Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Endonezya'daki şiddetli depremde can kaybı yükseldi Sterlin 65 TL'yi aştı, Euro 56 TL'ye yaklaştı Fransa'da 1700 hektar alanı kül eden yangın kontrol altına alındı Yeni nesil suç örgütü soruşturmalarında 818 şüphelinin hesaplarına ve kripto varlıklarına el konuldu Nişasta bazlı şeker tüketimi obezite ve kronik hastalık riskini artırıyor EMPOLDER Başkanı Atasü “Polis kadrosu acilen artırılmalı” YMO “Kıbrıs aktif tektonik süreçlerin etkisinde” AB, sonbaharda Rusya'ya yaptırımları genişletmeyi planlıyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kaybederek tamamladı Uluslararası sularda 50 düzensiz göçmen kurtarıldı, 7 göçmenin cesedi bulundu Söz Gençte’nin ikinci buluşması Mehmetçik’te yapılacak Credit West Bankası Güzelyurt Hayvanları Koruma Derneği’ne kuru mama bağışladı İskele Kaymakamı "Dünkü fırtınada zarar ziyanın çok büyük bölümü Altınova'da oldu" Yağmurlu hava devam edecek, sıcaklık yeniden yükselecek Larnaka’da deniz kazası: Anne hayatını kaybetti, iki çocuk ağır durumda Nöbetçi eczaneler (17 Ağustos 2026) Denktaş, kamu maliyesini düzenlemeye yönelik atılacak adımları açıkladı Öztürkler “Seçim takviminde Bakanlar Kurulu'ndan gelecek karar yol gösterici olacak” Cumhuriyet Meclisi Futbol Takımı ile Kıbrıs Türk Gençlik Meclisi Futbol Takımı dostluk maçı yapacak Çavuşoğlu “Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi’nde ortaya çıkacak sonuç ve önerileri merakla bekliyoruz” Endonezya'daki şiddetli depremde can kaybı yükseldi Sterlin 65 TL'yi aştı, Euro 56 TL'ye yaklaştı Fransa'da 1700 hektar alanı kül eden yangın kontrol altına alındı Yeni nesil suç örgütü soruşturmalarında 818 şüphelinin hesaplarına ve kripto varlıklarına el konuldu Nişasta bazlı şeker tüketimi obezite ve kronik hastalık riskini artırıyor EMPOLDER Başkanı Atasü “Polis kadrosu acilen artırılmalı” YMO “Kıbrıs aktif tektonik süreçlerin etkisinde” AB, sonbaharda Rusya'ya yaptırımları genişletmeyi planlıyor Borsa günü yüzde 0,28 değer kaybederek tamamladı Uluslararası sularda 50 düzensiz göçmen kurtarıldı, 7 göçmenin cesedi bulundu Söz Gençte’nin ikinci buluşması Mehmetçik’te yapılacak Credit West Bankası Güzelyurt Hayvanları Koruma Derneği’ne kuru mama bağışladı İskele Kaymakamı "Dünkü fırtınada zarar ziyanın çok büyük bölümü Altınova'da oldu" Yağmurlu hava devam edecek, sıcaklık yeniden yükselecek Larnaka’da deniz kazası: Anne hayatını kaybetti, iki çocuk ağır durumda Nöbetçi eczaneler (17 Ağustos 2026) Denktaş, kamu maliyesini düzenlemeye yönelik atılacak adımları açıkladı Öztürkler “Seçim takviminde Bakanlar Kurulu'ndan gelecek karar yol gösterici olacak” Cumhuriyet Meclisi Futbol Takımı ile Kıbrıs Türk Gençlik Meclisi Futbol Takımı dostluk maçı yapacak Çavuşoğlu “Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi’nde ortaya çıkacak sonuç ve önerileri merakla bekliyoruz”
Dolar
Euro
Sterlin

Su, evrende düşündüğümüzden çok daha önce oluşmuş olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Su, evrende düşündüğümüzden çok daha önce oluşmuş olabilir
Reklam

