Yunanistan, Güney Kıbrıs’a 75-90 Leopard 1 A5 tipi tank verecek

Voice Kıbrıs Haber
Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) 90 kadar "Leopard 1 A5 tankı" verilmesini görüştüğü haber verildi.
Fileletheros “Milli Muhafız Ordusu İçin Leopard 1 A5 Masada” başlıklı haberinde, Kıbrıs Rum ve Yunan hükümetleri arasındaki görüşmelerin; yeni jeopolitik olgular, Ortadoğu’daki savaş, piyasalarda ve uluslararası savunma teçhizat sanayilerindeki baskının arttığı bir zamanda gerçekleştiğine dikkat çekti.
Gazeteye göre, Kıbrıs Rum ve Yunan kurmaylıkları ve savunma bakanlıkları düzeyinde, Yunan ordusunun kullanımında bulunan Alman yapımı "Leopard 1 A5 tipi tanklardan" RMMO’ya verilmesi ile ilgili görüşmeler başladı.
Edindiği bilgilere dayanarak, Yunanistan’ın 3 tank tugayını tamamen ya da kısmen tamamlamak üzere 75-90 civrında "Leopard 1 A5 tankını" Güney Kıbrıs’a vermek niyet ve isteğinde olduğunu yazan gazete, RMMO’nun elindeki mevcut tanklar yanında 1980’lerde teslim aldığı 126 EE-9 Cascavel’inin de eskidiğine işaret etti.
Habere göre, en iyi seçimi yapabilmek için RMMO’dan bir heyet önümüzdeki hafta Yunanistan’a giderek Leopard 1 A5’lerin durumunu kontrol edecek.
Gazete, Kıbrıs Rum yönetiminin Yunan savunma şirketi EODH ile RMMO tank dinamiğini yükseltmek hedefiyle Güney Kıbrıs’ta bir fabrika kurulması konusundaki görüşmelerin “hassas bir noktaya geldiğine” de dikkat çekti.
Edindiği bilgilere dayanarak, EODH’nin Güney Kıbrıs’a ilk aşamada 50 milyon euro yatırım yapmasının beklendiğini yazan gazeteye göre, EODH geçen ay düzenlenen “Battlefield Redefined” Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda, modern bir fabrika kurmak perspektifiyle Güney Kıbrıs’ta EODH Dynamics yan şirketini kurduğunu açıklamıştı.
Gazete, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a Leopard 1 A5 tankı verme niyetinin Kıbrıs Rum yönetiminin EODH ile görüşmeleriyle de ilgili göründüğüne dikkat çekerek, Hristodulidis hükümetinin ortaya koyduğu temel ve zaruri ön şartın Leopard 1 A5’lerin Güney Kıbrıs’a verilmesi olduğuna işaret etti.
Benzer haberler
Featured
Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı
Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor
Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026)
İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi
Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi
Güney Kıbrıs’ta eski siren sistemi kriz endişesi yarattı
Evlat acısının ardından acı haber: Cem Akaş 58 yaşında hayatını kaybetti
Güney'de geçen yıl 45 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti
YKP "Maraş BM yönetimine devredilmeli, Mağusa Limanı AB denetiminde ticarete açılmalı"




