FeaturedTünay Mertekci

Hepiniz milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı olabilirsiniz fakat sanatkar olamazsınız…

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli tiyatro sanatçılarından biri olan Yaşar Ersoy’un oyununa sansür uygulanıyor…

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nda yaşanan olay gündemimizin ilk maddesine oturdu. Birçok kurum ve siyasi yaşanan olayı protesto ediyor, eleştiriyor. Bu durumun karşısında olan birçok kurum ve siyasi organın olduğunu görmek de mutluluk veriyor.

Yaşanan sansür olayını basit bir sansür olarak görmemek gerek… Söz konusu durumun, Kıbrıs Türk toplumunun ifade özgürlüğüne uygulanan bir sansür olduğu söylenebilir…

Kendi kurumumuz, kendi toplumuna sansür uyguluyor. Mevcut yapının devamını sağlamak ve gerçeklerin gün yüzüne çıkmamasını, konuşulmamasını sağlamak için “sansürleniyoruz.”

Kıbrıs Türk toplumu yanlış gördüğü olaylar karşısında hep tepki göstermiştir…

Söz konusu durum hakkında da birçok kurum ve kişi yaşanan olayı eleştirdi, karşısında durdu. Söz konusu sansürü destekleyenler de oldu elbet. Bu da insanlarımızın, kimin hangi safta, neye hizmet ettiğini görmesi açısından etkili oldu.

Kıbrıs’ın kuzeyinde kendimize ait çok bir şey, hatta hiçbir şey kalmadı. İfade özgürlüğümüzden başka… Sahip olduğumuz ifade özgürlüğüne de duvarlar örülmeye başlandı. Hem de tiyatro sahnesinde…

Bu özgürlüğümüzü kaybetmememiz için de her bireyin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Bir önceki hükümet döneminde devlet tiyatrolarının başına getirilen İlknur Işıl Türkmen, kurumu olması gerektiği gibi yönetmeye, sınırlı olanaklarla elinden geleni yapmaya başlamıştı. Hükümetin değişmesiyle görevden alındı ve kurum yeniden en başa geri döndü…

Trafikte yaşanan ölümleri, eğitimimizdeki yanlışları, alt yapı eksikliklerini, sağlıktaki eksiklikleri, insanlarımızın yaşadığı maddi sıkıntıları beyinlerinde ‘sansürleyenler’, bir tiyatro oyununa sansür koymayı gerekli buluyorlar…

Ülkemizde değişmesi gereken, hemen el atılması gereken birçok sorun varken neden bir tiyatro oyununa sansür uygulamak gerekli bulunuyor? Bu ülkemizin içerisinde bulunduğu şartlarda birinci önceliğimiz mi?

Çözülmesi gereken birçok sorunumuz varken sanata sansür uygulamayı gerekli buluyor yetkililer…

Yılların tiyatro sanatçısı Yaşar Ersoy üretmiş… En önemlisi bir sanatçı olarak emek vermiş… Emeği hiçe sayıp ona sansür uygulayanlar hatırlaması gerekir ki:

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız…” (Mustafa Kemal Atatürk)

[email protected]

Tünay MERTEKCİ


Benzer Haberler

Süt bedelleri ödeniyor

Voice Kıbrıs Haber

“O Alman turistler var ya, onların heykelini dikmemiz gerekir”

Gönyeli’de kavga!

Voice Kıbrıs Haber

Bir evin bahçesinde ve park halindeki araçta yangın!

Voice Kıbrıs Haber

DAÜ Beach sahilindeki kumlar heykele dönüyor

Voice Kıbrıs Haber

Tarım ve Maliye Bakanlığı’ndan üreticiye katkı