Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Meteoroloji Dairesi: Sabah saatlerinde yer yer sis bekleniyor Nöbetçi eczaneler (10 Haziran 2026) Erdoğan "Kıbrıs Adası'nda fitne ateşi yakılmak isteniyor. Kimse macera peşinde koşmasın" Üstel "Bölgede yeni gerilimler yaratmaya çalışan herkes bilmelidir ki bunun bedelini çok ağır öder" Esnek Toplu Taşıma Sistemi'nde gün ve saatler yeniden düzenlendi İncirli "Seçim tarihi belirlendikten sonra yeni dönem vizyonumuzu kamuoyuyla paylaşacağız" Belçika'da kara para aklama operasyonu: 8 milyon euroya el konuldu Yüksekbaş “Ülkenin yönetimine talibiz” Şenkul “Çarşımızı daha güzel ve daha yaşanabilir bir hale getiriyoruz” Trump'tan İran'a tehdit "Bedelini ödemek zorunda kalacaklar" Çiftçi “İnşallah karşılıklı atacağımız adımlarla, bu iş birliğini, güç birliğini daha da geliştirmiş, pekiştirmiş olacağız” Arnavutluk'ta turizm projesine karşı protestolar devam ediyor KSTÜ Sahte Diploma Davası ertelendi: Sanığın sağlık durumu doktordan dinlenecek Sekiz yıl sonra ilk: AYB’den Türkiye'ye 200 milyon euro kaynak Erdoğan "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkü'nün hak ve hukukuna kast edilirse cevabımız çok sert olur" Oymen “Gıda güvenliği ihmal kaldırmaz" Güney Kıbrıs’ta kumarhanelerden devlet bütçesine 166 milyon euro katkı Tabipler Birliği Dünya Çevre Günü Etkinliği gerçekleştirdi Seral Fırat Halkın Partisi'ne katılıyor KTEMB “Elektrik sektörü stratejik bir konuma taşındı, nitelikli elektrik iş gücü ihtiyacı fazla” Meteoroloji Dairesi: Sabah saatlerinde yer yer sis bekleniyor Nöbetçi eczaneler (10 Haziran 2026) Erdoğan "Kıbrıs Adası'nda fitne ateşi yakılmak isteniyor. Kimse macera peşinde koşmasın" Üstel "Bölgede yeni gerilimler yaratmaya çalışan herkes bilmelidir ki bunun bedelini çok ağır öder" Esnek Toplu Taşıma Sistemi'nde gün ve saatler yeniden düzenlendi İncirli "Seçim tarihi belirlendikten sonra yeni dönem vizyonumuzu kamuoyuyla paylaşacağız" Belçika'da kara para aklama operasyonu: 8 milyon euroya el konuldu Yüksekbaş “Ülkenin yönetimine talibiz” Şenkul “Çarşımızı daha güzel ve daha yaşanabilir bir hale getiriyoruz” Trump'tan İran'a tehdit "Bedelini ödemek zorunda kalacaklar" Çiftçi “İnşallah karşılıklı atacağımız adımlarla, bu iş birliğini, güç birliğini daha da geliştirmiş, pekiştirmiş olacağız” Arnavutluk'ta turizm projesine karşı protestolar devam ediyor KSTÜ Sahte Diploma Davası ertelendi: Sanığın sağlık durumu doktordan dinlenecek Sekiz yıl sonra ilk: AYB’den Türkiye'ye 200 milyon euro kaynak Erdoğan "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkü'nün hak ve hukukuna kast edilirse cevabımız çok sert olur" Oymen “Gıda güvenliği ihmal kaldırmaz" Güney Kıbrıs’ta kumarhanelerden devlet bütçesine 166 milyon euro katkı Tabipler Birliği Dünya Çevre Günü Etkinliği gerçekleştirdi Seral Fırat Halkın Partisi'ne katılıyor KTEMB “Elektrik sektörü stratejik bir konuma taşındı, nitelikli elektrik iş gücü ihtiyacı fazla”
Dolar
Euro
Sterlin

"Sulak alanlar restore edilmeli akıllıca kullanılmalı"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Sulak alanlar restore edilmeli akıllıca kullanılmalı"

Yeşil Barış Hareketi , sulak alanların restore edilmesi ve akıllıca kullanılması gerektiğini belirtti.

