Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Meclis Genel Kurulu toplandı "54. Geleneksel İskele Festivali", Zülfü Livaneli konseriyle başlıyor Kıdrışlıoğlu “Genel ve yerel seçimlerin aynı gün yapılması seçim güvenliği ve katılım oranını olumsuz etkileyebilir” Almanya ve Fransa ortak savaş uçağı projesini iptal etti Ataoğlu, Cevdet Yılmaz’la görüştü Güney Kıbrıs polisinde dijital dönem Hindistan tarihinde bir ilk: Doğum oranları geriledi Dendias Hristodulidis’le görüştü Tarihi görevde geri sayım: NASA Artemis 3 astronotlarını açıklıyor Güney'de hayvan itlaf çalışmaları tamamlandı Karneler pazartesi dağıtılacak ABD, Dünya Kupası hakeminin ülkeye girişine izin vermedi Apple, yeni Siri yapay zekasını tanıttı İnsan sağlığını tehdit eden 1.889 kilo etin piyasaya sürülmesi engellendi Anthropic'ten yapay zeka uyarısı: Çok yakında kontrolü kaybedebiliriz Borsa haftanın ikinci gününe yükselişle başladı Ercan, Kurban Bayramı’nda 180 bin yolcu ağırladı! Bilim insanlarından yaz saati uyarısı: Ruh sağlığı riskleri sanılandan büyük Büsküvütçü "Toplumu kutuplaştırmaya çalışan girişimlere karşı dikkatli olalım" Kadim Çin bitkisi, kelliğin çaresi olabilir Meclis Genel Kurulu toplandı "54. Geleneksel İskele Festivali", Zülfü Livaneli konseriyle başlıyor Kıdrışlıoğlu “Genel ve yerel seçimlerin aynı gün yapılması seçim güvenliği ve katılım oranını olumsuz etkileyebilir” Almanya ve Fransa ortak savaş uçağı projesini iptal etti Ataoğlu, Cevdet Yılmaz’la görüştü Güney Kıbrıs polisinde dijital dönem Hindistan tarihinde bir ilk: Doğum oranları geriledi Dendias Hristodulidis’le görüştü Tarihi görevde geri sayım: NASA Artemis 3 astronotlarını açıklıyor Güney'de hayvan itlaf çalışmaları tamamlandı Karneler pazartesi dağıtılacak ABD, Dünya Kupası hakeminin ülkeye girişine izin vermedi Apple, yeni Siri yapay zekasını tanıttı İnsan sağlığını tehdit eden 1.889 kilo etin piyasaya sürülmesi engellendi Anthropic'ten yapay zeka uyarısı: Çok yakında kontrolü kaybedebiliriz Borsa haftanın ikinci gününe yükselişle başladı Ercan, Kurban Bayramı’nda 180 bin yolcu ağırladı! Bilim insanlarından yaz saati uyarısı: Ruh sağlığı riskleri sanılandan büyük Büsküvütçü "Toplumu kutuplaştırmaya çalışan girişimlere karşı dikkatli olalım" Kadim Çin bitkisi, kelliğin çaresi olabilir
Dolar
Euro
Sterlin

Tarihi görevde geri sayım: NASA Artemis 3 astronotlarını açıklıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Tarihi görevde geri sayım: NASA Artemis 3 astronotlarını açıklıyor

NASA, nisan ayında Ay çevresindeki turunu başarıyla tamamlayan Artemis 2 görevinin ardından, uzay dünyasının merakla beklediği Artemis 3 mürettebatını bugün resmen duyuruyor.

Uzay keşiflerinde yeni bir dönüm noktası olan Artemis programı tüm hızıyla sürüyor. Dört astronottan oluşacak Artemis 3 mürettebatının kimler olacağı, nisan ayındaki Artemis 2 uçuşunun ardından dünya kamuoyunda büyük bir merak konusu haline gelmişti.

NASA yetkililerinin "yakında" olarak işaret ettiği o gün geldi; ajans, tarihi görevin astronot kadrosunu 9 Haziran'da açıklayacağını duyurdu.

Artemis 3'ün görevi çok farklı olacak

2027 yılının ortaları ile sonları arasında fırlatılması hedeflenen Artemis 3, önceki görevden teknik açıdan ciddi farklılıklar barındırıyor. Astronotlu ilk test uçuşunu başarıyla tamamlayan Orion kapsülü, bu kez Ay'a gitmeyecek.

