Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
On Avrupa ülkesi, Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyeti askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Temmuz 2026) Dünyanın en siyah boyası, bilim insanlarının umudu oldu Putin, Ukrayna'nın saldırılarına güçlü yanıt vereceklerini söyledi İngiltere'de iki ayda 2 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti Trump “İran'a yönelik deniz ablukasını yeniden başlatıyoruz” Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı YDP Dipkarpaz'da seçim kampına giriyor İran’dan Trump’a yanıt “Hürmüz Boğazı'na müdahaleye izin vermeyeceğiz” AJet'ten Balkan ülkelerine avantajlı bilet kampanyası Altının gramı 6 bin 125 liradan işlem görüyor Sağlık Bakanlığı'ndan HIV iddialarına yalanlama "Sosyal medyadaki paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor" Haluk Levent gözaltına alındı Dânâ "Fitto'nun Kıbrıs Türk tarafıyla eşitlikçi diyalog kurmasını bekliyoruz" Meteoroloji Dairesi 14-20 Temmuz tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Keçeli "AB’nin tarafgir tutumunun değişmesi için çaba sarf etmesini bekliyoruz" Master Hasan Kasap’tan dört altın, bir Türkiye rekoru… Vedat Kaner Vakfı duyurdu: "Bursu başvuruları başladı" Nöbetçi eczaneler (13 Temmuz 2026) On Avrupa ülkesi, Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyeti askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Temmuz 2026) Dünyanın en siyah boyası, bilim insanlarının umudu oldu Putin, Ukrayna'nın saldırılarına güçlü yanıt vereceklerini söyledi İngiltere'de iki ayda 2 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti Trump “İran'a yönelik deniz ablukasını yeniden başlatıyoruz” Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı YDP Dipkarpaz'da seçim kampına giriyor İran’dan Trump’a yanıt “Hürmüz Boğazı'na müdahaleye izin vermeyeceğiz” AJet'ten Balkan ülkelerine avantajlı bilet kampanyası Altının gramı 6 bin 125 liradan işlem görüyor Sağlık Bakanlığı'ndan HIV iddialarına yalanlama "Sosyal medyadaki paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor" Haluk Levent gözaltına alındı Dânâ "Fitto'nun Kıbrıs Türk tarafıyla eşitlikçi diyalog kurmasını bekliyoruz" Meteoroloji Dairesi 14-20 Temmuz tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Keçeli "AB’nin tarafgir tutumunun değişmesi için çaba sarf etmesini bekliyoruz" Master Hasan Kasap’tan dört altın, bir Türkiye rekoru… Vedat Kaner Vakfı duyurdu: "Bursu başvuruları başladı" Nöbetçi eczaneler (13 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Üstel “Onlarca yıldır süregelen adaletsizliğin ve çifte standardın en güncel tezahürü”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Üstel “Onlarca yıldır süregelen adaletsizliğin ve çifte standardın en güncel tezahürü”

Başbakan Ünal Üstel, Güney Kıbrıs 'ın Kıbrıs Türk halkının iradesi ve Kıbrıs’ta yaşanan tarihsel gerçekler yok sayılarak, “Kıbrıs Cumhuriyeti” sıfatıyla Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenmesinin, Kıbrıs meselesinde onlarca yıldır süregelen adaletsizliğin ve çifte standardın en güncel tezahürü olduğunu belirtti.

Uluslararası toplumu ve özellikle Avrupa Birliği kurumlarını, Kıbrıs meselesinde tarihi sorumluluklarıyla yüzleşmeye davet eden Üstel, “Adada adil ve kalıcı bir düzen, ancak iki tarafın egemen eşitliğinin ve güvenliğinin güvence altına alınmasıyla mümkündür. Kıbrıs Türk halkının yok sayıldığı hiçbir yaklaşımın başarı şansı yoktur. Kıbrıs Türk halkı kendi geleceğini belirleme hakkından vazgeçmeyecektir. Bu irade açıktır, nettir ve geri dönüşü yoktur” dedi.

Üstel yaptığı yazılı açıklamada, 1963 yılında Rum liderliğinin, ortaklık devletinin temelini oluşturan Anayasa’yı tek taraflı biçimde değiştirme girişimleri ve bu doğrultuda Rum paramiliter unsurlar ile EOKA geçmişi bulunan silahlı gruplar eliyle Kıbrıs Türk halkına karşı başlatılan saldırılar sonucunda, Kıbrıs Türklerinin can güvenliği ortadan kaldırılarak, devletin kurumsal yapılarından fiilen dışlandığını, eşit kurucu ortaklık haklarının gasp edildiğini kaydetti.

