FeaturedKIBRIS

Hellimin kuzeyde denetimine yeşil ışık…

Kuzey Kıbrıs’ta üretilen hellimle ilgili bitki sağlığı denetimlerinin bağımsız bir organ tarafından adanın kuzeyinde yapılması için yeşil ışık yakıldı.

Avrupa Komisyonu tarafından Kıbrıs’ın güneyine sunulan öneriye, Kıbrıslı Rum yetkililerin olumlu baktığı belirtildi.

Denetimlerin, 2015 yılında Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in yaptığı anlaşmaya göre, uluslararası alanda tanınmış sertifikasyon şirketi Bureau Veritas’a benzer bir model şeklinde yapılacağı belirtildi.

Kıbrıs Rum Tarım Bakanı Kostas Kadis, hellim konusunda açıklamalarda bulundu.

Kadis, Kıbrıs’ın güneyine sunulan teklifin, tamamen Avrupa müktesebatı ile uyumlu olduğunu ve Avrupa müktesebatı kapsamında öngörülen tüm kontrollerin, Kıbrıs Rum Yönetimi’nce bu amaçla görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş bağımsız bir organ tarafından Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılacağını söyledi.

Kadis, hellimin Koruma Altına Alınmış Menşe Adı (PDO) olarak tescil sürecinin son aşamasına gelindiğini, önümüzdeki ay içinde bunun başarılabileceğini açıkladı.

Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan Kadis, zorlu bir çalışma ve yoğun istişarelerin ardından, kayıt sürecinin son aşamasına gelindiğini, bundan sonra geriye kalanın, üye devletlerin katıldığı yetkili AB komiteleri ve ardından komiteler heyeti tarafından formüle edilen hukuki metinlerin onay süreçlerinin tamamlanması olduğunu belirtti.

“KAYIT SÜRECİNİN SON AŞAMASINDAYIZ”

Kadis, şu anda iki yasal metin olduğunu, bunlardan bir tanesinin hellimin PDO olarak tescili, diğerinin ise Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılacak bitki sağlığı denetimleri ve tüm AB sağlık protokollerini yerine getirecek ürünün Yeşil Hattan geçişi kararı ile ilgili olduğunu anlattı.

Kadis, komitenin Salı günü toplandığını, bitki sağlığı denetimleriyle ilgili yasal konunun yanı sıra, Yeşil Hattı geçen ürünün hüküm ve koşullarını görüştüğünü ve ilerleme için herhangi bir itiraz bulunmadığını ifade etti.

Kadis, ürünün PDO olarak tesciline ilişkin diğer yasal metnin 26 Mart’ta yetkili Komiteye sunulacağını, burada üye devletlerin hellimin PDO olarak tescil edilmesini savunup savunmayacakları konusunda oylama yapacağını ve geriye komisyon üyeleri heyeti tarafından onaylanması sürecinin kalacağını aktardı.

Kadis, her şey yolunda giderse yakın bir zamanda hellimin kaydının yapılabileceğine işaret ederek, “Kayıt sürecinin son aşamasındayız” dedi.

Kadis, Avrupa Komisyonu Hukuk Bölümü ile birlikte Tarım Komiseri Janusz Voicehovski, Kıbrıs Rum Sağlık Komiseri Stella Kyriakidou ve Uyum ve Reform Komiseri Eliza Ferreira’yı aynı masaya getirmeyi başardıklarını, Komisyonun konuyu her yönden inceleyerek Kıbrıs Rum Yönetimi’ne kapsamlı bir öneri sunduğunu kaydetti.

Bu öneri aracılığıyla, Kıbrıs’ın kuzeyinde en büyük engel olan PDO olarak nitelendirilecek ürünler üzerindeki bitki sağlığı kontrolleri konusunun ele alındığını dile getirdi.

Kadis, Kıbrıs’ın güneyine sunulan teklifin, tamamen Avrupa müktesebatı ile uyumlu olduğunu ve Avrupa müktesebatı kapsamında öngörülen tüm kontrollerin, Kıbrıs Rum Yönetimi’nce bu amaçla görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş bağımsız bir organ tarafından Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılacağını söyledi.

Kadis, bu denetimlerin Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in 2015 yılında Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile yaptığı anlaşmaya göre, uluslararası alanda tanınmış sertifikasyon şirketi Bureau Veritas’a benzer bir model şeklinde yapılacağını belirtti. Kadis, benzer şekilde bitki sağlığı verilerinin de başka bir kurum tarafından kontrol edileceğini sözlerine ekledi.

Kadis, Avrupa Komisyonu’nun kendilerine Avrupa müktesebatıyla tamamen uyumlu bir metin sunduğunu vurgulayarak, bunun aynı zamanda bir fırsat olduğunu ve şartname tam olarak yerine getirildiği sürece Kıbrıslı Türklere yasal olarak hellim ticareti yapmanın kapısını açtığını belirtti.

Çeviri: Voice Kıbrıs Haber


Benzer Haberler

Girne Belediyesi yağmur suyu drenaj hattı yapıyor

Emekçilere 1 defaya mahsus test istenecek

Voice Kıbrıs Haber

Cumhurbaşkanlığı’nda engellilere verilecek Sağlık Kurul Raporları görüşüldü

Voice Kıbrıs Haber

Meteoroloji son tahminleri açıkladı (24 Haziran 2020 hava durumu)

Voice Kıbrıs Haber

Mağusa Devlet Hastanesi’nde hırsızlık

Voice Kıbrıs Haber

Dumlupınar Mahallesi’ndeki asfalt dökümü tamamlandı

Voice Kıbrıs Haber