Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Güney Kıbrıs’ta ilk kez bir atta Batı Nil virüsü saptandı Binlerce FBI ajanının kişisel verileri çalındı Hristodulidis Kıbrıs müzakereleri için Burnham’dan destek istedi Tahran, Hürmüz Boğazı’nın açılması için şartlarını iletti Hristodulidis "Artık projeden eyleme geçme zamanı" İskele Belediyesi okul kantin denetimlerine başladı Dipkarpaz’daki Tarım Bakanlığı deposu üreticiler için hizmete açıldı Milli sporcu Hüsnü Batıkan, İzmir’deki Ultimate Deadlift Şampiyonası’nda şampiyon oldu Öztürkler'den Erdoğan’ın BM konuşmasına destek: "Kararlılığımızı pekiştirdi" Alzheimer farkındalığı için Lefkoşa ve Mağusa’da panel düzenlendi İskele'de seyir halindeki araçta yangın Ülke genelinde yapılan eş zamanlı denetimlerde ikamet izinsiz 7 kişi tespit edildi Lefkoşa-Güzelyurt ana yolundaki kaza ucuz atlatıldı Asteğmen ve çavuş aday adayları için son yoklama tarihi 28 Eylül Atlılar köyünde 10 dönümlük arazi yandı Kişi "Bir daha hiçbir iktidarın böyle bir düzen kuramaması için gerekli kurumsal yapıyı oluşturacağız" Altın fiyatları yatırımcıların odak noktası olmaya başladı Güney'de yangın önlemede yapay zeka sistemi kurulacak YMO “Taş ocağı sayısının artırılması değil, azaltılması gerekiyor” Japonya’yı vuran tayfunda ölü sayısı 9’a yükseldi, 4 kişi kayıp Güney Kıbrıs’ta ilk kez bir atta Batı Nil virüsü saptandı Binlerce FBI ajanının kişisel verileri çalındı Hristodulidis Kıbrıs müzakereleri için Burnham’dan destek istedi Tahran, Hürmüz Boğazı’nın açılması için şartlarını iletti Hristodulidis "Artık projeden eyleme geçme zamanı" İskele Belediyesi okul kantin denetimlerine başladı Dipkarpaz’daki Tarım Bakanlığı deposu üreticiler için hizmete açıldı Milli sporcu Hüsnü Batıkan, İzmir’deki Ultimate Deadlift Şampiyonası’nda şampiyon oldu Öztürkler'den Erdoğan’ın BM konuşmasına destek: "Kararlılığımızı pekiştirdi" Alzheimer farkındalığı için Lefkoşa ve Mağusa’da panel düzenlendi İskele'de seyir halindeki araçta yangın Ülke genelinde yapılan eş zamanlı denetimlerde ikamet izinsiz 7 kişi tespit edildi Lefkoşa-Güzelyurt ana yolundaki kaza ucuz atlatıldı Asteğmen ve çavuş aday adayları için son yoklama tarihi 28 Eylül Atlılar köyünde 10 dönümlük arazi yandı Kişi "Bir daha hiçbir iktidarın böyle bir düzen kuramaması için gerekli kurumsal yapıyı oluşturacağız" Altın fiyatları yatırımcıların odak noktası olmaya başladı Güney'de yangın önlemede yapay zeka sistemi kurulacak YMO “Taş ocağı sayısının artırılması değil, azaltılması gerekiyor” Japonya’yı vuran tayfunda ölü sayısı 9’a yükseldi, 4 kişi kayıp
Dolar
Euro
Sterlin

Uzmanından "koronavirüsü takıntı haline getirmeyin" uyarısı!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Uzmanından "koronavirüsü takıntı haline getirmeyin" uyarısı!
Reklam

