Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Akpınar, KKTC’nin hava yolu şirketi kurma çalışmalarına destek belirtti Petrol güne 0,7 azalarak başladı Cumhurbaşkanı Erhürman New York’a hareket etti Şair Feyzan Korur, Azerbaycan’da KKTC'yi temsil etti Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi perakende satış ilanı yayımladı Erdoğan “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünün tanınmadığı hiçbir formül sonuç vermez” Gençlerin neredeyse yarısı yapay zekaya insanlardan daha fazla güveniyor ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" Döviz kurlarında son durum (23 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Eylül 2026) Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı" İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Eylül 2026) Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz” BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı" Gazimağusa'da korkutan yangın: Ev sakini 2 kişi hastaneye kaldırıldı! Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum" BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı Dinçyürek “Dikmen ve bölge halkına söz verdik, sözümüzü tuttuk” Akpınar, KKTC’nin hava yolu şirketi kurma çalışmalarına destek belirtti Petrol güne 0,7 azalarak başladı Cumhurbaşkanı Erhürman New York’a hareket etti Şair Feyzan Korur, Azerbaycan’da KKTC'yi temsil etti Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi perakende satış ilanı yayımladı Erdoğan “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünün tanınmadığı hiçbir formül sonuç vermez” Gençlerin neredeyse yarısı yapay zekaya insanlardan daha fazla güveniyor ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" Döviz kurlarında son durum (23 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Eylül 2026) Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı" İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Eylül 2026) Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz” BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı" Gazimağusa'da korkutan yangın: Ev sakini 2 kişi hastaneye kaldırıldı! Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum" BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı Dinçyürek “Dikmen ve bölge halkına söz verdik, sözümüzü tuttuk”
Dolar
Euro
Sterlin

Uykusuz kalanlar dikkat!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Uykusuz kalanlar dikkat!
Reklam

Bilim insanlarının araştırmasına göre, uykusuzluğun beyni yaşlandırdığını tespit edildi.

Bilim insanları, bir gece uykusuz kalmanın beyin yapısında önemli değişiklikler meydana getirerek beynin bir ya da iki yıl sonraki hali gibi görünmesine yol açabileceğini açıkladı. Uzmanlar, uyku koşulları farklı 5 veri kümesinden 134 sağlıklı gönüllünün MR verilerini değerlendirdi. 19 ila 39 yaşlarında olan gönüllerin 42'si kadın, 92'siyse erkekti. GRUPLAR BELİRLENDİ Bu koşullar arasında 24 saatlik, uzun süreli uyanıklık olan tam uyku yoksunluğu; bir gecede yatakta üç saat kalınan kısmi yoksunluk; 5 gece boyunca her gece yatakta 5'er saat kalınan kronik yoksunluk ve her gece yatakta 8 saat uyuyan bir kontrol grubu yer aldı. Her gruptaki katılımcı en az bir gece yatakta 8 saat geçirdi ve bu referans alınan uyku olarak kullanıldı. Bütün katılımcının beynini her gece değerlendiren bilim insanları, 3 binden fazla kişiden alınan verilerle eğitilmiş bir makine öğrenimi algoritması kullanarak katılımcıların görünürdeki beyin yaşlarını belirledi. TERSİNE ÇEVRİLEBİLİR Araştırmacılar, tam uyku yoksunluğu çekenlerin beyin yaşı 1-2 yıl artsa da bu değişikliklerin de telafi uykusuyla tersine çevrilebildiğini gözlemledi. Bilim insanları, bir gecelik telafi uykusundan sonra beyin yaşının referanstakinden farklı olmadığını bildirdi. Ayrıca kısmi ve kronik uyku yoksunluğu olanlarla ilgili yaş tahminlerinde önemli farklılıklar görülmediği kaydedildi. Uzmanlar açıklamalarında, “Üç bağımsız veri kümesinde, tam uyku yoksunluğundan sonra beyin yaşının tutarlı bir şekilde arttığını tespit ettik. Bu da uyku değişkenlerindeki farklılıklarla ilişkiliydi” ifadelerini kullandı. Sonuçlar, uykusuz geçen tam bir gecenin kişiyi nasıl etkileyebileceğine ışık tutarken, araştırma kronik uyku kaybının uzun vadeli etkileri hakkında doğrudan bilgi vermiyor.

Benzer haberler

Featured
Akpınar, KKTC’nin hava yolu şirketi kurma çalışmalarına destek belirtti 23 Eyl 2026 10:05 Petrol güne 0,7 azalarak başladı 23 Eyl 2026 10:01 Cumhurbaşkanı Erhürman New York’a hareket etti 23 Eyl 2026 09:58 Şair Feyzan Korur, Azerbaycan’da KKTC'yi temsil etti 23 Eyl 2026 09:51 Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi perakende satış ilanı yayımladı 23 Eyl 2026 09:46 Erdoğan “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünün tanınmadığı hiçbir formül sonuç vermez” 23 Eyl 2026 09:27 Gençlerin neredeyse yarısı yapay zekaya insanlardan daha fazla güveniyor 23 Eyl 2026 08:55 ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi 23 Eyl 2026 08:38 Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" 23 Eyl 2026 08:29