Üstel “Basın özgürdür ancak… yalan ve hakaret düşünce özgürlüğü değildir”

Voice Kıbrıs Haber
Başbakan Ünal Üstel, yaptığı yazılı açıklamayla Kıbrıs Türk halkının tarihi mücadelesine ve günümüzde ifade özgürlüğü üzerinden yapılan bazı yayınlara ilişkin önemli mesajlar verdi. Üstel, ifade özgürlüğünün kişilik haklarına saldırı anlamına gelmediğini vurguladı.
Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs adasını vatan yapma sürecinde canı pahasına mücadele verdiğini belirten Başbakan Üstel, Rumların ENOSİS hedenin çok öncesinde bile Kıbrıs Türklerinin hedef alındığını hatırlattı. İnsan haklarının zayıflatılmakla kalmayıp yok edilmeye çalışıldığını ifade etti.
Üstel, “Sivil, demokratik ve çok sesli bir yapı, ulusal var oluş mücadelemizin hedeerinden biriydi. TMT’nin askeri görevini Güvenlik Kuvvetleri devralırken, UBP siyasi anlamda bu mücadelenin bayrağını taşımaya devam etmiştir” dedi.
“Basın özgürdür ancak… yalan ve hakaret düşünce özgürlüğü değildir”
KKTC’de basının özgür olduğunu vurgulayan Üstel, gazeteci olmayanların dahi yayın yapmasını sabırla izlediklerini ancak bu durumu kötüye kullanan bazı kişi veya yayınlara karşı hoşgörünün sınırları olduğunu ifade etti.
“Yalan özgürlüğü, düşünce özgürlüğü değildir. Kişilik haklarına saldırı, toplum değerlerine yönelik hakaret içerikli yayınlar da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez,” diyen Üstel, özellikle merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı hedef alan yayınları hukuk devleti çerçevesinde takip ettiklerini söyledi.
“Toplumsal barış korunmalıdır”
Üstel açıklamasında, Denktaş’ın kirlerinin halen yaşamakta olduğunu ve Türklük dünyasında yüksek itibara sahip olduğunu belirtti. Aynı düşüncelerin Dr. Fazıl Küçük ve diğer mücadele önderleri için de geçerli olduğunu söyledi.
“Toplumsal barışı yüksek bir duyarlılıkla korumak zorundayız” diyen
Başbakan, ifade özgürlüğüne zarar veren yaklaşımlara karşı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin net tavır alması gerektiğinin altını çizdi.
Açıklamasının sonunda Üstel, özgürlüğü istismar eden yayınlara karşı hoşgörünün benzer davranışları cesaretlendirdiğini belirterek, “Yılan gibidir; bir gün bugün seyredenleri de sokar. Kimse ‘Beni sokmayan
yılan bin yaşasın’ diyemez” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BRT
Benzer haberler
Featured
Duran "Türkiye, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip"
Basın Kartı Komisyonu, 2026 yılının ilk toplantısını yaptı
İŞAD "Çok katlı binalar yangın güvenliği açısından denetlenmeli"
NATO Ankara Zirvesi, Savunma Sanayii Forumu ile başladı
Petrol fiyatlarında son durum (7 Temmuz 2026)
Çin'in Hubey eyaletindeki fırtına ve kasırga nedeniyle 11 kişi öldü
Küresel piyasalar Orta Doğu tedirginliğiyle yönleniyor
Bir ülke karanlığa gömüldü, milyonlarca insan elektriksiz kaldı
Muhaceret Affı başvuruları sona eriyor



