Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trafikte haftalık bilanço: 58 kaza, 1 can kaybı, 24 yaralı Çekmecede unutulan fosil Antarktika’nın ilk dinazoru çıktı Almanya'da anne-çocuk merkezinde silahlı saldırı: Altı ölü Ertuğruloğlu "Kıbrıs sorunu çözülmüştür" BAY-SEN "Yasayla çalışanların hakları güvence altına alınacak" Perşembe günü iki bölgede elektrik kesintisi yapılacak Petrol yataya yakın seyrediyor Bengihan'dan Arhun'un açıklamalarına tepki "Asgari ücretliler köle değil" Erhürman " Polis Teşkilatı’nın varlığı toplumda büyük bir güven kaynağıdır" Çiğ süt alım fiyatlarına yarından itibaren yüzde 12,17 artış… Altında 18 yıldır olmayan oluyor, en büyük aylık düşüş yaklaşıyor Hristodulidis “Holguin’in Brüksel ziyaretinin ertelenmesi sürecin donması anlamına gelmiyor” Trakya Üniversitesi’nin KKTC öğrencilerine yönelik kontenjan başvuruları başladı Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay, Khassim Diagne ile görüştü Yerel seçim tarihi belli oldu Nöbetçi eczaneler (30 Haziran 2026) Özkurt “BRTK yasasının kabul edilmesi kurum açısından önemli bir dönüm noktasıdır" Sevgül Uludağ alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı Serdaroğlu “İkinci toplantının gelecek hafta çarşamba günü yapılması için prensipte anlaştık” Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştridi Trafikte haftalık bilanço: 58 kaza, 1 can kaybı, 24 yaralı Çekmecede unutulan fosil Antarktika’nın ilk dinazoru çıktı Almanya'da anne-çocuk merkezinde silahlı saldırı: Altı ölü Ertuğruloğlu "Kıbrıs sorunu çözülmüştür" BAY-SEN "Yasayla çalışanların hakları güvence altına alınacak" Perşembe günü iki bölgede elektrik kesintisi yapılacak Petrol yataya yakın seyrediyor Bengihan'dan Arhun'un açıklamalarına tepki "Asgari ücretliler köle değil" Erhürman " Polis Teşkilatı’nın varlığı toplumda büyük bir güven kaynağıdır" Çiğ süt alım fiyatlarına yarından itibaren yüzde 12,17 artış… Altında 18 yıldır olmayan oluyor, en büyük aylık düşüş yaklaşıyor Hristodulidis “Holguin’in Brüksel ziyaretinin ertelenmesi sürecin donması anlamına gelmiyor” Trakya Üniversitesi’nin KKTC öğrencilerine yönelik kontenjan başvuruları başladı Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay, Khassim Diagne ile görüştü Yerel seçim tarihi belli oldu Nöbetçi eczaneler (30 Haziran 2026) Özkurt “BRTK yasasının kabul edilmesi kurum açısından önemli bir dönüm noktasıdır" Sevgül Uludağ alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı Serdaroğlu “İkinci toplantının gelecek hafta çarşamba günü yapılması için prensipte anlaştık” Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştridi
Dolar
Euro
Sterlin

Trump, Obama’ları hedef alan ırkçı paylaşım için özür dilemeyi reddetti

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Trump, Obama’ları hedef alan ırkçı paylaşım için özür dilemeyi reddetti

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medyada paylaştığı ve eski Başkan Barack Obama ile eşi Michelle Obama’yı bir ormanda maymun olarak tasvir eden paylaşım, Cumhuriyetçiler ve Demokratlardan gelen tepkilerin ardından silindi.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformunda paylaştığı ve eski Başkan Barack Obama ile eşi Michelle Obama’yı maymun olarak tasvir eden ırkçı video nedeniyle cuma günü özür dilemeyi reddetti.

ABD’nin ilk siyah başkanı ve first lady’sine yönelik bu tasviri nedeniyle büyük tepki çeken paylaşımın, bir çalışan tarafından yapıldığı savunuldu ve video daha sonra silindi.

Cumhuriyetçi Trump’ın 2020 seçimlerini Joe Biden’a karşı kaybettiğine dair komplo teorilerini içeren yaklaşık bir dakikalık videonun sonuna doğru, Obama çiftinin yüzlerinin maymun bedenlerine montajlandığı görüntüler yaklaşık bir saniye boyunca yer aldı.

