Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Türkiye'de üç ili sağanak ve dolu vurdu: Hasarın bilançosu ağır! Washington'daki sahne sanatları merkezinin isminden "Trump" ifadesi çıkarıldı Kuzey Kore "Nükleer silahlardan arınma, geri döndürülemez şekilde sonuçlanmış bir mesele" Trump "İran ile anlaşma bugün imzalanacak" “Modern Nicosia” Sergisi açıldı Hristodulidis “Kıbrıs sorununun çözümü tamamen adil olmayacak” Üstel ile Asadov görüşmesinde ilişkilerin geliştirilmesinde ulaşımın oynadığı stratejik rol ele alındı En fazla yağış Kantara'da Güney Kıbrıs ile Fransa’dan SAFE programı aracılığıyla ortak üretim Meclis yarın yasama gündemiyle toplanacak Karneler yarın dağıtılıyor Başbakan Üstel ile Azerbaycan Başbakanı Asadov görüştü İnönü, Türkmenköy ve Beyarmudu’nda bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Öztürkler "Güney'in silahlanma faaliyetleri ile askeri iş birlikleri Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeye yöneliktir" İsrailli bakan "Atılan her roket için Beyrut'ta 10 bina yıkılsın" Brezilya'da "bungee jumping" faciası: Halatı bağlamayı unutup 40 metreden attılar New York'tan çocuklara yapay zeka yasağı: İhlal başına 25 bin dolar ceza İsviçre nüfusun 10 milyonda sınırlandırılmasını oyluyor Nöbetçi eczaneler (14 Haziran 2026) Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Türkiye'de üç ili sağanak ve dolu vurdu: Hasarın bilançosu ağır! Washington'daki sahne sanatları merkezinin isminden "Trump" ifadesi çıkarıldı Kuzey Kore "Nükleer silahlardan arınma, geri döndürülemez şekilde sonuçlanmış bir mesele" Trump "İran ile anlaşma bugün imzalanacak" “Modern Nicosia” Sergisi açıldı Hristodulidis “Kıbrıs sorununun çözümü tamamen adil olmayacak” Üstel ile Asadov görüşmesinde ilişkilerin geliştirilmesinde ulaşımın oynadığı stratejik rol ele alındı En fazla yağış Kantara'da Güney Kıbrıs ile Fransa’dan SAFE programı aracılığıyla ortak üretim Meclis yarın yasama gündemiyle toplanacak Karneler yarın dağıtılıyor Başbakan Üstel ile Azerbaycan Başbakanı Asadov görüştü İnönü, Türkmenköy ve Beyarmudu’nda bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Öztürkler "Güney'in silahlanma faaliyetleri ile askeri iş birlikleri Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeye yöneliktir" İsrailli bakan "Atılan her roket için Beyrut'ta 10 bina yıkılsın" Brezilya'da "bungee jumping" faciası: Halatı bağlamayı unutup 40 metreden attılar New York'tan çocuklara yapay zeka yasağı: İhlal başına 25 bin dolar ceza İsviçre nüfusun 10 milyonda sınırlandırılmasını oyluyor Nöbetçi eczaneler (14 Haziran 2026) Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi
Dolar
Euro
Sterlin

'Türkiye'de hellime artan ilgi KKTC için fırsat penceresi'

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
'Türkiye'de hellime artan ilgi KKTC için fırsat penceresi'

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Türkiye'de aranan nitelik, sağlık sertifikası ve ürün kalitesine uygun ürünlerin yetiştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Türkiye'de hellime yönelik artan ilgi KKTC açısından bir fırsat penceresidir." dedi.

