FeaturedKIBRISVOI Özel Haber

Hristofiyas, Cenevre toplantısının hayal kırıklığı ile sonuçlandığını, işlerin şimdi daha zor olduğunu söyledi

Hatice KERLO

AKEL milletvekili adayı Hristos Hristofiyas, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için ihtiyaç duyulan şeyin, halkın ortak mücadelesini güçlendirmek için siyasi inisiyatif almak olduğunu söyledi. Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in halkı bu yönde harekete geçirme ihtiyacını hiçbir zaman önemli olarak değerlendirmediği eleştirisinde bulundu.

AKEL’in, görüşmelerin yeniden başlatılmasının önünün nasıl açılacağı konusunda Anastasiadis’e  Aralık ayında özel bir öneri verdiğini anımsatan Hristofiyas, bunun BM kararlarında açıklandığı gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun çözümü için kararlaştırılan çerçeveye uygun olan bir öneri olduğunu aktardı. 

Hristofiyas, Cenevre’de düzenlenen gayrı resmi Kıbrıs toplantısının, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının talepleri nedeniyle hayal kırıklığıyla sonuçlandığını ifade ederek, “Bizim tarafımız yargılanıyor çünkü Sayın Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözümü için vizyonu olmadığını bir kez daha kanıtladı” dedi.

Hristofiyas, Kıbrıs’ta işlerin şimdi daha zor olduğunu vurgulayarak, sonraki adımların üzerinde derin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.  Hristofiyas, AKEL’in  sahip olduğu yeniden birleşmiş bir Kıbrıs vizyonu ve bu vizyonun nasıl hayata geçeceğine dair kapsamlı bir önerisi olduğu için her zaman böyle bir tartışmaya katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirdi.

AKEL milletvekili adayı Hristos Hristofiyas, Voice Kıbrıs Haber’e konuştu.

SORU: Çocukluğunuzdan beri Kıbrıs siyasetini yaşayan birisisiniz. Adaylığınızla ülkemiz siyasetinde söz almaya çalışıyorsunuz. Bunun sizin için etkisinin ne olacağını düşünüyorsunuz?

HRISTOFIYAS:  Siyaset hiçbir zaman bir kişinin davası olmadı ve olmayacak da. Siyaset, birçok kişinin davasıdır. Bizler, toplumun hakkı olanı savunmak ve hak ettiğini talep etmek için topluca mücadele ediyoruz.  Hakları çerçevesinde iş, barınak, ihtiyacı olanlar için sosyal koruma, halk sağlığı ve eğitimi sağlamalıyız. Nenelerimizin ve dedelerimizin Halk Hareketinin öncülerinin, mücadele ettiği bu temeller, bugün tehdit altında olan şeylerdir. Biz, yeni nesil, onları savunmaya çağrılıyoruz. İlerlemek ve insanın, insan sömürmeyen bir toplum için mücadele etmesi, “balıkçının şiir yazacağı, şairin balık tutacağı toplum” için çalışıyoruz.

“ANASTASİADİS’İN ÇÖZÜM VİZYONU YOK”

SORU: Kıbrıslı siyasetçilerin, Kıbrıs’ta barış ve yeniden birleşme yolunu açmak için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

HRISTOFIYAS: AKEL, görüşmelerin yeniden başlatılmasının önünün nasıl açılacağı konusunda Cumhurbaşkanı’na Aralık ayında özel bir öneri verdi. BM kararlarında açıklandığı gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun çözümü için kararlaştırılan çerçeveye uygun olan bir öneriydi. Federasyon, bizi işgalden kurtaracak ve sınırlarımızın Girne’de olacağı tek çözüm şeklidir. Bunun ötesinde, kurtuluş, yeniden birleşme ve barış için Kıbrıs Rum-Kıbrıs Türk cephesini güçlendirmek her zaman önemlidir. İhtiyaç duyulan şey, halkımızın ortak mücadelesini güçlendirmek için siyasi inisiyatif almaktır. Maalesef Sayın Anastasiadis halkımızı bu yönde harekete geçirme ihtiyacını hiçbir zaman önemli olarak değerlendirmedi ve bu nedenle çözüm çabaları ile popüler faktör arasında eşitlik sağlayacak hiçbir şey yapmadı.

SORU:  Cenevre’deki gayri resmi toplantıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

HRISTOFIYAS: Elbette Türkiye ve Sayın Tatar’ın kabul edilemez talepleri nedeniyle sonuç hayal kırıklığı yaratıyor. Bizim tarafımız yargılanıyor çünkü Sayın Anastasiadis Kıbrıs sorununun çözümü için vizyonu olmadığını bir kez daha kanıtladı. Böyle bir vizyonu olsaydı, Türkiye’yi sıkıştırmak için marjlardan yararlanmaya özen gösterirdi. Türk uzlaşmazlığını ortaya çıkaran girişimlerle Kıbrıs Rum tarafını öne çıkarmak ve irademizin uluslararası tarafını tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin yararına bir çözüm için ikna etmek için değerlendirmeye uğraşırdı. 

İşler şimdi çok daha zor. Sonraki adımları derin düşünmek gerekir. AKEL, tam da yeniden birleşmiş bir Kıbrıs vizyonuna sahip olduğu ve bu vizyonun nasıl hayata geçeceğine dair kapsamlı bir önerisi olduğu için her zaman böyle bir tartışmaya katkıda bulunmaya hazırdır. 

“SEN UYUDUĞUNDA BİR BAŞKASI TARİH YAZIYOR; ARTIK UYANALIM”

SORU: Kıbrıs halkının hem pandemiye bağlı durumu ve beraberindeki sorunlar hem de Kıbrıs sorunu hakkındaki endişelerini görünce, şu anda gelecek için endişelenen Kıbrıslılara ne söylemek istersiniz?

HRISTOFIYAS: Ordularla dolu, yarısı işgal edilmiş, çocuklarını ayda 800 Euro’ya, yarı ömür, perspektifsiz ve umutsuz yaşamaya mahkum eden bir vatanın geleceğinin neler getireceğini sık sık sorguladım. Ancak gelecek bizleriz; kararımızdır, tavrımızdır, eylemimizdir. Eğer ellerimiz bağlı oturursak, o zaman diğerleri, biz olmadan bizim için kendi geleceğimizi çalmaya karar vermeye devam edecekler.

Bir şiirin mısrası şöyle geçer: “Sen uyuduğunda bir başkası tarih yazıyor”. Hadi, artık uyanalım. Durumu, kendimiz elimize alalım. Seçimler, güçsüzlerin, yarı ücretli işçilerin, küçük ve orta ölçekli işçilerin, gençlerin, çoğunun konuşma zamanıdır. AKEL’e güç vererek onunla hak ettiğimiz geleceği sahiplenelim.

Voice Kıbrıs Haber 2021


Benzer Haberler

Limasol’da bomba patladı!

Hristodulidis’in popülerliği azaldı

Beşparmaklar’a kar yağdı

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ’de Akademik Personel ile eğitim indirimi içeren protokol imzalandı

Arıklı Limasol’daki yangın felaketiyle ilgili açıklama yaptı

Voice Kıbrıs Haber

Başbakan Üstel, İsas davası öncesi konuştu