Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
28’inci Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı Lefkoşa'da 7 kilo hamsiye el konuldu Kutlu Adalı, ölümünün 30’uncu yıl dönümünde kabri başında anıldı Tatlısu Belediyesi anayollardaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor Ayia Napa'da Kıbrıslı Türkü darp eden 3 kişi tutuklandı, 1 kişi aranıyor İlk EIT Food Kıbrıs Paydaş Aktivasyon etkinliği yapıldı “Yerel El Sanatlarına Ait Motifler” pul serisi satışa çıkıyor Erhürman “Ayia Napa'daki olayla ilgili üç yabancı uyruklu kişi yakalandı bir kişi aranıyor” Dünya liderleri, NATO Zirvesi için Ankara'da buluşuyor Borsa haftaya 0,51 artışla başladı Güney Kıbrıs milyonerler için önde gelen destinasyonlardan biri olarak gösterildi Tabipler Birliği, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni ziyaret etti ABD'de aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle 25 kişi öldü İSG-BİR’de başkan Nidai Kordal oldu Petrol fiyatları haftaya 72,22 dolardan başladı Öztürkler “Kıbrıs Türk halkı Kıbrıslı Rumların sadece baskısıyla karşı karşıya değildir” Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti Kalibaf "ABD ile barışımız yok ve İsrail’i resmi olarak tanımayacağız" Altın yatırımcısının gözü ekranda 28’inci Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı Lefkoşa'da 7 kilo hamsiye el konuldu Kutlu Adalı, ölümünün 30’uncu yıl dönümünde kabri başında anıldı Tatlısu Belediyesi anayollardaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor Ayia Napa'da Kıbrıslı Türkü darp eden 3 kişi tutuklandı, 1 kişi aranıyor İlk EIT Food Kıbrıs Paydaş Aktivasyon etkinliği yapıldı “Yerel El Sanatlarına Ait Motifler” pul serisi satışa çıkıyor Erhürman “Ayia Napa'daki olayla ilgili üç yabancı uyruklu kişi yakalandı bir kişi aranıyor” Dünya liderleri, NATO Zirvesi için Ankara'da buluşuyor Borsa haftaya 0,51 artışla başladı Güney Kıbrıs milyonerler için önde gelen destinasyonlardan biri olarak gösterildi Tabipler Birliği, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni ziyaret etti ABD'de aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle 25 kişi öldü İSG-BİR’de başkan Nidai Kordal oldu Petrol fiyatları haftaya 72,22 dolardan başladı Öztürkler “Kıbrıs Türk halkı Kıbrıslı Rumların sadece baskısıyla karşı karşıya değildir” Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti Kalibaf "ABD ile barışımız yok ve İsrail’i resmi olarak tanımayacağız" Altın yatırımcısının gözü ekranda
Dolar
Euro
Sterlin

Yabancılara yatırım için 10 milyon euro şartı getirildi, geçiş işlemleri için süreler belirlendi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Yabancılara yatırım için 10 milyon euro şartı getirildi, geçiş işlemleri için süreler belirlendi

Yabancıların Taşınmaz Mal Edinimine İlişkin Kuralları Düzenleyen Yasa Gücünde Kararname ile imara açık alanlardaki konut projelerinin en çok yüzde 80’i yabancılara satılabilecek.

Yabancılar, Bakanlar Kurulu’ndan izin almak koşuluyla en fazla üç apartman dairesi, 3 bin 300 metrekareyi aşmayan arazi üzerinde müstakil ev veya toplu konut/site içinde iki adet iki katlı müstakil villa alabilecek.

Bu sınır, KKTC’yi tanıyan ve aynı hakkı KKTC yurttaşlarına veren devletlerin uyruğundaki gerçek veya tüzel kişiler için altı apartman dairesi veya üç adet iki katlı müstakil villa olacak.

Apartman dairesi alımlarında aynı parseldeki taşınmazların toplamının yarısından fazlası, birinci derece akraba, sıhri hısım veya aynı uyruklu yabancılar tarafından alınamayacak.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan yasa gücünde kararnameyle, yabancıların taşınmaz mal edinimine ilişkin kurallarda değişikliğe gidildi. Kararname, yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

- Kararnamenin gerekçesi


Yasa gücünde kararnamenin gerekçesinde, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası’nın uygulanması sırasında ortaya çıkan bazı sorunların giderilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Gerekçede, yabancı gerçek veya tüzel kişilere ek süre tanınması, taşınmaz malların belirlenen süreler içinde devrinin sağlanması, devletin alacağı vergi ve harç kaybının önlenmesi ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla düzenleme yapıldığı belirtildi.

- “Arazinin yüz ölçümü 1338 metrekareden fazla olamayacak ve bu alan içine sadece bir konut yapılabilecek”

Kararnameye göre yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu’ndan satın alma izni alma koşuluyla taşınmaz mal alabilecek. Satın alınacak taşınmazın arazi olması ve yapı iznine uygun bulunması halinde, arazinin yüz ölçümü 1338 metrekareden fazla olamayacak ve bu alan içine sadece bir konut yapılabilecek.

