Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu! Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir ilk daha: Titreme hastası beyin pili ameliyatıyla sağlığına kavuştu 43 yaşındaki şahsın ölümüne ilişkin yeni gelişme! Haftalık gıda denetimlerinde 5 çeşit ürün imha edildi! Toprak set ile ağaca çarpan araç takla attı, 1'i ağır 2 kişi yaralandı! Mahmut Sert hayatını kaybetti! HIV’in 35 yıllık küresel dolaşım haritası Lancet’te yayımlandı Nöbetçi eczaneler (5 Haziran 2026) Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformuna üye dernekler CMC Maden atıkları tesisi önünde eylem yaptı Mayıs ayı hayat pahalılığı açıklandı İntörn tıp öğrencilerine yönelik burs başvuruları pazartesi sona erecek CTP Vadili’de halkla bir araya geldi Mayıs ayı hayat pahalılığı açıklandı! Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu! Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir ilk daha: Titreme hastası beyin pili ameliyatıyla sağlığına kavuştu 43 yaşındaki şahsın ölümüne ilişkin yeni gelişme! Haftalık gıda denetimlerinde 5 çeşit ürün imha edildi! Toprak set ile ağaca çarpan araç takla attı, 1'i ağır 2 kişi yaralandı! Mahmut Sert hayatını kaybetti! HIV’in 35 yıllık küresel dolaşım haritası Lancet’te yayımlandı Nöbetçi eczaneler (5 Haziran 2026) Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformuna üye dernekler CMC Maden atıkları tesisi önünde eylem yaptı Mayıs ayı hayat pahalılığı açıklandı İntörn tıp öğrencilerine yönelik burs başvuruları pazartesi sona erecek CTP Vadili’de halkla bir araya geldi Mayıs ayı hayat pahalılığı açıklandı!
Dolar
Euro
Sterlin

Zaman Mars'ta daha hızlı akıyor: Bilim insanları farkı hesapladı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Zaman Mars'ta daha hızlı akıyor: Bilim insanları farkı hesapladı

ABD'deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nden (NIST) iki fizikçinin yaptığı araştırma, Mars'taki saatlerin Dünya'daki saatlere kıyasla günde ortalama 477 mikrosaniye (saniyenin milyonda biri) daha hızlı ilerlediğini ortaya koydu. Einstein'ın genel görelilik teorisine göre zaman, kütleden etkilenir ve bu duruma "karesel zaman genişlemesi" adı verilir. Güçlü bir yerçekimi alanında bulunan saatler, daha zayıf bir yerçekimi alanındaki saatlere göre daha yavaş çalışır. Mars'ın kütlesi Dünya'nın yaklaşık onda biri kadar olduğu için yüzey yerçekimi de çok daha zayıftır; bu da zamanın Mars'ta daha hızlı akmasına neden olur. Fizikçiler Neil Ashby ve Bijunath Patla, Mars için hassas bir zaman tutma sistemi geliştirdi. Bu çalışma, daha önce Ay için geliştirilen ve zamanın Dünya'dan günde 56 mikrosaniye daha hızlı aktığını belirleyen standartların bir devamı niteliğinde. Dörtlü çekim etkisi hesaplamayı zorlaştırıyor Mars için zaman ölçümü yapmanın Ay'a göre çok daha karmaşık olduğu belirtiliyor. Araştırmacı Patla, Ay için Dünya, Güneş ve Ay arasındaki üçlü etkileşimi hesapladıklarını, ancak Mars söz konusu olduğunda Dünya'nın da dahil olduğu dörtlü bir yerçekimi denklemiyle uğraştıklarını ifade etti. Hesaplamayı zorlaştıran diğer unsurlar ise şunlar: Mesafe farkı: Mars, Güneş'e Dünya'dan daha uzak olduğu için Güneş'in yerçekimi potansiyeli Mars üzerinde daha az etkili oluyor. Yörünge yapısı: Mars'ın yörüngesi Dünya'nınkine göre daha basık (eksantrik) bir yapıya sahip. Bu durum, yerçekimi potansiyelinde yıl içinde büyük dalgalanmalara yol açıyor. Değişken fark: Mars saatleri günde ortalama 477 mikrosaniye hızlı olsa da, bu fark Mars yılı boyunca günde 266 mikrosaniyeye kadar artabiliyor veya azalabiliyor. Uzay navigasyonu için kritik adım Bu hassas zaman hesaplamaları, gelecekte Mars'a yapılacak insanlı görevler ve gezegenler arası iletişim için hayati önem taşıyor. Dünyadaki GPS uydularının bile yerçekimi farkı nedeniyle günde 38 mikrosaniye hızlı çalıştığı ve bunun konum belirleme için sürekli düzeltildiği düşünülürse, Mars görevlerinde saniyenin milyonda birlik dilimleri büyük hataların önüne geçecek. Araştırmacılar, bu çalışmanın "otonom gezegenler arası zaman senkronizasyonu" için temel bir adım olduğunu ve bilim kurgu vizyonuna her zamankinden daha yakın olduğumuzu vurguluyor.

Benzer haberler

Dünya
Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak 2026-06-05 08:32:00 Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü 2026-06-04 21:55:00 Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememesi tartışma konusu oldu 2026-06-04 15:28:00 ABD'de 60 yıl sonra ilk kez et yiyen parazit görüldü 2026-06-04 14:00:00 Almanya'da 39 bin euroluk ada satışa çıktı 2026-06-04 13:53:00 İran'la savaşın sona ermesini öngören "savaş yetkileri" tasarısı kabul edildi 2026-06-04 13:33:00 NASA, Mars uzay aracı MAVEN’ın misyonunun sona erdiğini duyurdu 2026-06-04 12:03:00 Almanya tarihte ilk kez BM Güvenlik Konseyi’ne seçilemedi 2026-06-04 11:51:00 İran savaşı Japonya'da plastik poşet krizi başlattı 2026-06-04 09:50:00