DÜNYATürkiye

“İsveç önemli adımlar attı”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç  Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geldi. Stoltenberg, İsveç’in, Türkiye’nin Stockholm’ün NATO üyelik başvurusunu onaylama taleplerini karşılamak için önemli adımlar attığını söyledi. Diğer taraftan, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri, İngilizce açıklamalarında,  “Turkey” yerine “Türkiye” ismini kullandı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, ülkesinin Türkiye’nin endişelerini ciddiye aldığını, çözüm için Finlandiya ile çalıştıklarını söyledi.

Andersson, başkent Stockholm’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Andersson, “Türkiye’nin endişelerini ciddiye alıyoruz ve bunları Finlandiya ile birlikte çözmeye çalışıyoruz. NATO’ya ve üye ülkelere sunacak çok şeyimiz var. İsveç ve Finlandiya, Türkiye de dahil olmak üzere NATO ülkelerine güvenlik katkısında bulunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg de Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadelesiyle ilgili ifade ettiği endişeler hakkında iki ülke ile de yakın diyalog içinde olduğunu vurgulayarak, İsveç’in terörle mücadele mevzuatını değiştirmeye başlamasını ve müstakbel bir NATO üyesi olarak silah ihracatı için yasal çerçeve sağlayacak olmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Bu iki gelişmenin Türkiye’nin endişelerini gidermek için kilit önemde olacağını belirten Stoltenberg, mümkün olan en kısa sürede bunların giderilip İsveç ve Finlandiya’nın üye olmasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

LİDERLER “TURKEY” YERİNE “TÜRKİYE” DEDİ

Stoltenberg ve Andersson’un konuşmalarında İngilizcede “Turkey” yerine “Türkiye” ismini kullanması da dikkati çekti.

Stoltenberg dün Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile de basın toplantısı düzenlemiş, iki lider yine “Türkiye” demişti.

Ay başında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdinde yabancı dillerdeki adı “Türkiye” olarak tescil edilmiş, NATO’ya da bu yönde bildirim yapılmıştı.

NATO Genel Sekreteri Stontenberg, basın toplantısının ardından İsveç Başbakanı Andersson ile Harpsun kentinde bir tekne yolculuğu yaptı.

TÜRKİYE NEDEN İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR?

Türkiye, 1952’den bu yana üye olduğu NATO’nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izliyor. Soğuk Savaş sonrası dönemde 1999 ve 2004’de eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da destekledi.

İsveç ve Finlandiya’nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, “Türkiye’nin terörle mücadelesine destek vermemesi” ve  PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’ye destek vermeleri oluşturuyor.

Türkiye hem İsveç hem de Finlandiya’nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını savunuyor. Özellikle İsveç’in YPG’ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade eden Türkiye, bu ülkeden yargılamak için talep ettiği 21, Finlandiya’dan talep ettiği 12 kişinin iade edilmemesini de gündemde tutuyor.


Benzer Haberler

Yılmaz: KKTC artık tanınmayı gündemine almalı

Paris’te toplanmayan çöpler sağlığı tehdit ediyor

AP’den Zuckerberg’e çağrı

Filistin Lideri Abbas: İsrail’le Barışa Hazırız

Bachelet, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevine atandı

Voice Kıbrıs Haber

Malatya’da deprem meydana geldi!

NTV