FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kıbrıslı Rum Bağımsız Başkan adayı Andreas Mavroyannis, Voice Kıbrıs Haber’e konuştu

Hatice KERLO

Kıbrıslı Rum Bağımsız Başkan adayı Andreas Mavroyannis, Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı yerden devam etmesi konusunda ısrarcı olacaklarını vurguladı.

Mavroyannis, Voice Kıbrıs Haber’e Kıbrıs konusu, başkanlık seçimi, Kıbrıslı Türklerin hakları ile ilgili konuştu.

2017’de Kıbrıs sorununu çözüme kıl payı yaklaşıldığını ve bu eşsiz fırsatı kaybetmenin çok üzücü bir durum olacağını ifade eden Mavroyannis, “Daha önce hiç bu kadar yaklaşmamıştık ve evet, çözülmesi gereken sorunlar ciddiydi ama çok azdı. En temel konularda çözüme çok yaklaşmıştık. Bu nedenle, çözüm bulabilmek için Genel Sekreter’in tüm yakınlaşmalarını ve üzerinde anlaşmaya varılan noktaları dikkate alarak,  müzakere için yeniden temel ve çözüm bulma ihtiyacında  ısrar edeceğiz” dedi.

“ Kaçırılmış büyük bir fırsattı, hepimiz sorumluyuz…”

Mavroyannis, Crans Montana’daki görüşmelerin durdurulmasının kötü bir durum olduğunu vurgulayarak , “Bence bugün hiçbirimiz tüm marjları tükettiğimizi söyleyemez.. Nitekim, son gece Genel Sekreter’in Garantilerin kaldırılması ve askeri birliklerin geri çekilmesi gibi 6 maddesinden 2’si Sayın Çavuşoğlu tarafından tam olarak kabul edilmemişti, ancak orada başlayan bir tartışmaydı ve durmak için bir sebep değildi. Bu kaçırılmış çok büyük bir fırsattı. Bundan hepimiz sorumluyuz. Belki de o anların tarihselliğini fark edemedik ve devam edemeyeceğini düşündük. O zaman çabanın sürdürülmesi gerektiğine ve bir çözüme ulaşmak için fırsatımız olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Hiçbir zaman iki devlet kabul edilmeyecektir” diyen Mavroyannis, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim için tek çözüm, Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlandığı gibi, üzerinde anlaşmaya varılan parametrelere göre siyasi eşitliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olandır. Samimiyetle inanıyorum ki, eğer bu çözüm insan haklarına saygı, temel özgürlükler, mülkiyet dolaşımı, Avrupa Birliği özgürlüklerinin uygulanması, insanların, malların, hizmetlerin, sermayenin serbest dolaşımı gibi doğru özelliklere sahipse, o zaman bu çözüm sadece benim için iyi ve mümkün olan tek çözümdür. Tabii ki, çözülmesi gereken ciddi sorunlar var. Mülkiyet sorunu, yerinden edilmiş kişiler, geri dönüş hakkı sorunu gibi konular.

Elbette son yapılan oldubittiler kabul edilemez ama bunları durdurmanın yolu, esas olarak çözüm ve ikinci olarak da dağıtımdan geçiyor. Bunlar ya Güven Yaratıcı Önemlerle ya da çözüm için temel durumu koruyacak bazı kararlarla yapılabilir. Yani, örneğin, Maraş’ın , BM’nin altına alınması için 789 sayılı Karar uygulanırsa, o zaman bu şekilde onu koruyabilir ve çözüm için saklanılabilir. Maraşsız bir çözüm olamaz.”

Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önemlere ilişkin önerileri hakkında yorum yapan Mavroyiannis, bunun tartışma için mükemmel bir temel olduğunu, ancak kendisinin de Anastasiadis’e katılmadığı bazı konular olduğunu kaydetti.

Mavrotannis, Anastasiadis’in bu tekliflerle aslında Türk tarafına “Take it or leave it” demediğine işaret ederek , “Aslında tek bir şey istemiş oldu; gelin bunları tartışalım. Tartışalım, çünkü bazı konularda karşılıklı olarak kabul edilebilir ve herkesin yararlanacağı bir durum bulunana kadar mesele tabii ki inişli çıkışlı olabilir. Benim düşündüğüm, ve Anastasiadis’i eleştirmem gerekirse, iki devletli fikirleri ile yaşadığı tereddütlerdi.  Özelde veya genelde böyle konuşmalar yapmaması gerekirdi. Neyse ki, kesinlikle bu konuları masaya getirmedi. Ama karşınızdaki kişi bunun yapılabileceğini duyunca inandırıcılığınızı kaybettiğinizi anlıyorsunuz.” dedi.

