DÜNYA

İnsanlık on yıl sonra Aya dönecek, 2050’ye kadar Mars’a gidecek


Rus fizikçi Profesör Lev Zelenyi, insanlığın on yıl sonra aya döneceğini, 2050’ye kadar da Mars’a gideceğini söyledi.

Rusya Bilim Akademisi Başkan Yardımcısı ve Akademi Uzay Araştırma Enstitüsü Müdürü Profesör Zelenyi, uluslararası uzay zirvesi çerçevesinde geçen hafta Güney Kıbrıs’ta Kıbrıs Uzay Araştırma Kuruluşu’nun düzenlediği etkinlikte, ‘Ay’ın Geleceği ve Mars Araştırması’ konulu bir konuşma yaptı.

İnsanlığın ne zaman Ay’a döneceği sorusunu yanıtlayan Profesör Zelenyi, bunun muhtemelen gelecek on yılın ortasında veya sonunda olacağını söyledi.

“İnsanlığın Ay’a dönmesinden yanayım ama kalıcı olarak değil” diyen bilim adamı, Ayı ‘yedinci kıta’ olarak niteledi, Mars’la karşılaştırıldığında dünyaya çok yakın olduğunu, kalıcı bir şeye ihtiyaç olmadığını kaydetti.

Rus fizikçi, Ayda, ay radyo teleskobu için mükemmel koşullar bulunduğunu, bunun evrenin daha iyi araştırılmasına olanak sağlayacağını ifade etti.

Zelenyi, Ay’ın geleceğinin radyoastronomi olduğuna da işaret etti.

Olanağı olsaydı bizim güneş sistemimizde nereye gitmek istediği sorusunu hemen yanıtlayan Rus Profesör, Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’ya gitmek istediğini söyledi.

Orada, çok ilginç olabilecek birçok şey bulunabileceğini anlatan Zelenyi, bilim adamlarının, Europa yüzeyinin altında bulunan bir su okyanusunda, dünya dışındaki yaşamın barındığına inandıklarını bildirdi.

Konuşmasında Mars’tan ve gelecekte kızıl gezegene gidilmesi planlarından da söz eden Rus bilim adamı, Rus Roscosmos ve Avrupa ESA’nın ortak bir görevi olan, görevleri arasında Mars’ta geçmişte ve gelecekteki yaşam bulgularını araştıran ExoMars projesini anlattı.

İnsanlığın kızıl gezegene ne zaman ayak basacağı sorusuna yüzyılın ortasında olacağı yanıtını veren Zelenyi, Mars’ın atmosferinden ve toz fırtınalarından, ayrıca tehlikeli kozmik ışınlarından dolayı insanlar için düşman bir gezegen olduğunu kaydetti.

Profesör Lev Zelenyi, “Ne çok iyimser ne de çok kötümser olmalıyız. Gerçekçi olmalıyız. İnsanlığın Mars’a ilk insanı güvenli bir şekilde gönderebilmesi için daha çok çalışması gerekiyor” şeklinde konuştu.






Benzer Haberler

Fransa’nın sel suları köprüyü sökerek sürükledi

TRT

Yunanistan’da Covid-19 vakalarında artış, bir haftada 5 ölüm!

NTV

Ermenistan, Filistin Devleti’ni resmen tanıdı

NTV

Kıbrıslı Türk Cemal Ezel, Britanya İmparatorluk Nişanı almaya layık görüldü

Voice Kıbrıs Haber

BM’den Lübnan ile İsrail arasındaki “Mavi Hat” boyunca ateşkes çağrısı

TAK

Ünlü oyuncu hayatını kaybetti

NTV