Taşınmazın apartman dairesi olması halinde en fazla üç daire satın alınabilecek. Ancak KKTC’yi tanıyan ve aynı hakkı KKTC yurttaşlarına veren devletlerin uyruğunda olan gerçek veya tüzel kişiler altı apartman dairesi alabilecek.

Taşınmaz malın müstakil ev olması halinde arazi büyüklüğü 3 bin 300 metrekareyi aşamayacak. Evin arazisine ikinci ev, apartman dairesi veya konut yapılamayacak.

Toplu konut veya sitelerde iki adet iki katlı müstakil villa alınabilecek. KKTC’yi tanıyan ve aynı hakkı KKTC yurttaşlarına veren devletlerin uyruğundaki kişiler için bu sayı üç olacak.

- Sözleşme bir ay içerisinde kaydettirilmezse geçersiz sayılacak

Yabancı gerçek veya tüzel kişiler ile hissedarlarının, Bakanlığa yapılacak başvuru tarihinden önceki en çok üç aylık süreyi içeren apostilli sabıka kayıt belgesi ve Bakanlığın isteyeceği diğer belgeleri sunması gerekecek.

Kararname yürürlüğe girdikten sonra yabancı kişiler, edinim hakkı kadar yaptıkları pullanmış anlaşma veya satış sözleşmesini, alıcı ve satıcının alım satımdan doğan vergi ve harçları ödemesi koşuluyla bir ay içinde ilgili İlçe Tapu Amirliği’ne kaydettirmekle yükümlü olacak. Aynı süre içinde satın alma izni için Bakanlığa başvuru yapılacak. Aksi takdirde sözleşme kendiliğinden geçersiz sayılacak.

Bakanlar Kurulu’nun satın alma izninin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından devir işleminin bir yıl içinde yapılması gerekecek. Tapu devir harçları ise iznin yayımlandığı tarihten itibaren 75 iş günü içinde ödenecek.

Vergi ve harçlar ödenmeden taşınmaza kalıcı veya geçici su bağlantısı ile elektrik bağlantısı yapılamayacak.

- En az 10 milyon euro yatırım şartı

Yatırım yapacak yabancı gerçek veya tüzel kişiler, KKTC’de faaliyet gösteren bir bankaya şirketleri adına en az 10 milyon euro yatırmak zorunda olacak. Bu tutarın arazi alımı dışında, Bakanlar Kurulu kararında belirtilen yatırımı gerçekleştirmek amacıyla iki yıl içinde kullanılması gerekecek.

39/2024 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden önce taşınmaz mal edinen yabancıların durumuna ilişkin geçiş kurallarını da düzenleyen kararnameye göre, önce edinilen taşınmazda, projeden veya hissedarlardan kaynaklanan teknik engel nedeniyle kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edilememesi ve bağımsız bölüm koçanı alınamaması halinde, iki yıl içinde İlçe Tapu Amirliği’ne başvuru yapılabilecek.

Kararname öncesinde Bakanlar Kurulu’nun verdiği satın alma izniyle yabancı gerçek veya tüzel kişi tarafından yatırım amacıyla alınan ve yatırımına başlanan taşınmazlarda, yatırım tamamlanmış olsun veya olmasın, Bakanlar Kurulu’nun vereceği izinle taşınmazın yeni yabancı gerçek veya tüzel kişiler tarafından satın alınmasına izin verilebilecek. Yatırım tamamlanmamışsa, satın alan yabancı kişi yatırımı iki yıl içinde tamamlamak zorunda olacak.

Benzer haberler

Featured
28’inci Naci Talat Halı Saha Anı Futbol Turnuvası başladı 2026-07-06 13:09:41 Lefkoşa'da 7 kilo hamsiye el konuldu 2026-07-06 13:02:00 Kutlu Adalı, ölümünün 30’uncu yıl dönümünde kabri başında anıldı 2026-07-06 12:59:53 Tatlısu Belediyesi anayollardaki temizlik çalışmalarını sürdürüyor 2026-07-06 12:52:42 Ayia Napa'da Kıbrıslı Türkü darp eden 3 kişi tutuklandı, 1 kişi aranıyor 2026-07-06 12:49:43 İlk EIT Food Kıbrıs Paydaş Aktivasyon etkinliği yapıldı 2026-07-06 12:34:40 “Yerel El Sanatlarına Ait Motifler” pul serisi satışa çıkıyor 2026-07-06 11:55:28 Erhürman “Ayia Napa'daki olayla ilgili üç yabancı uyruklu kişi yakalandı bir kişi aranıyor” 2026-07-06 11:53:04 Dünya liderleri, NATO Zirvesi için Ankara'da buluşuyor 2026-07-06 11:03:04