Şahali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den su temin projesi kapsamında gelen suyun yıllık 75 milyon metreküp olduğunu, bu suyun yüzde 75'inin evsel amaçlı tüketildiğini belirtti. Ana ishale hattının tamamlanmasıyla KKTC'nin tüm yerleşim birimlerinde içme suyunun kullanımını sağlayacaklarını bildiren Bakan Şahali, KKTC'nin coğrafi açıdan sıcak bir ülke olması nedeniyle tarım alanlarına suyun verilmesinin önemli olduğunu, ürünlerin daha erken alınabileceğini anlattı. Erkut Şahali, "Bu sayede ürün çeşitliliği artacak ve ihracatta da önemli bir payı olacak. Gayri safi hasılada da çok önemli bir avantaj sağlayacak." diye konuştu. "UMARIM KURAKLIK KKTC'NİN MAKUS TALİHİ OLMAKTAN ÇIKAR" Bakan Şahali, ihracat için ürün kalitesinin artırılmasıyla Türkiye'ye de aranan nitelik, sağlık sertifikası ve ürün kalitesine uygun ürünlerin yetiştirilmesinin son derece önemli olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de hellim peynirine yönelik artan ilgi KKTC açısından bir fırsat penceresidir. Bunu daha avantajlı kullanabilmek için yeni iş ilişkilerinin gelişmesi son derece önemli." ifadelerini kullandı. Bu yıl aşırı yağış nedeniyle çiftçinin yüzünün güldüğünü anlatan Şahali, "Artan yağışlar, yer altı su kaynaklarının gelişmesi bakımından son derece önemli. Yer üstü sularının doluluk oranları yaklaşık yüzde yüze ulaştı. Bu, hem bu yıl için hem de gelecek yıllar açısından tarım alanında sevindirici bir gelişmedir. Umuyorum bunun arkası kesilmez ve kuraklık KKTC'nin makus talihi olmaktan çıkar." değerlendirmesinde bulundu. Erkut Şahali, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları arasında hakkaniyete dayalı bir biçimde paylaşılması gerektiğine işaret ederek, "Esas amaç o yapılanmayı temin etmek ve hem adaya hem bölge istikrarına katkıda bulunmak." dedi. Türkiye'den KKTC'ye her yıl önemli bir kaynak aktarıldığının altını çizen Şahali, şunları kaydetti: "Tarım da bu sektörlerden gelişmelerin en üst basamağını oluşturuyor. Türkiye ile tarım alanında yürüttüğümüz iş birliği projelerinin de sonuçlanmasıyla, KKTC tarımı ciddi bir aşama kaydedecek ve yeni bir döneme geçiş sağlanmış olacak. Özellikle, Türkiye ve KKTC arasında imzalanan ekonomik ve mali iş birliği anlaşmaları çerçevesinde entegre kayıt sisteminin oluşturulması, su altyapı projelerinin tamamlanması, uzun vadede ürünlerimizin karşılıklı olarak değerlendirilmesi son derece önemli yer tutuyor. Bu işlerin başarılması için gerekli mevzuatları hızla tamamlıyoruz. KKTC'de üretilen ürünlerin hem Türkiye'ye hem Türkiye ötesine ulaşması için yapılması gereken işleri karşılıklı anlaşmalarla sağlıyoruz. Tarımsal alanda yaptığımız iş birliği çerçevesinde akıllı sulama sistemlerimiz mevcut. Bu sistemlerin kurulmasında Türkiye'nin sağladığı katkılar son derece önem ve anlam ifade ediyor. Yürürlükteki anlaşmalar bu açılım ve gelişmelerin devamını mümkün kılacak şekilde ilerliyor." (TAK)

Benzer haberler

Featured
Türkiye'de üç ili sağanak ve dolu vurdu: Hasarın bilançosu ağır! 2026-06-14 13:32:00 Washington'daki sahne sanatları merkezinin isminden "Trump" ifadesi çıkarıldı 2026-06-14 13:28:00 Kuzey Kore "Nükleer silahlardan arınma, geri döndürülemez şekilde sonuçlanmış bir mesele" 2026-06-14 12:51:00 Trump "İran ile anlaşma bugün imzalanacak" 2026-06-14 12:34:00 “Modern Nicosia” Sergisi açıldı 2026-06-14 12:28:00 Hristodulidis “Kıbrıs sorununun çözümü tamamen adil olmayacak” 2026-06-14 12:22:00 Üstel ile Asadov görüşmesinde ilişkilerin geliştirilmesinde ulaşımın oynadığı stratejik rol ele alındı 2026-06-14 12:16:00 En fazla yağış Kantara'da 2026-06-14 11:29:00 Güney Kıbrıs ile Fransa’dan SAFE programı aracılığıyla ortak üretim 2026-06-14 11:21:00