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için tedbirlerin mutlaka titizlikle alınmasının önemli olduğunu ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Erkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 ile mücadele bireysel önlemlerin, hijyen ve temizliğin önemine değindi. Erkmen, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için bireysel tedbirlerin mutlaka titizlikle alınması çok önemli ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Bir soruna takıntı hastalığı denilebilmesi için bir şeyin çok aşırıya giden ve ortada mantığı da zorlayan bir durum olması gerektiğini belirten Erkmen, "Yani ellerimizi dikkatle yıkamak bu dönemde çok gerekli. Titizlikle yıkamak gerekiyor ancak ellerin yıkanması biter bitmez tekrar elleri yıkamaya başlamamak gerekiyor. Kullandığımız aletleri dezenfektanda temizlemek gerekebilir ama bunu bir kere yapıp sınırlamak gerekir. Aşırıya gidince bu durum takıntıya dönüşür. Takıntıya dönüşünce de salgın tehlikesi geçtikten sonra bambaşka bir sorun olarak geri dönebilir." değerlendirmesinde bulundu. Erkmen, bu dönemde tanı almış hastalarının ilaçlarını ve tedavilerini devam ettirmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Eğer kendilerine bu süreç ile ilgili yapmaları gereken bir ödev verildiyse, bunları yapmalılar. Herkesten daha aşırıya giden bir titizlik içine kendilerini sokmamaları gerekiyor. Normal düzeyde bir temizlik yeterli olacaktır. Titizliğin takıntıya dönüştüğünü kişi kolaylıkla anlayabilir. Dışarıdan insanların 'Bu iş aşırıya gidiyor' diye söylemesi de bazen etkili olabilir. Ancak kendileri de zaten davranış ve tutumlarından bunun mantık dışı, aşırı ve gereksiz bir temizlik olduğunun farkına varabilirler. Bu fark edilince azaltmaya çalışmaları, eğer bunu yapamıyorlarsa bir psikiyatriste başvurmaları gerekir. Zaten mevcut bir takıntısı olan da varsa durum aşırıya gitmesin diye baştan psikiyatriye başvurup kendilerini bir düzene sokabilirler." "BÜYÜK BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ, VAKALARIN GÖRÜLMESİ ANORMAL KARŞILANMAMALI" İçerisinde bulunulan süreçte Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastalığı olanlardan bazılarının da olayı çok aşırıya götürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Erkmen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Dolayısıyla onların ekstra tedbir almalarına gerek olmadığını söyleyebiliriz. Aksine OKB benzeri aşırı yıkanmalar varsa günlük hayatlarında zaten vücut dirençlerini de kırmış oluyorlar. Yıkama eylemlerini azaltmaları gerekiyor. Çünkü doğru yaptıklarını düşünürken kendileri için tehlike seviyesini artırmış oluyorlar. Panik bozukluğu olanlar da her dakika olumsuz bir durum olacak korkusuyla hayatlarına, yaşamalarına engel olacak davranışlar içine giriyor. Oysa hastanelerde koronavirüsten çok daha zararlı hastalıklar görülüyor, popüler olmadığı için kimsenin ilgisini çekmiyor. Yüzölçümü olarak da nüfus olarak da büyük bir ülkede yaşıyoruz, dolayısıyla vakaların görülmesi anormal karşılanmamalı. Gerekli önlemler alınmalı ve yetkili kişi ve kurumların açıklamaları dikkate alınmalıdır." (AA)

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (22 Eylül 2026) 22 Eyl 2026 17:07 Nöbetçi eczaneler (21 Eylül 2026) 21 Eyl 2026 17:04 Çığır açıcı keşif: İnsan beyni aslında iki ayrı organ 21 Eyl 2026 09:05 100 bin kişilik araştırma: Uykunun kalitesi mi yoksa süresi mi önemli? 21 Eyl 2026 08:23 Nöbetçi eczaneler (20 Eylül 2026) 20 Eyl 2026 08:49 Gece ışıkta uyumak kalbi etkiliyor olabilir 19 Eyl 2026 20:54 Nöbetçi eczaneler (19 Eylül 2026) 19 Eyl 2026 15:12 Nöbetçi eczaneler (18 Eylül 2026) 18 Eyl 2026 17:05 Nöbetçi eczaneler (16 Eylül 2026) 16 Eyl 2026 17:06