Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Gemi faciasında kayıp olan 1 kişinin daha naaşına ulaşıldı Son 24 saatte en çok yağış 47 kilogram olarak kaydedildi Toprak sete çarpıp takla atan araçta bulunan 3 genç yaralandı Gazimağusa Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hattı devre dışı kaldı Seyir halindeki otobüste yangın meydana geldi! Avrupa Hareketlilik Haftası Gazimağusa’da başladı Gazimağusa'da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı! Kıbrıs Rum yönetimi Guterres’in “Ankara’dan yeşil ışık beklediği” görüşünde Savaşan “CTP’nin tutumu samimiyet ve tutarlılık bakımından sorgulanmalı” Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu'nun bir bölümü trafiğe kapatıldı “Anadolu’nun İzleri Sergisi” Lefkoşa’da sanatseverlerle buluşacak Erhürman "Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesi ve yaşadığı acılar görmezden gelinemez, yok sayılamaz" Pentagon, UFO'lar hakkında yeni belgeler yayınladı İran'da İsrail adına casuslukla suçlanan bir kişi idam edildi Trump, Rusya'ya yönelik yaptırımlar içeren tasarıyı imzaladı Güney Afrika’da son 5 haftada 13 M çiçeği vakası kaydedildi Yapay zeka hatası ABD’yi Çin’le savaşa sürüklüyordu ABD'de felçli hastaların iletişim kurmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirildi TİKA Başkanı Eren “Bizleri çok duygulandıran bir proje oldu” Bugün hava nasıl olacak? (19 Eylül 2026) Gemi faciasında kayıp olan 1 kişinin daha naaşına ulaşıldı Son 24 saatte en çok yağış 47 kilogram olarak kaydedildi Toprak sete çarpıp takla atan araçta bulunan 3 genç yaralandı Gazimağusa Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hattı devre dışı kaldı Seyir halindeki otobüste yangın meydana geldi! Avrupa Hareketlilik Haftası Gazimağusa’da başladı Gazimağusa'da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı! Kıbrıs Rum yönetimi Guterres’in “Ankara’dan yeşil ışık beklediği” görüşünde Savaşan “CTP’nin tutumu samimiyet ve tutarlılık bakımından sorgulanmalı” Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu'nun bir bölümü trafiğe kapatıldı “Anadolu’nun İzleri Sergisi” Lefkoşa’da sanatseverlerle buluşacak Erhürman "Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesi ve yaşadığı acılar görmezden gelinemez, yok sayılamaz" Pentagon, UFO'lar hakkında yeni belgeler yayınladı İran'da İsrail adına casuslukla suçlanan bir kişi idam edildi Trump, Rusya'ya yönelik yaptırımlar içeren tasarıyı imzaladı Güney Afrika’da son 5 haftada 13 M çiçeği vakası kaydedildi Yapay zeka hatası ABD’yi Çin’le savaşa sürüklüyordu ABD'de felçli hastaların iletişim kurmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirildi TİKA Başkanı Eren “Bizleri çok duygulandıran bir proje oldu” Bugün hava nasıl olacak? (19 Eylül 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

"Tüberküloz Hastalığı adamız için risk oluşturuyor"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Tüberküloz Hastalığı adamız için risk oluşturuyor"
Reklam

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Örgütlenme Sekreteri  ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç  yaptığı açıklamada, Tüberküloz Hastalığı konusunda uyardı, "adamız için risk oluşturuyor" dedi.

Özgeç'in açıklaması şu şekilde:

"Akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz hastalığı tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilmektedir. Tedavisi ise özel ilaçlarla yapılmaktadır.

2022 yılında ülkemizde 34 yeni tüberküloz vakası varken, 2023 yılında temmuz ayına kadar 34 yeni vakaya rastlanmıştır. Yeni vaka sayısında artış devam ederken, bir süredir ülkemizde ilaç temini ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Tüberküloz hastalığı global bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğinden tedavisinde kullanılan ilaçlar tüm dünyada ücretsiz olarak verilmektedir. Tüberküloz ilaçları tam doz ve düzenli şekilde alınması gerekmektedir. Tüberküloz hastalığı en az 6 ay tedavi gerektiren bir hastalıktır. Aksi takdirde ilaç tedavisine direnç gelişebilmektedir.

İlaç tedavisine direnç gelişmesi tedaviyi daha da zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, tüberküloz hasta temaslıları da 6 ay süre ile koruyucu tedavi almak zorunda olduğu için, ülkemizdeki tüberküloz ilacı eksikliği nedeni ile tüberküloz hastalığı toplum içerisinde yayılmaya devam etmektedir.

Tüberküloz hastalığının yayılmasını önlemek için, koruyucu sağlık hizmetleri sunumunda hükümetin ilaç tedarik politikaları sınıfta kalmaktadır.

Kamu hastanelerinde tüberküloz tedavisi izole, negatif basınçlı havalandırma ve farklı filtre sistemlerinin olduğu odalarda sürdürülmesi gerekmektedir. Ancak bu koşullar kamu hastanelerimizde her tüberküloz hastası için sağlanamamaktadır. Bu durum sağlık çalışanları açısından ciddi risk oluşturmaktadır.

Tüberküloz hastalığının taramasında kullanılan testler de eksiklik nedeni ile kamu sağlık merkezlerinde çalışılamamaktadır.

Tüm bu saydığımız sebeplerden dolayı, çok yakın bir gelecekte tüberküloz hastalığı ülkemizde, toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturacaktır.

K.K.T.C. Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce gereğini yapmaya davet ederiz."

Benzer haberler

Featured
Gemi faciasında kayıp olan 1 kişinin daha naaşına ulaşıldı 19 Eyl 2026 12:30 Son 24 saatte en çok yağış 47 kilogram olarak kaydedildi 19 Eyl 2026 12:25 Toprak sete çarpıp takla atan araçta bulunan 3 genç yaralandı 19 Eyl 2026 12:19 Gazimağusa Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hattı devre dışı kaldı 19 Eyl 2026 12:06 Seyir halindeki otobüste yangın meydana geldi! 19 Eyl 2026 11:59 Avrupa Hareketlilik Haftası Gazimağusa’da başladı 19 Eyl 2026 11:52 Gazimağusa'da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı! 19 Eyl 2026 11:46 Kıbrıs Rum yönetimi Guterres’in “Ankara’dan yeşil ışık beklediği” görüşünde 19 Eyl 2026 11:23 Savaşan “CTP’nin tutumu samimiyet ve tutarlılık bakımından sorgulanmalı” 19 Eyl 2026 11:14