“ Herkes bu adanın yeniden birleşeceğini umut etmeli”
Böylesi bir dönemde birisinin aday olması için en kötü dönem olup olmadığı sorulduğunda, Mavroyiannis tam da bu nedenle aday olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için en kötü zaman olduğunu anlatan Mavroyannis, “ Zaten bunun için buradayım. Ülkeme borcum olduğunu hissediyorum. Elimden geleni yapacağım; ne şifacıyım, ne de sihirli tariflerim var ama denemeyi borçlu olduğumu düşünüyorum.

Mesajım açık. Herkes bu adanın yeniden birleşebileceğini umut etmeli ve buna inanmalıdır. Ada, adil ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden birleşsin ve tüm Kıbrıslılar bu yerde barış, güvenlik ve refah içinde yaşasın” defi.

“ Kıbrıslı Türklere normal vatandaş muamelesi yapılmalı”
Mavroyannis, mümkün olan her yerde ve her zaman Kıbrıslı Türklere devlet tarafından normal vatandaş muamelesi yapılmasını istediğini söyledi.

Bölgesel boyutu olan bazı şeyler dışında, geriye kalanların yapılabileceğini anlatan Mavroyannis, “ Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın özellikle yönetim ve devletle ilişkilere sahip olmalarını istiyoruz. Bu amaçla Vatandaşa Hizmet Merkezi ismi altında olan merkeze benzer, Kıbrıslı Türklere Hizmet Merkezi gibi bir Merkez ve böylece Kıbrıslı Türkler ile devletin tüm hizmetleri arasında bağlantı olacak özel bir hizmet oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Mavroyannis, yapmak istedikleri diğer şeyi “ Tüm alanlarda, yani İki Toplumlu Teknik Komiteler çerçevesinde mevcut olan iş birliğinin olabildiğince artırılmasıdır. Bunları olabildiğince genişletmek ve iki toplum arasında tüm alanlarda birlikte çalışmak ve birlikte yaratmak için çok daha büyük marjlar olmasını sağlamak istiyoruz” olarak açıkladı.

Mavroyannis son hedefin ise eşit derecede öneme sahip olduğunu vurgulayarak “Çözüm ve yeniden birleşme lehine Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunu geri kazanmamız gerektiğine inanıyoruz. Akıncı’nın 2015’te seçilmesinden sonra, Kıbrıslı Türklerin çoğunluk algısını temsil ettiği duruma benzer bir duruma sahip olmak istiyoruz. Vatandaş olarak Kıbrıslı Türkler, tüm kamu görevlerinde, kamu hizmetlerinde ve diğer her yerde aday olma hakkına sahiptir. Kıbrıslı Türklerin yüzdeliklerine ait anayasal hükümler tam olarak uygulanmıyor çünkü bu yüzdelikler mevcut değildir. Kıbrıslı Türklerin yavaş yavaş geri dönüp devletin kurumlarına katılabilmeleri çok iyi bir fikirdir ve bu olmalıdır. Örneğin, Avrupa Birliği’nde çalışan 2, 3 Kıbrıslı Türk var ve bu sayı çok daha fazla olabilir.”diye konuştu.

“Karma evliliklere ait çocuklar konusunda inisiyatif alınabilir”

Mavroyiannis, karma evliliklere ait çocuklarının vatandaşlıkları konusunda inisiyatif alıp almayacağı sorulduğunda, buna olumlu yanıt verdi.

“Karma evliliklerden dünyaya gelen tüm çocukların benim için yerleşimci olduğunu söylemek biraz abartılı ve haksızlıktır” diyen Mavroyannis, bu konuların, üstesinden gelmenin bir yolunun bulunması gerektiğini belirtti.

 

Mavroyannis konuyla ilgili şu örneği verdi :

“Örneğin bir Kıbrıslı Türk kadın okumak için Türkiye’ye gider ve orada çok yakışıklı bir Türk genci bulur, onunla evlenir, çocukları olur ve Kıbrıs’a gelirler. O zaman evet, Kıbrıslı Türk Kıbrıslı olduğu için çocukları da anne kökeninden dolayı Kıbrıslı. O zaman çocukları kaydolabilir. Bu, başa çıkmanın yollarını bulmamız gereken büyük bir sorun. Çünkü birbiriyle çelişen iki mevzuat vardır. Anneden dolayı Kıbrıslılar. Kıbrıs Türk kadınların çocukları, Kıbrıs vatandaşı olarak kaydolma hakkına sahiptir ve bunun nedeni, yasanın son 20 yıldır değişmesidir, artık sadece babadan değildir”.

Voice Kıbrıs Haber-2022


Benzer Haberler

“Parti rozetine bakarak, seçim rüşveti olarak dağıtmak kabul edilemez”

Voice Kıbrıs Haber

Corona virüsü için işbirliği yapılıyor

Narkotik’ten “Son Yolculuk Operasyonu”

Voice Kıbrıs Haber

“Yasa çalışmaları hala Meclis’te yok”

Voice Kıbrıs Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ücret destek açıklaması

Voice Kıbrıs Haber

Müzakereler 6 Gün Aradan Sonra Yarın Devam Edecek.