Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Gazimağusa'da bulunan Sakarya kavşağındaki çalışmalar tamamladı Avcıoğlu "Petrol fiyatları düştü, akaryakıta İndirim neden yapılmıyor?" Petrol fiyatları savaş öncesi seviyesine geriledi Üstel “Uluslararası standartlarda yeni spor kompleksi için proje süreci başlatıldı” Sürücülerin dikkatine: Hamitköy'de yarın asfaltlama yapılacak Varol "Maliye Bakanlığı hak sahibi kişileri mağdur etti ve hatalı davrandı" Haldun Taner’in epik şaheseri “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunu büyük beğeni topladı Lapta Turizm Festivali başlıyor Nöbetçi eczaneler (25 Haziran 2026) Üstel “Yaşlı yaşam merkezi ülke için güzel bir yatırım” Venezuela'daki depremlerde can kaybı 164'e yükseldi Güney Kıbrıs'ta, trafik cezalarının tebliğ edilmesi yöntemi konusu mecliste ele alındı Acapulco kavşağı ile Alevkayası kavşağı arasında kalan yol trafiğe kapatıldı Öztürkler “Azerbaycan ile ortak projeleri daha da ileriye taşıyacağız” Filipinler'de lise saldırısının şüphelisinin oynadığı iddia edilen video oyun “Gorebox” yasaklandı KTAMS “Geçici ve sözleşmeli personelin sınavsız üst kademe yöneticisi atanması kabul edilemez” TC MSB “Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan hiçbir girişim kabul edilemez" Güney Kıbrıs'taki Şap hastalığına rağmen inek sütü üretiminde artış Taçoy ve Candan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset ile görüştü “Doğaya Dokun, İz Bırakma” etkinliği gerçekleştirildi Gazimağusa'da bulunan Sakarya kavşağındaki çalışmalar tamamladı Avcıoğlu "Petrol fiyatları düştü, akaryakıta İndirim neden yapılmıyor?" Petrol fiyatları savaş öncesi seviyesine geriledi Üstel “Uluslararası standartlarda yeni spor kompleksi için proje süreci başlatıldı” Sürücülerin dikkatine: Hamitköy'de yarın asfaltlama yapılacak Varol "Maliye Bakanlığı hak sahibi kişileri mağdur etti ve hatalı davrandı" Haldun Taner’in epik şaheseri “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunu büyük beğeni topladı Lapta Turizm Festivali başlıyor Nöbetçi eczaneler (25 Haziran 2026) Üstel “Yaşlı yaşam merkezi ülke için güzel bir yatırım” Venezuela'daki depremlerde can kaybı 164'e yükseldi Güney Kıbrıs'ta, trafik cezalarının tebliğ edilmesi yöntemi konusu mecliste ele alındı Acapulco kavşağı ile Alevkayası kavşağı arasında kalan yol trafiğe kapatıldı Öztürkler “Azerbaycan ile ortak projeleri daha da ileriye taşıyacağız” Filipinler'de lise saldırısının şüphelisinin oynadığı iddia edilen video oyun “Gorebox” yasaklandı KTAMS “Geçici ve sözleşmeli personelin sınavsız üst kademe yöneticisi atanması kabul edilemez” TC MSB “Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan hiçbir girişim kabul edilemez" Güney Kıbrıs'taki Şap hastalığına rağmen inek sütü üretiminde artış Taçoy ve Candan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset ile görüştü “Doğaya Dokun, İz Bırakma” etkinliği gerçekleştirildi
Dolar
Euro
Sterlin

Üstel’den RMMO videosuna tepki!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Üstel’den RMMO videosuna tepki!

Başbakan Ünal Üstel, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun yeni yıla özel yayınladığı videoda KKTC’yi hedef alan tehditkar ifadelere yer verildiğini kaydederek, bunun Kıbrıs Rum tarafının zihniyetinde değişen hiçbir şeyin olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Üstel, yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu videoda Rum denizci askerler tarafından “savaş gemilerinin Girne ve Mağusa limanlarına ulaşması” temennisinin 2026 yılı dilekleri arasına açıkça eklenmesinin, Girne ve Mağusa limanlarını hedef alan ve Kıbrıs Türk halkının güvenliğini doğrudan tehdit eden “aynı aklın ve aynı yaklaşımın tezahürü” olduğunu kaydetti.

