Teknoloji devlerinden "hayalet protokol"e ret
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Apple, Google, Microsoft'un da aralarında bulunduğu 47 teknoloji şirketi, İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Dairesi'nin sistem erişim talebini reddetti
Apple, Google, Microsoft'un da aralarında bulunduğu 47 teknoloji şirketi, İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Dairesi'nin (GCHQ) sistem erişim isteğini geri çevirdi.
Teknoloji haberleri sitesi The Verge'nin haberine göre, aralarında Apple, Google ve Microsoft'un da bulunduğu 47 teknoloji şirketi, İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükümet tarafından görevlendirilen istihbarat kurumu GCHQ'nun, kamu güvenliğini sağlama amacıyla dijital platformlara erişim talebini kınayan ortak bir açıklama yayınladı.
GCHQ, dijital platformlarda kullanıcıların mesajlaşmalarını takip etme amacıyla, "hayalet protokol" adını verdiği bir sistem önerisi hazırlamış ve bu öneriyi teknoloji devlerine sunmuştu.
Öneriye göre İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Dairesi, WhatsApp başta olmak üzere mesajlaşma amacıyla kullanılan uygulamalara üçüncü kullanıcı olarak erişebilecek ve şifrelenmiş konuşmaların içeriğini görüntüleyebilecek.
İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Dairesi yetkilileri, kamu güvenliğini sağlama amacıyla geliştirilen hayalet protokol önerisinin, teknoloji şirketleri tarafından kolaylıkla uygulanabileceğini savunurken, aralarında teknoloji devlerinin de bulunduğu 47 teknoloji şirketinin ortak açıklamasında, çevrimiçi sohbet hizmetlerine sessiz üçüncü bir katılımcı ekleme fikrinin kullanıcı güvenliğine ve güvenine zarar vereceği belirtildi.
Açıklamada, GCHQ'nun talebinin insan haklarına aykırı olduğu ve şeffaflık ilkesini ihlal ettiği ifade edilirken önerinin, kullanıcıların mahremiyetini ve ifade özgürlüğünü tehlikeye attığı, bu nedenle kabul edilemez olduğunun altı çizildi.
Benzer haberler
Teknoloji
Instagram'dan algoritmayı kaldırma planına tepki: Kullanıcılar marka içeriklerine boğulur
Anthropic araştırmacısı: Yapay zekanın tüm insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'dan fazla
OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı
Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri
Bilim dünyası, DAÜ işbirliğinde Kuzey Kıbrıs’ta buluşuyor
Avustralya'da sosyal medya algoritmalarını kapatmayı sağlayan yasal düzenleme yolda
Tesla, sürücüsüz taksisini hizmete sundu
OpenAI yeni yapay zeka modeli Astra'yı kullanıma sunuyor: Kritik siber güvenlik uyarısı yapıldı
Japonya'da ayı seferberliği: Yapay zeka, dronlar ve robot kurtlar devrede


