FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Kıbrıs’ın yollarında motorcu kadınlar

Fotini Tontikidou

Cyprus Women Motorbikers başkanı Alexandra Georgiou ile grup, eylemleri ve her ay Kıbrıslı Türk kadın motosikletçi Biker Ladies Cyprus’ ile düzenlenen turlar hakkında sohbet etme fırsatımız oldu.

Cyprus Women Motorbikers 2010 yılında Alexandra Georgiou tarafından kuruldu. O zaman daha  Sofya Jimnastik Akademisi’nde auto-moto sport uzmanlığında okuyordu. Ondan bu yana çeşitli turlar düzenliyor, yardım turlarına katılıyor ve son zamanlarda Kıbrıslı Türk Biker Ladies Cyprus’ile turlar düzenlemeye başladı.

“Sayfayı Kıbrıs’ta herhangi bir kadın sürücünün veya motorlara ilgi duyan kadınların olup olmadığını bilmeden kurdum.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Kıbrıs’ta motor ile alakalı bir mağazada çalışmaya başladım. Bir süre sonra, kurduğum takımdan bir kız bana Mayıs ayının ilk Cuma’sında (artık Cumartesileri) International Female Ride Day olacağını söyledi. O zaman bende hemen onu Kıbrıs’ta da organize edeceğimi söyledim.

Böylece, 2010 yılında Kıbrıs’ta ilk International Female Ride Day’i düzenledik. Hepimiz Ayia Napa anayolunda buluştuk ve iki günlük yolculuğumuzu yaptık. 20’den fazla kadındık ve o zamandan beri oybirliğiyle resmi olarak rides’ları başlatmaya karar verdik. Henüz kulüp olarak resmileşmedik, ama onun çabalarındayız.”

Kıbrıslı Türk kadın motorcularla bir araya gelişiniz nasıl gerçekleşti?

“Facebook üzerinden. Baker Ladies Cyprus’da olan bir Kıbrıslı Türk arkadaşım vardı. İlk turu 15 Nisan 2018’de Güney Kıbrıs’ta düzenledik. O zamandan beri ayda en az bir kez bazen 2-3 kez Kıbrıslı Rum ve Türk olmak üzere yaklaşık 20 kadın motorlarla tur atıyoruz. Her türlü motor var. Hem Güney hem de Kuzey Kıbrısta geziler düzenliyoruz.”

Alexandra, kadınların tüm turlara sistematik olarak katılmasının zor olduğuna dikkat çekerek bir kadının daha fazla yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Özellikle anne olanlar, önce çocuklarının ve evlerinin bakımını sağlıyor, sonra geziyi ayarlıyorlar.

Kadın motor sürücüsü görenlerin tepkisi nedir?

“Sanırım, Kuzey Kıbrıs’taki ınsanlar bizi gördüklerinde daha çok heyecanlanıyorlar. Güney Kıbrıs’ta ise ilk önce bizi gördüklerinde şaşırıyorlardı ama artık aliştıklarınaı hissediyorum. ”

Kadınların bu kadar ağır bir aracı kullanması kolay mı?

“Bir motorun ağırlık merkezi, teknik olarak kullanabileceğiniz şekilde yaratılmıştır. Motor kullanan zayıf erkekler de var, bu yüzden kilo ve boy temel faktörler değildir. En önemli şey, kadınların kendilerinden emin olmalarıdır ve bunu da doğru dersler ve çok pratiklerle geliştirebilirler. Kendilerine güvenmeleri gerekiyor. Motorlara karşı ilgi duyan kadınlarla konuştuğumda, en çok endişe ettikleri şey kapalı bir toplumda insanların ne söyleyeceğidir. Önemli olan şey istediklerini yapmakdır. Motor seni mutlu ediyorsa neden olmasın?”

Hangi yaşlardan kadınlar var?

“Grubu ilk kurduğumda içlerinden en genç bendim, 25 yaşındaydım. Şu an 26-50 yaş arası kadın motor sürücümüz var.”

Alexandra güvenlik konusuna da değinerek “motorda kullanabileceğin en az kask ve cekettir” dedi.

“Kıbrıs’ta sıcaklığın yüksek derecede olduğu için, güvenli bir şekilde sürüş sağlayan özel yaz üniformaları da var. Yasanın zorunlu kıldığı şey sadece kask, onun dışında ek güvenlik önlemleri almak sürücünün kendi elinde. Bununla ilgili bir sürü ve çeşitli fiyatlarda ürünler var.”

Alexandra ile olan röportajımız sırasında, bir yandaki masada oturan 70 yaşındaki Hristalla sohbetimize dahil olarak şu cümleleri ekledi. “70 yaşındayım ve tek pişman olduğum şey şudur: Bugüne kadar çok istediğim bir şeyi, yani motor sürmeyi, yapmamam. Motor kullanmayı seviyorsanız kullanın ama dikkatli kullanın.”

(Voice of the Island)


Benzer Haberler

17 Mayıs Onur Yürüyüşü Lefkoşa’da gerçekleşecek

Voice Kıbrıs Haber

Sanayide büyük yangın!

Voice Kıbrıs Haber

Başbakan Ersan Saner, Eroğlu’nu ziyaret etti

Grup tarafından bildirge yayımlandı

Voice Kıbrıs Haber

Tatar “Eşitlik sağlanması halinde resmi görüşme süreci başlayabilir”

Voice Kıbrıs Haber

‘Yasal tek yetkili, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu olması gerekir’

Voice Kıbrıs Haber