Yeni bir araştırmaya göre, yaşamın en önemli bileşenlerinden biri olan su, Büyük Patlama’dan sadece 200 milyon yıl sonra oluşmuş olabilir. Daha önce, ağır elementlerin eksikliği nedeniyle bu kadar erken dönemde suyun var olması pek mümkün görünmüyordu. Ancak yeni simülasyonlar, erken evrenin sanılandan daha "ıslak" olabileceğini ortaya koyuyor. Portsmouth Üniversitesi’nden kozmolog Daniel Whalen ve ekibi, erken evrenin koşullarını kullanarak iki yıldızın sanal patlamasını yeniden oluşturdu. Araştırmaya göre, evrenin oluşumundan 100 milyon yıl sonra su oluşumu için gerekli şartlar mevcuttu. Büyük Patlama sonrası hidrojen, helyum ve lityum gazlarının birleşerek ilk yıldızları oluşturduğu ve bu yıldızların patlamalarıyla oksijen gibi ağır elementlerin evrene yayıldığı belirlendi. Süpernovalar ve suyun doğuşu Araştırmacılar, erken evrende yer alan Güneş’in 13 katı ve 200 katı büyüklüğünde iki yıldızın patlamasını simüle etti. Sanal süpernova patlamalarının ilk saniyesinde, sıcaklık ve basıncın yeterince yüksek olduğu ve yıldız gazlarının oksijene dönüşebildiği gözlemlendi. Patlama sonrası yayılan gazlar 1.630 ışık yılı genişliğe kadar yayılırken, soğuma süreci hızla gerçekleşti. Bu hızlı soğuma, maddelerin birleşmesinden daha önce gerçekleştiği için iyonize hidrojen molekülleri bir araya gelerek moleküler hidrojen (H₂) oluşturdu. Süpernova kalıntılarının daha yoğun bölgelerinde, oksijen ve hidrojen yeterince çarpışarak suyun oluşumuna zemin hazırladı. Gelecek nesil yıldızlar ve gezegenlerin su barındırma ihtimali Araştırmacılar, süpernova patlamalarından geriye kalan yoğun metal içeren kalıntıların, yeni yıldızların ve gezegenlerin oluşum bölgeleri olabileceğini düşünüyor. Whalen ve ekibi "Bu bölgelerde oluşan metal oranı yüksek diskler, düşük kütleli yıldızlarla birlikte kayalık gezegenlerin oluşumuna da yol açabilir" diyor. Süpernovalar suyun yoğunlaşmasını artırabilir Bazı yıldızlar aynı bölgede bir arada oluşabileceğinden, araştırmacılar birden fazla süpernova patlamasının gerçekleşebileceğini belirtiyor. "Eğer bu tür patlamalar birden fazla ve aynı bölgede gerçekleşirse, daha yoğun çekirdeklerin oluşmasına yol açarak suyun oluşma ve yoğunlaşma ihtimalini artırabilir." Ancak, daha seyrek gaz bulunan bölgelerde, süpernova patlamaları oluşan suyu yok edebilirken, daha yoğun bölgelerde tozun sağladığı radyasyon koruması sayesinde H₂O moleküllerinin hayatta kalma şansının daha yüksek olduğu öne sürülüyor. Erken evrende beklenenden daha fazla su vardı Araştırmacılar, ilk galaksilerde oluşan su miktarının, Samanyolu’nda bulunan su miktarından sadece 10 kat daha az olduğunu tahmin ediyor. Bu bulgu, suyun evrende çok daha erken ve bol miktarda bulunduğunu gösteriyor. Bu araştırma Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Benzer haberler

Dünya
Endonezya'daki şiddetli depremde can kaybı yükseldi 17 Ağu 2026 21:54 Fransa'da 1700 hektar alanı kül eden yangın kontrol altına alındı 17 Ağu 2026 21:26 AB, sonbaharda Rusya'ya yaptırımları genişletmeyi planlıyor 17 Ağu 2026 19:07 Uluslararası sularda 50 düzensiz göçmen kurtarıldı, 7 göçmenin cesedi bulundu 17 Ağu 2026 18:49 Aşırı sıcaklar ve kuraklık dünyayı yakıyor: Orman yangınları üç ülkenin toplam yüzölçümüne ulaştı 17 Ağu 2026 13:13 İtalya'da bir müzeden Rönesans dönemine ait dört değerli tablo çalındı 17 Ağu 2026 10:30 Kaybolan kedi 10 yıl sonra evine döndü 17 Ağu 2026 08:37 Belçika'da kayıtlara geçen en büyük orman yangını bazı bölgelerde kontrol altına alındı 16 Ağu 2026 20:54 Disney, yeni "X-Men" kadrosunu duyurdu 16 Ağu 2026 20:39