Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Nöbetçi eczaneler (2 Ekim 2026) “Özgür Ruh 2” sanat etkinliği, 19 Ekim’de açılıyor Cumhurbaşkanı Erhürman “Tüm çocukların hakları gündemimde ve hepsiyle ilgili de çalışıyorum…” Hayvancılık ve Arıcılık sektörünün sorunları üreticilerle ele alınacak EL-SEN, Kıb-Tek'i güvenlik önlemi ve Toplu İş Sözleşmesi konusunda uyardı "Gerekirse en ağır cevabı vereceğiz" Sanayi Odası'nın 40. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak 3. Lefkoşa Kültür, Tarih Bellek Günleri başladı Bıçaklı "Kıb-Tek yönetimi ve genel müdür sorgulanmalı” Mannaş "Su geçirmez kapılar kapalı olsaydı yolcuların tamamı kurtarılabilirdi" Yiğit “Kalkınma Bankası’ndaki münhalin kişiye özel olduğu aşikâr” Güney Kıbrıs’taki Gilan (Ceylan) Köyü Camii’nde koruma çalışmaları tamamlandı Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi sarı alarm verdi Gazimağusa’da tenis kompleksi projesinin ilk etabında altı kort tamamlandı Dere yatağında çıkan yangın narenciye bahçesine zarar verdi Sevil Emirzade Belgeseli, 7 Ekim’de gösterilecek Gönyeli'de trafik kazası: Aracın çarptığı yaya yaralandı! Çeler “Trafo kazasında ihmali saptanan herkes hakkında gereken işlem yapılmalıdır" Şirinevler'deki iş kazasıyla ilgili yeni gelişme Üstel “Barıştan söz edip silahlanmak büyük bir çelişkidir” 28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu! Nöbetçi eczaneler (2 Ekim 2026) “Özgür Ruh 2” sanat etkinliği, 19 Ekim’de açılıyor Cumhurbaşkanı Erhürman “Tüm çocukların hakları gündemimde ve hepsiyle ilgili de çalışıyorum…” Hayvancılık ve Arıcılık sektörünün sorunları üreticilerle ele alınacak EL-SEN, Kıb-Tek'i güvenlik önlemi ve Toplu İş Sözleşmesi konusunda uyardı "Gerekirse en ağır cevabı vereceğiz" Sanayi Odası'nın 40. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak 3. Lefkoşa Kültür, Tarih Bellek Günleri başladı Bıçaklı "Kıb-Tek yönetimi ve genel müdür sorgulanmalı” Mannaş "Su geçirmez kapılar kapalı olsaydı yolcuların tamamı kurtarılabilirdi" Yiğit “Kalkınma Bankası’ndaki münhalin kişiye özel olduğu aşikâr” Güney Kıbrıs’taki Gilan (Ceylan) Köyü Camii’nde koruma çalışmaları tamamlandı Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi sarı alarm verdi Gazimağusa’da tenis kompleksi projesinin ilk etabında altı kort tamamlandı Dere yatağında çıkan yangın narenciye bahçesine zarar verdi Sevil Emirzade Belgeseli, 7 Ekim’de gösterilecek Gönyeli'de trafik kazası: Aracın çarptığı yaya yaralandı! Çeler “Trafo kazasında ihmali saptanan herkes hakkında gereken işlem yapılmalıdır" Şirinevler'deki iş kazasıyla ilgili yeni gelişme Üstel “Barıştan söz edip silahlanmak büyük bir çelişkidir” 28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu!
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Teknolojinin zararlı etkilerini azaltmanın 4 yolu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Teknolojinin zararlı etkilerini azaltmanın 4 yolu
Reklam

Hızla gelişen bilim ve teknoloji, yaşamı kolaylaştırıcı etkilerinin yanı sıra sağlık açısından da bazı riskler doğuruyor. Telefon, tablet ya da bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçirenler, elektromanyetik dalgaların yan etkileri nedeniyle sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

Cep telefonunu yoğun kullananlarda ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaşayanlarda baş ağrısı, hafıza değişiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik şikayetler sık görülüyor. Telefonla uzun süre konuşanlarda baş ağrısı, kulakta ve başta yanma hissi oluşabiliyor.  Gebelik dönemindeki kadınlarda ve çocuklarda kontrolsüz akıllı cep telefonu kullanımının migren ve farklı karakterlerdeki baş ağrılarına neden olabileceğinin çalışmalarla kanıtlandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Aydın, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazların zararlı etkileri ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor:  PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR  “İş yaşamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarlar da önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bilgisayarın uzun süre ve kontrolsüz kullanımı; baş ve eklem ağrısı, işitme kaybı, sersemlik hissi, baş dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile ilişkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların sınırsız kullanımı, kadınları erkeklere göre daha yüksek oranda olumsuz etkiyle karşılaştırmaktadır.  İYİ HUYLU TÜMÖR OLUŞUMUNA ZEMİN HAZIRLIYOR  Cep telefonu, özellikle baş bölgesinde hafif şiddette baskı veya yanma tarzında ağrılara sebep olabilir. Bu şikayetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, “akustik nörinom” yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluşumunu tetikleyebilir.”  TEKNOLOJİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT  1.Kulaklık kullanın: Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuşulabilir.  2.Çekim alanı düşük ise telefonla konuşmak için zorlamayın: Çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar.  3.Uyurken telefonla aranızdaki mesafe uzak olsun: Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır.  4.Bilgisayar kullanımını sınırlayın ya da konforlu hale getirin: Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır. 

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (2 Ekim 2026) 2 Eki 2026 17:28 Kahve tüketiminde saat ve miktar önemli 1 Eki 2026 21:41 Nöbetçi eczaneler (1 Ekim 2026) 1 Eki 2026 17:18 Nöbetçi eczaneler (30 Eylül 2026) 30 Eyl 2026 17:09 Bir ilacın kalori yakımını artırdığı belirlendi 30 Eyl 2026 10:26 Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026) 29 Eyl 2026 17:10 Uzun ekran süresi çocukların öğrenme ve dil becerilerine zarar veriyor 29 Eyl 2026 08:45 Yalnız kalmak sağlığınızdan 6 seneyi götürebilir 28 Eyl 2026 22:08 Nöbetçi eczaneler (28 Eylül 2026) 28 Eyl 2026 16:50