Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İtalya Rekabet Kurumu, Apple'ın "iCloud" hizmetlerine ilişkin soruşturma başlattı Trump "Nükleer silah üretimine dönmesi halinde İran inanılmaz sonuçlarla karşılaşacak" Lefkoşa'ya bağlı iki bölgede elektrik kesintisi yapılacak Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Haziran 2026) CTP Kadın Örgütü "Rehberlik hizmetleri güçlendirilmeli" “Muhafız Meydanı Yenileme Projesi” AB desteğiyle hayata geçiriliyor Borsa günü yüzde 0,32 değer kazanarak tamamladı Uzmanlardan psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve sosyal devlet uygulamalarının güçlendirilmesi çağrısı Girne Limanı’nda insan kaçakçılığı: 13 kişi tutuklandı! Şerife Kırcıoğlu için kan aranıyor! İki ayrı trafik kazasında 27 yaşındaki yaya yaralandı! Girne Acapulco kavşağı ile Değirmenlik yol ayrımı, 3 gün trafiğe kapalı Girne'de iş kazası: 19 yaşındaki işçi yaralandı! Fed toplantısında dikkatler faiz kararından ziyade Warsh'ın vereceği mesajlarda olacak Meziyet İlgililer hayatını kaybetti! Rogers “Kuşları öldürebilecek olan bu ilaç türünü neden Bakanlık almakta ısrar ediyor?” Dinçyürek "İhtiyaç halinde yasal prosedürler çerçevesinde deport işlemleri uygulanabilir" Besim "HIV pozitif çıkan kişi süreç devam ederken sınır dışı edildiği için temaslı takibi yapılamadı" Berova “Bu korkutma siyasetiyle baskı yapılması doğru değil” Barçın "Yasa yüzlerce kişiyi mağdur edecek" İtalya Rekabet Kurumu, Apple'ın "iCloud" hizmetlerine ilişkin soruşturma başlattı Trump "Nükleer silah üretimine dönmesi halinde İran inanılmaz sonuçlarla karşılaşacak" Lefkoşa'ya bağlı iki bölgede elektrik kesintisi yapılacak Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Haziran 2026) CTP Kadın Örgütü "Rehberlik hizmetleri güçlendirilmeli" “Muhafız Meydanı Yenileme Projesi” AB desteğiyle hayata geçiriliyor Borsa günü yüzde 0,32 değer kazanarak tamamladı Uzmanlardan psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve sosyal devlet uygulamalarının güçlendirilmesi çağrısı Girne Limanı’nda insan kaçakçılığı: 13 kişi tutuklandı! Şerife Kırcıoğlu için kan aranıyor! İki ayrı trafik kazasında 27 yaşındaki yaya yaralandı! Girne Acapulco kavşağı ile Değirmenlik yol ayrımı, 3 gün trafiğe kapalı Girne'de iş kazası: 19 yaşındaki işçi yaralandı! Fed toplantısında dikkatler faiz kararından ziyade Warsh'ın vereceği mesajlarda olacak Meziyet İlgililer hayatını kaybetti! Rogers “Kuşları öldürebilecek olan bu ilaç türünü neden Bakanlık almakta ısrar ediyor?” Dinçyürek "İhtiyaç halinde yasal prosedürler çerçevesinde deport işlemleri uygulanabilir" Besim "HIV pozitif çıkan kişi süreç devam ederken sınır dışı edildiği için temaslı takibi yapılamadı" Berova “Bu korkutma siyasetiyle baskı yapılması doğru değil” Barçın "Yasa yüzlerce kişiyi mağdur edecek"
Dolar
Euro
Sterlin

Tito'nun 'İstanbul' Nükleer Sığınağında Zamanda Yolculuk

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Tito'nun 'İstanbul' Nükleer Sığınağında Zamanda Yolculuk

Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Tito'nun muhtemel bir nükleer saldırıya karşı Bosna Hersek'in güneyindeki Konjic şehrinde yaptırdığı "İstanbul" kod adlı gizli sığınak, ziyaretçileri adeta geçmişe götürüyor.

Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito'nun muhtemel bir nükleer saldırıya karşı Bosna Hersek'in güneyindeki Konjic şehrinde yaptırdığı "İstanbul" kod adlı gizli sığınak, ziyaretçileri adeta geçmişe götürüyor.

Soğuk Savaş yıllarında, çeyrek asırlık bir inşa sürecinin ardından 1979'da tamamlanan sığınak, Bosna'daki savaşın başladığı 1992 yılında ortaya çıkarıldı.

2011 yılında ziyarete açılana kadar gizemini koruyan bu yer altı sığınağı, içindeki eski askeri teknolojik araçlar, çevirmeli telefonlar, antika mobilyalarla insanları adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Tüneller ve çeşitli amaçlar için hazırlanmış özel odalarıyla bir labirenti andıran sığınak, 350 kişinin 6 ay boyunca dışarıyla hiç temas kurmadan hayatta kalabilecekleri şekilde hazırlanmış.

Yapım maliyeti 4.7 milyar dolar olan bu sığınak, 24 tonluk atom bombasıyla düzenlenebilecek saldırılara dahi dayanıklı olarak inşa edilmiş.

Tamamlanmasının ardından Tito'nun hiçbir zaman göremediği sığınakta, Yugoslavya'nın bu efsanevi liderinin odası ve çalışma ofisi de hala ilk günkü özellikleriyle sergileniyor.

Sığınağın içindeki her şey 1979'dan kalma

"ARK D-0" ismi ile projelendirilen sığınağın ortaya çıkmasının ardından 2011 yılında kod adının "İstanbul" olduğu keşfedildi. Sığınağın kod adının "İstanbul" olarak konulmasının, Yugoslavya'nın söz konusu dönemde Türkiye ile yakınlaşmasından dolayı olduğu tahmin ediliyor.

2011 yılında düzenlenen çağdaş sanatlar bienali ile ziyaretçilere açılan sığınakta, aralarında Türkiye'den de altı sanatçının bulunduğu farklı ülkelerden çok sayıda sanatçının Soğuk Savaş, nükleer silah ve savaş konularıyla ilgili çalışmaları da sergileniyor.

Bienalin müdür yardımcısı Mirnes Baljic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınağın kod adının "İstanbul" olarak kullanılmasının sebebine açıklık getiren resmi bir belge olmadığını belirterek, kod ad olarak bu ismin seçilmesinin, o dönemde Yugoslavya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerden kaynaklandığının tahmin edildiğini söyledi.

Baljic, sığınağın içindeki her şeyin 1979 yılından kalma olduğunu ve askeri bir tarihi de temsil ettiğini dile getirerek, 2011'den bugüne kadar yaklaşık sekiz bin kişinin sığınağı ve içindeki sergiyi ziyaret ettiğini aktardı.

Benzer haberler

Dünya
Trump "Nükleer silah üretimine dönmesi halinde İran inanılmaz sonuçlarla karşılaşacak" 2026-06-16 21:43:00 Trump "Ben olmasaydım İsrail olmazdı" 2026-06-16 14:14:00 G7 zirvesi bu kez Trump gerilimi ile gündemde 2026-06-16 11:14:00 Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit'in oğlu Hoiby, 4 yıl hapse mahkum edildi 2026-06-16 09:43:00 UNICEF "Dünyadaki çocukların yarısı en az üç iklim tehlikesine maruz kalıyor" 2026-06-16 09:12:00 Endonezya'da 6,7 büyüklüğünde deprem 2026-06-16 08:55:00 Hürmüz'de normale dönüş aylar sürebilir 2026-06-16 08:21:00 Trump "İran asla nükleer silah sahibi olmayacağına dair anlaşmaya vardı" 2026-06-16 08:15:00 Valizinden 150 canlı zehirli akrep çıktı 2026-06-16 08:02:00