Yeşil Barış Hareketi tarafından, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle yayınlanan bildiride, “Sulak alanları tahrip etmeyi bırakıp, restore etmeye başlamalı, sulak alanları koruyup akıllıca kullanmalı, bir an önce kalkınma planlarına ve kaynak yönetimine entegre etmeliyiz” denildi.

Bu yılın temasının “Sulak Alanlar, Su ve Yaşam Ayrı Düşünülemez” olduğu belirtilen açıklamada, “Bu tema, insanları ve gezegenimizi tehdit eden, büyüyen bir tatlı su kriziyle karşı karşıya olduğumuzun hatırlatarak, bir tatlı su kaynağı olan sulak alanlara ışık tutarak, onları eski haline getirmek ve kayıplarını durdurmak için eylemleri teşvik etmeyi hedeflemektedir” ifadesi kullanıldı.

Dünyadaki canlı türlerinin yüzde 40'ının yaşadığı ve ürediği sulak alanların, yaşam kalitesini dengeleyen önemli görevler de yürütmekte olduğu kaydedilen açıklamada, “Tatlı su sulak alanlarında sadece bir yılda yaklaşık 200 yeni balık türü keşfedilmiştir. En değerli ekosistemler olan sulak alanlar, doğaya yılda 47 trilyon ABD doları değerinde hizmet verdiği hesaplanmıştır” denildi.

Sulak alanların, bitki örtüsü ile akan suların hızını kesip, suyu tutarak sel baskınlarına karşı tampon görevi gördüğü, ekinlerin sel sularından zarar görmesini engellediği ve doğal bir su arıtma sistemi görevi yaptığı ifade edilen açıklamada, “Her bir dönümlük sulak alan 6 bin ton sel suyunu emerek sel ve fırtınalardan korumamızı sağlar”ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Sulak alanların bu kadar çok çevresel, sosyal ve potansiyel olarak ekonomik yararları varken; onların değerini bilmeyerek, çarpık yapılaşmayla yerleşime ve sanayiye açmak, tahribe maruz bırakmak, ortasından, sağından ve solundan yol geçirerek doğal habitatı yok etmek, bir atık boşaltım alanı olarak kullanmak aslında kendi kendimize doğrudan zarar vermek anlamına gelmektedir” denildi.

TAK

Benzer haberler

Featured
Meteoroloji Dairesi: Sabah saatlerinde yer yer sis bekleniyor 2026-06-10 17:19:00 Nöbetçi eczaneler (10 Haziran 2026) 2026-06-10 15:54:00 Erdoğan "Kıbrıs Adası'nda fitne ateşi yakılmak isteniyor. Kimse macera peşinde koşmasın" 2026-06-10 15:50:00 Üstel "Bölgede yeni gerilimler yaratmaya çalışan herkes bilmelidir ki bunun bedelini çok ağır öder" 2026-06-10 15:46:00 Esnek Toplu Taşıma Sistemi'nde gün ve saatler yeniden düzenlendi 2026-06-10 15:41:00 İncirli "Seçim tarihi belirlendikten sonra yeni dönem vizyonumuzu kamuoyuyla paylaşacağız" 2026-06-10 15:34:00 Belçika'da kara para aklama operasyonu: 8 milyon euroya el konuldu 2026-06-10 15:31:00 Yüksekbaş “Ülkenin yönetimine talibiz” 2026-06-10 15:26:00 Şenkul “Çarşımızı daha güzel ve daha yaşanabilir bir hale getiriyoruz” 2026-06-10 15:21:00