Artemis 3 mürettebatı, Orion'u alçak Dünya yörüngesine fırlatarak burada özel şirketler tarafından geliştirilen bir veya iki ayrı Ay iniş aracıyla buluşma ve kenetlenme manevraları gerçekleştirecek. Ayrıca astronotlar, Ay yüzeyi için tasarlanan yeni nesil uzay kıyafetlerini de yörüngede test etme imkanı bulacak. Bu nedenle NASA'nın, yeni araçları kullanma konusunda deneyimli pilotlar ile uzay yürüyüşü tecrübesi olan isimlere öncelik vermesi bekleniyor.

SpaceX ve Blue Origin gelişmeleri seçimi etkiliyor

NASA, Ay yüzeyine insan taşımak için SpaceX’in Starship ve Blue Origin’in Blue Moon araçlarıyla sözleşme imzalamıştı. İlk insanlı Ay inişinin 2028'deki Artemis 4 göreviyle yapılması planlansa da, bu kararın kaderi büyük ölçüde Artemis 3'ün başarısına bağlı olacak.

Her iki şirketin de geliştirme süreçlerinde gecikmeler yaşadığı bilinirken, yakın zamanda Blue Origin’in New Glenn roketinin test sırasında patlaması riskleri artırdı. NASA, araçlardan biri zamanında yetişmese bile Artemis 3 görevini mevcut şartlarda uçurmaya kararlı görünüyor.

Bu durum, seçilecek mürettebatın Ay keşfinden ziyade tamamen uzay aracı pilotluğu ve operasyonel becerilere odaklı olmasını zorunlu kılıyor.

Güçlü adaylar ve listede öne çıkan isimler

NASA'nın geçmiş görevlerin hemen ardından aynı astronotları peş peşe uçurmama kuralı nedeniyle, Artemis 2 ekibi ve şu an Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bulunan isimler eleniyor. Adaylar arasında en güçlü seçenek olarak Raja Chari öne çıkıyor.

ISS’te gerçekleştirdiği uzay yürüyüşlerinin yanı sıra NASA bünyesinde Ay iniş sistemleri ve yeni uzay kıyafetlerinin entegrasyon testlerine liderlik etmesi, onu bir adım öne taşıyor. F/A-18 savaş jetleri pilotluğu geçmişi ve uzay istasyonu komutanlığı deneyimiyle Nicole Mann ile yeni nesil uzay kıyafetleri üzerinde çalışan Kayla Barron da en üst sırada yer alan diğer güçlü isimler.

Olası bir sürpriz aday ise Artemis 2 görevinin yedek ekibinde yer alan ve Orion sistemlerine olağanüstü düzeyde hakim olan çaylak astronot Andre Douglas olabilir.

Uluslararası astronot denklemi

Mürettebatta uluslararası bir ortağın yer alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Daha önceki Ay yörünge istasyonu planlarının iptal edilmesi, Japonya ve Kanada gibi ülkelerin önceliklerini değiştirdi. Eğer NASA dört koltuktan birini küresel bir ortağa ayırırsa, Orion'un hizmet modülünü inşa eden Avrupa Uzay Ajansı (ESA) en güçlü aday konumunda bulunuyor.

Ancak Artemis 3'ün Ay yerine Dünya yörüngesinde kalacak şekilde revize edilmesi, jeofizik uzmanı Alman astronotların sonraki Ay inişi görevlerine saklanmasına yol açabilir. Bu senaryoda, uzay istasyonu ve yürüyüşü tecrübesiyle İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, Avrupa'yı temsil etmek adına güçlü bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

Benzer haberler

Dünya
Almanya ve Fransa ortak savaş uçağı projesini iptal etti 2026-06-09 12:50:00 Hindistan tarihinde bir ilk: Doğum oranları geriledi 2026-06-09 12:10:00 ABD, Dünya Kupası hakeminin ülkeye girişine izin vermedi 2026-06-09 11:29:00 Kadim Çin bitkisi, kelliğin çaresi olabilir 2026-06-09 10:01:00 Japonya'da görülmemiş ayı alarmı: 94 okulda eğitime ara verildi! 2026-06-09 09:54:00 Küba'da şiddetli deprem: Sarsıntı Florida ve Meksika'da da hissedildi 2026-06-09 09:50:00 Trump NBA final maçında yuhalandı 2026-06-09 08:46:00 Hürmüz'de helikopter düştü, mürettebat kurtarıldı 2026-06-09 08:08:00 Sunucunun sorusuna kızan Trump, röportajı yarıda bıraktı 2026-06-08 21:49:00