rumlardan Kıbrıslı Türklere mesaj

Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ın kuzeyinde düzenlenen “Demokrasi ve İrade” yürüyüşünün ardından Kıbrıs’ın güneyinde de birçok mesaj yayımlandı.

Bu mesajlar arasında, böyle bir eylemin en son 2003 yılında görüldüğünün altı çizilirken, ilerici Kıbrıslı Türklerin birçok kesime gerekli mesajları ilettiği de vurgulandı.

Hatice Kerlo

Eylem vesilesiyle duygularını dile getiren Kıbrıslı Rumlar da Kıbrıslı Türklere mesajlarını ileterek, bu durumun örnek alınması gerektiğini söyleyenlerin yanı sıra, Kıbrıs’ın güneyine de açık mesaj gönderildiğinin altını çizdiler.

Andreas Sucis:

Limasol’da yaşamını sürdüren ve birçok Kıbrıslı Türk arkadaşı olan Sucis şunları kaydetti:

“Barikatlar “kapalı” olmasaydı, sokaklarda ve meydanlarda onlarla birlikte olacağımız kesindi”

Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın seferberliğini (hareketliliğini) görünce, sadece hayranlık ifade edebiliriz. Türkiye tarafından tam kontrol koşulları altında olmalarına ve yeni liderleri Türkiye’den seçilmiş olmasına rağmen yine de tehditlere meydan okuyarak Demokrasi ve Özgür İrade isteklerini göstererek sokaklara döküldüler.

Yurttaşlarımız Kıbrıslı Türklere yalnız olmadıkları mesajını gönderiyoruz. Çözüm ve Yeniden Birleşme mücadelesinde onların yanındayız ve barışa, saygıya ve iş birliğine inanan hepimiz onlarla birlikte yürüyoruz.

Barikatlar “kapalı” olmasaydı, sokaklarda ve meydanlarda onlarla birlikte olacağımız kesindi.

Güç ve cesaret Yurttaşlar…

AKEL Milletvekili Skevi Kukuma:

“Gösterinin mesajları son derece umut verici” diyen Kukuma, Kıbrıslı Türklerin iradelerine, toplumun varlığı ve demokratik laik karakterini ortadan kaldırmayı amaçlayan politikalara, önde gençler olmak üzere binlerce yurttaşın direndiğini ifade ediyor. Bunun yanında Maraş gelişmelerine karşı da direndiklerinin altını çizerken sözlerine şöyle devam ediyor:

“Yurttaşlarımızın mücadele ruhunu ve cesaretini selamlıyoruz. Bunlar, Kıbrıs Rum toplumundaki neredeyse tüm Kıbrıslı Türklerin Erdoğan’ın çaresiz bir enstrümanı olduğunu söyleyen milliyetçi söylemi çürütmektedir. Bu hareketlenme, adadaki statükonun tüm Kıbrıslılar, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için felaket ve tehlikeli olduğu mesajını verdi. Şimdi, vatanımızın bölünmesini sonuçlandırmak için herhangi bir plana karşı yeniden toplanma ve kararlı bir şekilde tepki verme zamanıdır.

Son üç yıldır Kıbrıs konusunda tehlikeli bir müzakere boşluğu hüküm sürüyor. Ek olarak, Kıbrıs Türk toplumunun liderliği artık iki devletli çözümün destekçisi. Durumlar kesinlikle zor. Ama hayal kırıklığına uğrama seçeneği yok. Barikatlar, ordular, vasi ve ana vatanlar olmadan, Kıbrıslılara ait bir Kıbrıs için tek yol, Kıbrıs’ın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde BM kararlarında açıklandığı gibi siyasi eşitlikle yeniden birleşmesidir.”  

Tasos Costeas

Bir federasyonun ana bileşeni siyasi eşitliktir. İlerici Kıbrıslı Türklerin bağımsızlık için ve Türkiye’ye bağımlılığa karşı seferberliklerini (hareketliliklerini) gören Kıbrıs Rum toplumu, gelecek için güven ve ortak hedefler olabileceğinin kesinliğini hissediyor.

Kıbrıslı Türklerin siyasi olgunluğu ve sosyal vicdanı bugün umudu canlı tutan şeydir. 

Georgos Tsalakos

Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın son seferberliğini (hareketliliğini) çok önemli buluyorum çünkü birçok yönden de net mesajlar gönderiyordu. Türkiye hükümetine vesayet kabul etmediklerini ve toplumlarının hakları için mücadele edeceklerini belirten bir mesaj gönderdiler. Ayrıca, tüm Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin itaatkar organları olduğunu düşünen Kıbrıs Rum toplumuna da bir mesaj gönderdiler.

Kanımca seferberlikle birlikte gönderilen en önemli mesaj ilerici Kıbrıs Rum güçlerine umut mesajı oldu. Kıbrıs Türk toplumunda, adadaki iki toplumun yeniden birleşmesi ve barış içinde bir arada yaşaması ve işbirliği için savaşan güçler var. Bu umut mesajını almalı ve her şekilde yoğunlaştırarak karşılık vermeliyiz ve Kıbrıs Rum toplumunda iki toplumu birleşik bir devlette yeniden bir araya getirecek çözüm lehine seferberlik anlamına gelir. İlerici Kıbrıslı Türk yurttaşlarımız bize yeniden birleşme mücadelesinin yolunu gösteriyor. Onları takip edelim!

Voice Of The Island-2020


Benzer Haberler

O kasap 6 ay kapatıldı!

SysAdmin

BM Genel Sekreteri yeni Kıbrıs Özel Temsilcisini atadı

Voice Kıbrıs Haber

Nöbetçi eczaneler (11 Ağustos 2021)

Voice Kıbrıs Haber

Başbakan’dan KKTC’ye gelen aşılar hakkında açıklama (CANLI)

Sosyal Sigorta işlemleri online yapılabiliyor

Londra’daki terör saldırısı 82 saniye sürmüş