KIBRIS

Kıbrıslı Rum öğretmenler Kuzey Kıbrıs Lefkoşa’daki okullara, göstergeleri zeytin dalı olan saatler bağışladılar

Bir grup lise ve ilkokul öğretmeni, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk öğretmenlerden oluşan “Birleşik Kıbrıs Platformu” çerçevesinde, çarşamba günü Kuzey Kıbrıs’taki bölgelerde bulunan okulları ziyaret etti. Ziyaretler, Lefkoşa bölgesinde bulunan, 460 öğrencili ve 70 öğretmenli Haydar Paşa Ticaret Lisesi ve en büyük ilkokul olan 750 öğrencili ve 50 öğretmenli Ertuğrul Ahmed ilk okuluna gerçekleştirildi.

Yeşil hattın her iki tarafı arasındaki bir saatlik fark, ziyaret saatini daha da kısıtlıyordu. Kıbrıslı Rum öğretmenlerin her iki okula hediyeleri olan ve saat göstergesi yerine küçük bir zeytin dalı bulunan ve üzerinde “federasyon için saat geldi” yazan tahta saatler, şakalar ve yorumlara fırsat oldu.

Okuldan çıkmadan kısa bir süre önce, ziyaretçileri ve öğretmenleri gören ilkokul öğrencileri, çok heyecanlanarak hemen ziyaretçilerle birlikte fotoğraf çekmeye başladılar. Kalıcı bir çözüm bulunması dileğinde bulunan okul müdürü Hasan Eren “ümit ederim, bu defa, yabancı güçlerin müdahalesi olmadan ülkemizde barış içinde yaşayabiliriz” dedi. 750 öğrencili okulun toplam sınıf sayısı 25.

Kıbrıslı Rum öğretmeler adına, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ve Platformuna, yıllardır sergiledikleri işbirliğinden dolayı teşekkürlerini ileten Costis Achniotes, “bu sıcak karşılama bize, Kıbrıs`ta barış içinde yaşama yönünde mücadele etme cesareti veriyor, Bu küçük hareketlerle, yeni bir Kıbrıs inşa etmeyi umuyoruz” dedi.

Yaşları 10-11 arası olan 31 öğrencili ilkokul 5. sınıf öğretmeni olan Şerif, Kıbrıs Haber Ajansı tarafından sorulan bir soruya, bazı çocukların güneye geçtiklerini, bazılarının da geçemediğini, güneye geçen çocukların diğerlerine nereye gittiklerini, ne yaptıklarını anlattıklarını söyledi. Barıştan söz edildiğinde çocukların ne anladığıyla ilgili soruya, Kıbrıslı Türk öğretmen, çocukların savaşın kötü bir şey olduğunu bildiklerini ve ihtiyaç duyulan şeyin barış olduğu yanıtını verdi. “Dil, din, ırk dünyadaki insanları ayırmaz ve tüm insanlar barış içinde birlikte yaşamalıdır. Onlar bunu biliyor ve biz de bunu öğretiyoruz”.

İlk ziyaret yeri olan Ticaret Lisesi müdürü Mehmet Aşan, turizm sektörü standart otel uygulamasına sahip okul üzerine bilgi vererek, turizmin tüm Kıbrıs için önemine değindi. Söz konusu lise, bir tanesi turizm endüstrisi diğeri de muhasebecilik olmak üzere iki Avrupa projesine katılmaktadır. Kıbrıslı Rum öğretmenler, Avrupa finansmanı ile çalışan muhasebe bölümü laboratuvarını ziyaret ettiler.

1959 yılında kurulan lise 3 bölümden oluşmaktadır: muhasebe, büro ve nispeten yakın zamanda başlayan turizm bölümü. Dört yıllık öğrenim sağlayan liseden, 1974`den bu yana, ilgili alanlarda çalışan 8 bin kişi mezun oldu. Turizm bölümü öğrencileri, ziyaretçi öğretmenlere peynirli pasta ve çay ikram ettiler. Son sınıf öğrencisi olan 19 yaşındaki Aya ve 18 yaşındaki Mehmet, şu an bir otelde çalışmaktadırlar. KHA`ya yaptıkları açıklamalarda, her ikisi de Kıbrıslı olduklarını, ülkelerini çok sevdiklerini ve burada kalıp çalışmak istediklerini dile getirdiler.

Platforma adına konuşan Costis Achniotes, bu tür buluşmaların bir alışkanlık haline gelmesi dileğinde bulunarak, öğretmen ve öğrencileri buna yaklaştırma yönünde çalıştıklarını söyledi. Siyasetçilerin de yardımıyla Kıbrıs sorununun çözülmesi dileğinde bulundu. Tahta saati kabul eden Mehmet Aşan teşekkürlerini sunarak “çözümü halkın uygulayacağını” söyledi.

KHA


Benzer Haberler

Son dakika… ABD, Adalet Bakanlığı mensuplarına da vize vermedi

Kıbrıs’ın birleşmesi konusunda yeni referandum yapabiliriz

Hüseyin Kunduz halen yoğun bakımda!

Voice Kıbrıs Haber

Tecavüz davasında yeni gelişme

Otopark çalışması

Özersay Spehar’la telefon görüşmesi yaptı

Voice Kıbrıs Haber