FeaturedKIBRIS

‘Kıbrıs’ın kuzeyinde 6, güneyinde ise bir ekip çalışmaya başladı’

Kıbrıs’ta kayıpların bulunmasına yönelik kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede adanın her iki yanında da kazı çalışmaları yapılıyor.

Yürütülen çalışmalar ile iligli BRT’ye bilgi veren Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, sıcaklık nedeniyle ara verilen kazı çalışmalarına geçen hafta yeniden başlandığını söyledi.

Yaşanan zorluklar hakkında da bilgi veren Küçük, 63-64 döneminde checkpoint yani polislerin olduğu geçişlerde kaybolan Kıbrıslı Türkler ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını anlattı.

BRT Gün Ortası haber bültenine telefon ile bağlanan Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, 7 ekip ile çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Avrupa Birliği Güvenlik ve Sağlık Kuralları gereği hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı durumlarda insan sağlığına zarar verdiği gerekçesi ile kazı çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarını anlatan Küçük, Ağustos ayında üç hafta çalışmalara ara verildiğini söyledi.

Geçen hafta ekiplerin yeniden kurulduğunu belirten Gülden Plümer Küçük, 6 ekibin Kıbrıs’ın kuzeyinde, bir ekibin ise Kıbrıs’ın güneyinde çalışmaya başladığını kaydetti.
Kayıp Şahıslar Komitesi üyesi Küçük, bir ekibin Dikmen Bölgesi’nde dere yatağından çalıştığını ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir gömü yerini aradığını söyledi.

Gülden Plümer Küçük, Yiğitler’de açık arazide 3 Kıbrıslı Rum, Zümrütköy açık arazisinde 2 Kıbrıslı Rum, Mağusa’da Gölet’te bir Kıbrlı Türk, Gökhan bölgesinde iki Kıbrıslı Rum’un arandığı bilgisini veren Küçük, Lefkoşa Hapishanesi’nin arkasında ise yine Kıbrıslı Rumlara ait mezarların arandığını söyledi.

Küçük, Kıbrıs’ın güneyinde ise Strovolos bölgesinde Osmanlı’dan kalma kuyularında Kıbrıslı Türklerin arandığı bilgisini verdi.

Kayıpların büyük bir bölümünün Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunduğunu kaydeden Gülden Plümer Küçük bu yüzden kuzeyde daha fazla ekibin çalıştığını söyledi.

Kazılar sırasında karşılaşılan zorluklara da değinen Gülden Plümer Küçük, ada genelinde çok fazla asbeste rastlandığını ve bu durumun kendilerine çok zorluk çıkarttığını anlattı.

Küçük “asbest olan bölgelerde özel eğitilmiş bir ekib, özel kıyafetler ile çalışmak zorunda kalıyor ve sıcak havada bu kıfayetleri kullanmak çok zor” dedi.

Kayıp Şahıslar Komitesi Türk üyesi Gülden Plümer Küçük 63-64 dönemindeki kayıp Kıbrıslı Türkleri bulmakta çok zorlandıklarını kaydetti.

Küçük, “bunların birçoğu 63 olaylarında ve 64’e kadar olan dönemde checkpoint yani polislerin olduğu geçişlerde kaybolan insanlarımızdır. Kıbrıs’ın güneyindeki polislerin bunları bilmeleri gerekir çünkü genelde oradan kayboldu. Ancak henüz böyle kayıplar hiç elimize geçmedi, böyle bir bilgi edinmedik. Bu tür Kıbrıslı Türkleri bulmakta çok zorlanıyoruz” dedi.

Kayıp yaklaşık iki bin civarında kişinin arandığını bunların ortalama bin beş yüzünün Kıbrıslı Rum, beş yüzünün ise Kıbrıslı Türk olduğunu belirten Küçük, şimdiye kadarki kazılarda bin iki yüzün üzerinde kayıba ulaşıldığını söyledi.

Bulunan kayıpların bir kısmının kimliklendirme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Küçük, 800 civarında kayıbın ise aranmakta olduğunu belirtti.

Artan inşaatlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını da anlatan Küçük “kazı ve araştırma bölümünde geçtiğimiz yıl üyeler aldıkları kararla yeni yöntemler ve tekniklerden yararlanacak şekilde bir takım tedbirler geliştirdi. Bununla birlikte daha ümitli olacağımızı düşünüyorum” dedi.

Kaynak:BRTK


Benzer Haberler

Lefkoşa’da 50 pozitif vaka

Voice Kıbrıs Haber

Kıb-Tek kesintileri erteleme kararı aldı

Voice Kıbrıs Haber

ExxonMobil’den sondaj tarihine ilişkin açıklama!

En fazla yağış Dipkarpaz’da kaydedildi

Voice Kıbrıs Haber

Anastasiadis, EastMed konusunda bilgilendirilmedi

ÖSYM Başkanlığı’na Mahmut Özer atandı