FeaturedKIBRIS

Kayıp arşivleri konusunda Türkiye’ye baskı yapılacak

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığında dün Rum Başkanlık Sarayı’nda, kayıplar konusunda geniş katılımlı bir toplantının gerçekleştirildiği belirtildi. 

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, kayıplar konusunda gerçekleştirilen toplantıda, kayıpların akıbetinin belirlenmesine yardımcı olacak verileri vermesi için “Türkiye’ye baskı yapılması yöntemlerinin incelendiğini” yazdı. 

Habere göre toplantı, Nikos Anastasiadis’in başkanlığında, Müzakereci Andreas Mavroyannis, Başsavcı Kostas Kliridis, İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, ilgili bakanlıkların yetkileri ve kayıp yakınlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Anastasiadis

Anastasiadis, kayıplarla ilgili bilgilendirme toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, gerek kayıplara ait kalıntıların gömülü olduğu yerleri “kasten taşıyan”, gerekse “arşivlerini vermeyi reddeden” Türkiye’nin “uzlaşmazlığı” karşısında, bu insani konunun etkili bir şekilde artık göğüslenmesi gerektiğinden söz etti. 

Bu konuda Türkiye’ye baskı yapacak birinin olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, çok sayıda hükümete yönelik önemli girişimlerde ve yoğun itirazlarda bulunduklarını belirtti. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki kararlarını da anımsatan Anastasiadis, Türkiye’nin sorumluluklarına yanıt vermesi ve yükümlülüklerine uyması konusunda “ertelemeler ve tolerans”  bulunduğunu savunarak bunu eleştirdi. 

Fotiu

İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, Kıbrıslı Rum ve Yunan kayıpların bulunması konusunda azalma olmasının, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin şu anda karşı karşıya kaldığı en büyük sorun olduğunu ifade etti. 

Fotiu, bu hızda devam edilmesi durumunda, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin işleyişinde de sorunların ortaya çıkacağından korktuğunu söyledi. 

Toplantı sırasında, “ortaya çıkan büyük sorunların” ele alındığını söyleyen Fotiu, bu durumun esas nedeninin, Komite ile işbirliği yapmaktan kaçınan, arşivleri vermeyi reddeden  Türkiye olduğunu savundu. 

Fotiu açıklamasında toplantıda ayrıca Türkiye’nin bu verileri vermesi için, hangi kuruluşlar ve ülkeler tarafından Türkiye’ye nasıl baskı yapılacağı konusunu da ele aldıklarını ifade etti.  

Fotiu, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bu süreci ileriye götürmesi için sahip olması gereken bilgiler ve araştırmayla ilgili başka sorunların da toplantıda irdelendiğini söyledi. 

Toplantıda üç eksen

Öte yandan Haravgi gazetesi toplantının üç eksen çerçevesinde gerçekleştirildiğini yazdı. 

Gazete toplantıda yer alan bir kaynağa dayanarak, Türkiye’nin verileri vermesi için bu ülkeye baskı yapılması yönünde AB ve diğer kuruluşlar aracılığıyla çabaların sarf edilmesi, kazı çalışmalarının kalitesi ve kazı çalışmalarının daha sonuç verici olması yöntemlerinin ele alındığını belirtti. 

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak tanıklık ve belgeler temelinde bilgilerin ortak değerlendirilmesi sisteminin de kurulacağını yazdı. 

Partiler

Öte yandan Fileleftheros gazetesi 29 Ekim Dünya Kayıplar Günü nedeniyle bazı partilerin ve başkan adaylarının açıklama yaptığını yazdı. 

Habere göre, DİKO Başkan adayı Nikolas Papadopulos, EDEK ve ELAM yaptıkları açıklamada kayıplar konusunun göğüslenmesinde irade eksikliği nedeniyle Türkiye’ye eleştirilerde bulundular. 


Benzer Haberler

Hayvancılar Birliği eyleme gidiyor

Voice Kıbrıs Haber

Sözlük elçilere tanıtıldı

Voice Kıbrıs Haber

1 Haftada 78 trafik kazası

Hülya Koçyiğit sevenleriyle bir araya geldi

Voice Kıbrıs Haber

CTP Kadın Örgütü Başkanı Derya: “Haklarımız altın tepsiyle değil, alın teriyle kazanılıyor”

Meclis yarın toplanıyor

Voice Kıbrıs Haber