Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Denktaş “Kıbrıs Rum tarafında da mal tazmin komisyonu kurulmalı” Yurttaşlık Değişiklik Yasa Tasarısı komitede onaylandı ABD'de sanayi üretimi mayısta beklentilerin altında arttı Siyasi Partiler Konseyi" yarın toplanıyor Haftalık itfaiye raporu: 3 milyon 523 bin 660 TL’lik zarar meydana geldi Meteoroloji Dairesi 16-22 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ataoğlu “3- 5 tane UBP’li vekil istedi diye 2 seçimin birlikte olmasına onay vermeyiz" Barçın "Hodri meydan çekmeyi bile beceremediler" Keser “Temennim, Medya Etik Kurulu’nun yapıcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürmesidir” Çavuşoğlu “Yenilen pehlivan güreşe doymaz” Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’i kabul etti İnönü Kavşağı’nda seyir halindeki araç tamamen yandı Fidan, Holguin’i kabul etti Girne'de büyük hırsızlık olayı: Altınlar ve para çalındı! Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü direğe vurarak durabildi! Nöbetçi eczaneler (15 Haziran 2026) Serdaroğlu “Geçinebilecek, insan onuruna yaraşır bir ücret yoksa oy da yoktur” 34’üncü Devlet Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı U18 atletleri kürsü hedefinde “Türkiye Şampiyonası” yarın başlıyor Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı Ece İrtem hayatını kaybetti Denktaş “Kıbrıs Rum tarafında da mal tazmin komisyonu kurulmalı” Yurttaşlık Değişiklik Yasa Tasarısı komitede onaylandı ABD'de sanayi üretimi mayısta beklentilerin altında arttı Siyasi Partiler Konseyi" yarın toplanıyor Haftalık itfaiye raporu: 3 milyon 523 bin 660 TL’lik zarar meydana geldi Meteoroloji Dairesi 16-22 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ataoğlu “3- 5 tane UBP’li vekil istedi diye 2 seçimin birlikte olmasına onay vermeyiz" Barçın "Hodri meydan çekmeyi bile beceremediler" Keser “Temennim, Medya Etik Kurulu’nun yapıcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürmesidir” Çavuşoğlu “Yenilen pehlivan güreşe doymaz” Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başbakan Ünal Üstel’i kabul etti İnönü Kavşağı’nda seyir halindeki araç tamamen yandı Fidan, Holguin’i kabul etti Girne'de büyük hırsızlık olayı: Altınlar ve para çalındı! Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü direğe vurarak durabildi! Nöbetçi eczaneler (15 Haziran 2026) Serdaroğlu “Geçinebilecek, insan onuruna yaraşır bir ücret yoksa oy da yoktur” 34’üncü Devlet Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı U18 atletleri kürsü hedefinde “Türkiye Şampiyonası” yarın başlıyor Kızılcık Şerbeti'nin Işıl'ı Ece İrtem hayatını kaybetti
Dolar
Euro
Sterlin

Zirvede "Kayıp ve Zarar" en önemli başlıklardan biri

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Zirvede "Kayıp ve Zarar" en önemli başlıklardan biri

İklim krizine karşı ortaya konulan planların güçlendirilmesi ve bu planların somut adımlar atılarak hayata geçirilmesine ilişkin müzakerelerin yapılacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) yarın başlıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27, 6-18 Kasım tarihlerinde Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleştirilecek.

Tonino Lamborghini Uluslararası Kongre Merkezi'nde yapılacak COP27'nin başkanlığını Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri yürütecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu yılki zirveye yaklaşık 190 ülkeden 40 binin üzerinde katılımcı, 100'den fazla devlet lideri ve politika yapıcının gelmesi bekleniyor.

Ülke delegelerinin yanı sıra dünyanın birçok bölgesinden çevre örgütleri, iş insanları ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri de katılımcılar arasında yer alıyor.

"Uygulama Zirvesi" olarak tanımlanan COP27'de 7-8 Kasım tarihlerindeki Liderler Zirvesi'nin ardından finans, bilim, gençlik ve gelecek nesiller, karbonsuzlaşma, adaptasyon ve tarım, cinsiyet, su, sivil toplum, enerji, biyoçeşitlilik ve çözümler başlıkları altında her gün tematik oturumlar düzenlenecek.

- "Kayıp ve Zarar" en önemli başlıklardan biri

Sanayi öncesi döneme göre halihazırda 1,1 derecenin üzerine çıkan küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini gerçekleştirmek için ülkelerin açıkladığı ulusal katkı beyanlarının (NDC) güçlendirilmesi zirvenin temel başlığı.

Bunun yanında, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizi nedeniyle uğradığı ekonomik kayıpların iklim krizinin ortaya çıkmasında tarihsel sorumluluğu en yüksek olan Batı ülkeleri tarafından tazmin edilmesi anlamına gelen Kayıp ve Zarar Mekanizması'na fon ayrılması zirvenin en önemli tartışma konularından biri olarak öne çıkıyor.