Bu sürecin, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllara yayılan ağır bir haksızlığa maruz bırakılmasının başlangıcı olduğuna dikkat çeken Üstel, buna rağmen Rum tarafının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının bağlamı ve ruhu çarpıtılarak, adanın tek meşru idaresiymiş gibi uluslararası alanda muhatap kabul edildiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının ise siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonlarla yok sayıldığını belirten Başbakan Üstel, “Müzakere süreçlerinin başarısız olmasının temel nedeni, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini kabul etmeyen uzlaşmaz tutumudur” dedi.

-“Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk halkına verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi”

2004 yılında Annan Planı’na Kıbrıs Türk halkının açık biçimde “evet” demesine rağmen, Rum tarafının “hayır” oyunun ödüllendirildiğini kaydeden Üstel, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Avrupa Birliği’ne üye yapılırken, Kıbrıs Türk halkı ambargo ve izolasyonlarla cezalandırılmıştır. Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk halkına verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmemiştir” vurgusu yaptı.

Son dönemde Rum tarafının, bazı bölgesel ve uluslararası odakların desteğiyle silahlanma faaliyetlerini hızlandırdığının, askeri anlaşmalar ve ittifaklarla güç biriktirdiğinin açıkça görüldüğünü belirten Üstel, “Gazimağusa ve Girne’ye yönelik saldırgan söylemler, hedefin doğrudan Kıbrıs Türk halkı olduğunu göstermekte, güneyde yükselen ırkçı ve Türk düşmanı çevreler adada barış ve istikrarı tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

-“Kıbrıs Türk halkına yönelik tarihi bir haksızlığın sürdürülmesi anlamına geliyor”

“Bu tablo karşısında Avrupa Birliği’nin sessiz kalması ve Rum tarafını siyasi olarak ödüllendirmeye devam etmesi, Birliğin savunduğunu iddia ettiği hukuk ve adalet ilkeleriyle açık bir çelişki içindedir” diyen Üstel, Rum Yönetimi’nin, AB Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenmesinin, Kıbrıs Türk halkına yönelik tarihi bir haksızlığın sürdürülmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği, eşit uluslararası statüsü ve güvenliğinin tartışma konusu yapılamayacağını vurgulayan Başbakan Üstel, şunları kaydetti:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Anavatan Türkiye ile tam bir dayanışma içinde, kararlılıkla yoluna devam edecektir. Kıbrıs Türk halkının devletiyle, iradesiyle ve onuruyla var olma hakkı asla göz ardı edilemez.”

-“Uluslararası toplumu ve özellikle Avrupa Birliği kurumlarını, Kıbrıs meselesinde tarihi sorumluluklarıyla yüzleşmeye davet ediyorum”

Uluslararası toplumu ve özellikle Avrupa Birliği kurumlarını, Kıbrıs meselesinde tarihi sorumluluklarıyla yüzleşmeye davet eden Üstel, “Adada adil ve kalıcı bir düzen, ancak iki tarafın egemen eşitliğinin ve güvenliğinin güvence altına alınmasıyla mümkündür. Kıbrıs Türk halkının yok sayıldığı hiçbir yaklaşımın başarı şansı yoktur. Kıbrıs Türk halkı kendi geleceğini belirleme hakkından vazgeçmeyecektir. Bu irade açıktır, nettir ve geri dönüşü yoktur” dedi.

Benzer haberler

Featured
On Avrupa ülkesi, Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu 2026-07-13 22:02:09 Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyeti askıya alındı 2026-07-13 21:41:08 Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Temmuz 2026) 2026-07-13 21:29:00 Dünyanın en siyah boyası, bilim insanlarının umudu oldu 2026-07-13 21:21:37 Putin, Ukrayna'nın saldırılarına güçlü yanıt vereceklerini söyledi 2026-07-13 21:14:12 İngiltere'de iki ayda 2 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti 2026-07-13 20:50:28 Trump “İran'a yönelik deniz ablukasını yeniden başlatıyoruz” 2026-07-13 20:39:50 Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı 2026-07-13 20:31:13 YDP Dipkarpaz'da seçim kampına giriyor 2026-07-13 20:16:08