Videoda, oy sayım şirketi Dominion Voting Systems’ın seçimlerin Trump’tan “çalınmasına” yardım ettiği yönündeki asılsız iddialar da tekrarlandı. Obama’lara ait karelerin, daha önce etkili bir muhafazakâr “meme” üreticisi tarafından dolaşıma sokulan ayrı bir videodan alındığı belirtildi. Söz konusu videoda Trump bir aslan olarak “ormanlar kralı” şeklinde tasvir edilirken, Demokrat liderler farklı hayvanlar olarak gösteriliyordu.

Beyaz Saray’ın nadir görülen bir geri adımı olarak değerlendirilen silme kararı, basın sözcüsü Karoline Leavitt’in paylaşıma yönelik tepkileri saatler önce “sahte öfke” olarak nitelendirmesinin ardından geldi. Cumhuriyetçiler dahil olmak üzere gelen çağrılar sonrası Beyaz Saray, videonun bir çalışan tarafından yanlışlıkla paylaşıldığını açıkladı.

Ancak Trump, Air Force One’da gazetecilerin özür dileyip dilemeyeceği sorusuna, “Bir hata yapmadım,” yanıtını verdi. Trump, “Sadece ilk kısmına baktım, tamamını görmedim.

Paylaşmaları için ekibe verdim, onlar da videonun tamamını izlemedi,” dedi.

Videodaki ırkçı tasviri kınıyıp kınamadığı sorulduğunda ise Trump, “Elbette kınıyorum,” ifadesini kullandı.

Eski başkan yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray’ın geri adımını X platformunda eleştirdi. Harris, “Beyaz Saray’ın bu örtbasına kimse inanmıyor; özellikle de başta bu paylaşımı savundukları düşünüldüğünde,” dedi ve “Donald Trump’ın kim olduğu ve neye inandığı konusunda hepimiz netiz,” ifadelerini kullandı.

ABD’de güçlü siyasi figürlerin siyahları hayvanlarla, özellikle maymunlarla ilişkilendirmesine dayanan ırkçı söylemin uzun bir geçmişi bulunuyor. Bu yaklaşım, 18. yüzyıldaki kültürel ırkçılık ve sözde bilimsel teorilere, köleliği meşrulaştırma çabalarına ve sonrasında siyahları insanlıktan çıkaran anlatılara dayanıyor.

Obama’nın başkanlığı döneminde Trump, 44. başkanın Hawaii’de değil Kenya’da doğduğunu ve bu nedenle anayasal olarak başkanlığa uygun olmadığını öne süren iddiaları dillendirmiş, Obama’dan “doğuştan ABD vatandaşı” olduğunu kanıtlamasını talep etmişti.

Beyaz Saray’ın açıklaması, Trump’ın sık sık gümrük vergileri ilan etmek, askerî tehditlerde bulunmak ve siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığı sosyal medya hesabının kim tarafından ve nasıl kontrol edildiğine dair soruları da yeniden gündeme getirdi. Trump, bazı politika paylaşımlarının altına adını ya da baş harflerini ekliyor.

Beyaz Saray, paylaşımların nasıl denetlendiği ve hangi durumlarda Trump’ın bizzat kendisinin paylaşım yaptığına dair kamuoyunun ne zaman bilgilendirileceği sorularına ise henüz yanıt vermedi.

Benzer haberler

Dünya
Çekmecede unutulan fosil Antarktika’nın ilk dinazoru çıktı 2026-06-30 19:36:08 Almanya'da anne-çocuk merkezinde silahlı saldırı: Altı ölü 2026-06-30 19:29:26 ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın Fed yetkilisi Cook'u görevden alma girişimini durdurdu 2026-06-29 22:42:13 KDC'de Ebola salgınında vaka sayısı 1274'e yükseldi 2026-06-29 22:38:13 Yunanistan'ın üç farklı bölgesinde çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor 2026-06-29 22:34:07 DSÖ “Avrupa'da aşırı sıcaklara bağlı 1300'den fazla ölüm kayıtlara geçti” 2026-06-29 11:03:23 Venezuela'nın başkenti Caracas'ta dayanışma seferberliği devam ediyor 2026-06-29 10:59:17 Fransa'da bin kişi sıcak hava dalgasında hayatını kaybetti 2026-06-29 09:45:03 Çin'in Sıçuan eyaletinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi 2026-06-29 08:55:48