Başbakan Üstel, “Bu dil; barış dili değildir. Bu dil; güven artırıcı değildir. Bu dil; çözüm dili hiç değildir.” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Rum yönetiminin her fırsatta KKTC’yi ve Kıbrıs Türk halkını taciz etmeyi alışkanlık haline getirdiğini, adanın tamamına sahip olma arzusunu ise hâlâ temel hedef olarak muhafaza ettiğini belirten Üstel, “Bu zihniyet değişmemiştir. Enosis hayali, aradan geçen on yıllara rağmen Rum tarafının siyasi ve askeri reflekslerini şekillendirmeye devam etmektedir.” dedi.

“Tarihsel gerçekler açıktır.” diyen Üstel, İngilizlerin adadan çekilmesinin ardından yaşanan süreçlerin Rum yönetimleri tarafından, adayı eşit ortak Kıbrıs Türk halkı ile ortakça paylaşmak için değil, adayı “bir Rum-Yunan adasına dönüştürme ideali” doğrultusunda kullanıldığını söyledi.

- “Barış mesajı verirken, savaş gemilerinin limanlara demirlenmesinden söz edilmesi açık bir ikiyüzlülük”

Üstel, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bugün gelinen noktada da bu anlayışın terk edilmediği, yayımlanan askeri videolar ve kullanılan dil üzerinden açıkça görülmektedir.

Uluslararası camiaya barış mesajları verenlerin, kendi kamuoylarına yönelik yayımladıkları videolarda savaştan, savaş gemilerinden ve bu gemilerin Girne ile Mağusa limanlarına demirlemesinden söz etmesi; açık bir ikiyüzlülüktür. Bu ikiyüzlü tutumun, uluslararası toplum tarafından hala görülmemesi ise en az bu tehditkar dil kadar adadaki barış ortamına zarar vermektedir.

KKTC, barışı savunmaktan asla vazgeçmemiştir. Ancak hiç kimse, Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin, egemenliğinin ve devletinin hedef alınmasına sessiz kalmamızı beklememelidir.”

- “Rum tarafını askeri tehditlerden, hayalci emellerden ve karanlık ideolojilerden beslenen söylemlerden vazgeçmeye davet ediyoruz”

Tehdit diliyle barışın, provokasyonla çözümün olmayacağını ifade eden Üstel, Rum tarafını “askeri tehditlerden, hayalci emellerden ve geçmişin karanlık ideolojilerinden beslenen söylemlerden derhal vazgeçmeye” davet etti; uluslararası camiayı da “bu açık tehditleri görmeye, not etmeye ve gerçeklerle yüzleşmeye” çağırdı.

Üstel, “Kıbrıs Türk halkı, bu adada eşittir, egemendir ve kendi devletinde güvendedir. Bu gerçek, ne videolarla değişir ne de tehditlerle ortadan kaldırılabilir.” dedi.

Başbakan Üstel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hala Girne ve Mağusa hayalleri kuranlara şunu açıkça hatırlatmak isterim. Boş hayaller kurmaktan vazgeçmedikleri sürece, 50 yılı aşkın süredir yaşadıkları hayal kırıklıklarını bu yıl da, önümüzdeki yıllarda ve hatta yüzyıllar boyunca yaşamaya devam edeceklerdir. Kimse Kıbrıs Türkü’nün ve Türk milletinin sabrını ve gücünü test etmeye kalkmasın. Bunu denemeye kalkışanlar, tarihin her döneminde olduğu gibi, hak ettikleri cevabı ve karşılığı mutlaka göreceklerdir."

Benzer haberler

Featured
Gazimağusa'da bulunan Sakarya kavşağındaki çalışmalar tamamladı 2026-06-25 18:22:00 Avcıoğlu "Petrol fiyatları düştü, akaryakıta İndirim neden yapılmıyor?" 2026-06-25 18:15:00 Petrol fiyatları savaş öncesi seviyesine geriledi 2026-06-25 17:45:00 Üstel “Uluslararası standartlarda yeni spor kompleksi için proje süreci başlatıldı” 2026-06-25 17:37:00 Sürücülerin dikkatine: Hamitköy'de yarın asfaltlama yapılacak 2026-06-25 17:17:00 Varol "Maliye Bakanlığı hak sahibi kişileri mağdur etti ve hatalı davrandı" 2026-06-25 17:11:00 Haldun Taner’in epik şaheseri “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunu büyük beğeni topladı 2026-06-25 15:21:00 Lapta Turizm Festivali başlıyor 2026-06-25 15:18:00 Nöbetçi eczaneler (25 Haziran 2026) 2026-06-25 15:10:00