Bu açıdan, zirvenin bir Afrika ülkesi olan Mısır'da düzenlenmesi de "Kayıp ve Zarar" başlığının altının çizilmesini gerektiriyor.

Gelişmekte olan ülkelerde iklime uyum planları için 2030'a kadar yıllık 160 ile 340 milyar dolar arasında finansmana ihtiyaç duyulmasına rağmen 2020'de bu ülkelere sağlanan küresel iklim ve uyum finansmanı bu miktarın yüzde 10'unun altında kalıyor.

Gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için 2009’dan itibaren kendilerine taahhüt edilen ancak hiçbir yılda tam olarak ödenmeyen yıllık 100 milyar dolarlık iklim tazminatının taahhüt edildiği şekilde ödenmesini ve ödeneceği günün öne çekilmesini istiyor.

Zirve aynı zamanda Pakistan'daki seller nedeniyle yaşanan felaketler, açlık ve gıda krizinin arttığı ve enerji krizi nedeniyle iklim krizinin en büyük sebebi olan fosil yakıt kullanımının yükselişe geçtiği "çoklu kriz" döneminde gerçekleştiriliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 Ekim'de yaptığı konuşmada, iklim krizi ile küresel bir mücadele yürütülmesinin önemine dikkati çekerek "Pakistan'ın 3'te 1'i seller altında. Avrupa'da son 500 yılda yaşanan en sıcak yaz. Filipinler mahvolmuş halde. Küba'nın tamamı karanlıkta ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, Ian kasırgası hiçbir ülkenin ve hiçbir ekonominin iklim krizine bağışık olmadığını acımasız bir şekilde hatırlattı." ifadelerini kullanmıştı.

- Emisyonların "eşi görülmemiş" seviyede azaltılması gerekiyor

İklim krizinin etkilerini azaltmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için başarılması gereken en önemli hedef, küresel sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması.

BM'nin son raporları, hedefleri tutturabilmek için emisyonların 2030'a kadar yaklaşık yüzde 50 gibi "eşi görülmemiş" bir seviyede azaltılması gerektiğini ortaya koyuyor. Buna rağmen ülkelerin mevcut iklim planları bu dönemde emisyonların yüzde 10,6 artışı ve sıcaklık artışını 2,5 dereceye çıkarma riskini taşıyor.

Geçen yılki COP zirvesinde ülkeler NDC'lerin güçlendirilmesi için fikir birliğine varmış olsa da geçen bir yılda sadece 24 ülke NDC'lerini güncelledi ve planlarını güçlendirme yoluna gitti.

COP27'de Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin güncel NDC'lerini ve emisyon azaltım hedeflerini açıklaması bekleniyor.

Birçok ülkenin 2050'li yıllar olarak açıkladığı net sıfır emisyon hedefine ulaşmak 2030'a kadar emisyon azaltımında önemli aşama kaydedilmesine ihtiyaç duyuluyor. Emisyonların gereken seviyede azaltılması için ise fosil yakıt kullanımının 2030'a kadar büyük ölçüde azaltılması ve yeni fosil yakıt yatırımı yapılmaması gerekiyor.

Bilim insanları, sıcaklık artışının sınırlandırılamaması durumunda dünya nüfusunun neredeyse yarısını felaket bir senaryonun beklediği, iklim kaynaklı felaketlerin artacağı ve yaşamı tehdit eden sıcaklık ve neme maruz kalınacağına işaret ediyor.

COP27 Başkanı Şukri, zirve öncesi delege ve katılımcılara gönderdiği mektupta, iklim krizini "varoluşsal bir kriz" olarak tanımlarken, COP27'nin planların uygulamaya geçilmesini mümkün kılan bir zirve olmasını hedeflediğini belirtti.

Benzer haberler

Dünya
İngiltere'de 16 yaşından küçüklerin sosyal medya kullanması yasaklanacak 2026-06-15 14:13:00 Trump'tan İran'a nükleer anlaşma sağlanamaması halinde saldırıları yeniden başlatma tehdidi 2026-06-15 13:31:00 Hırvatistan'da yolcu gemisi ile yelkenli tekne çarpıştı: Üç ölü, bir kayıp 2026-06-15 11:14:00 ABD'nin Missouri eyaletinde uçak düştü: 12 kişi öldü 2026-06-15 09:53:00 Brezilya'da iki helikopter havada çarpıştı: 6 ölü 2026-06-15 09:13:00 ABD ve İran anlaşmaya vardı: İmzalar İsviçre'de atılacak 2026-06-15 09:03:00 Abluka kalkıyor, Hürmüz açılıyor 2026-06-15 08:39:00 Trump "Netanyahu'ya çok sinirlendim" 2026-06-14 21:10:00 Anlaşma beklenirken İsrail Lübnan'ı vurdu 2026-06-14 20:58:00