Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
ÖSYM YKS sonuçlarını açıkladı! 15. Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı Bağımsızlık Yolu Atina’daki Enternasyonalist Konferans'a katılacak ABD'de Sinaloa Karteli'nin elebaşlarından "El Mayo"ya müebbet hapis cezası İtalya'da Fas uyruklu bir kişi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetti Jeopolitik kriz doları tırmandırdı Yunanistan'ın Pilio Yarımadası'nda orman yangını çıktı İran "Hürmüz Boğazı'nda 2 petrol tankerinde patlama yaşandı" Küresel piyasalar haftaya jeopolitik gerilim altında başladı CENTCOM "İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattık" Ortadoğu'daki kriz altında dengeleri değiştirdi İngiltere'de yeni hükümet için bakanlar belli oluyor Döviz kurlarında son durum (21 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (21 Temmuz 2026) Talih kuşu Girne'de (20 Temmuz 2026 tam liste) İtalya'da bazı yerlerde aşırı sıcak hava dalgası, bazı bölgelerde ise dolu yağışı etkili oluyor Afganistan'da şiddetli yağışlar ve ani seller nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti Borsa günü yüzde 0,64 değer kazanarak tamamladı Yılmaz’dan uluslararası topluma çağrı “Kıbrıs Türkü’nün sesini duyun, adaletsiz uygulamalara son verin" Erhürman'dan net mesaj “Müzakere olsun diye müzakere, 5+1 olsun diye 5+1 istemiyoruz” ÖSYM YKS sonuçlarını açıkladı! 15. Uluslararası Karikatür Yarışması sonuçlandı Bağımsızlık Yolu Atina’daki Enternasyonalist Konferans'a katılacak ABD'de Sinaloa Karteli'nin elebaşlarından "El Mayo"ya müebbet hapis cezası İtalya'da Fas uyruklu bir kişi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetti Jeopolitik kriz doları tırmandırdı Yunanistan'ın Pilio Yarımadası'nda orman yangını çıktı İran "Hürmüz Boğazı'nda 2 petrol tankerinde patlama yaşandı" Küresel piyasalar haftaya jeopolitik gerilim altında başladı CENTCOM "İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattık" Ortadoğu'daki kriz altında dengeleri değiştirdi İngiltere'de yeni hükümet için bakanlar belli oluyor Döviz kurlarında son durum (21 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (21 Temmuz 2026) Talih kuşu Girne'de (20 Temmuz 2026 tam liste) İtalya'da bazı yerlerde aşırı sıcak hava dalgası, bazı bölgelerde ise dolu yağışı etkili oluyor Afganistan'da şiddetli yağışlar ve ani seller nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti Borsa günü yüzde 0,64 değer kazanarak tamamladı Yılmaz’dan uluslararası topluma çağrı “Kıbrıs Türkü’nün sesini duyun, adaletsiz uygulamalara son verin" Erhürman'dan net mesaj “Müzakere olsun diye müzakere, 5+1 olsun diye 5+1 istemiyoruz”
Dolar
Euro
Sterlin

Sovyet uzay aracı kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşebilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Sovyet uzay aracı kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşebilir

Sovyetler Birliği döneminden kalma, yarım tonluk bir uzay aracının önümüzdeki birkaç gün içinde kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşmesi bekleniyor. Aracın düşme olasılığının yüksek olduğu bölgeler arasında Ortadoğu, Orta Asya ve Türkiye dahil Güneydoğu Avrupa da var.

1972'de fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracının iniş modülünün Venüs'e gitmesi bekleniyordu fakat teknik bir hata nedeniyle dünyanın yörüngesinde kaldı.

BBC’de yer alan habere göre aracın Dünya yüzeyine ne zaman düşeceği tam olarak bilinmiyor ama bilim insanlarına bilim insanları Mayıs ayının ilk iki haftası içinde olmasını bekliyor.

BBC’ye konuşan bir uzman, aracın yerleşim bölgelerine düşme riski bulunduğunu söyledi. Aracın düşme olasılığının yüksek olduğu bölgeler arasında Ortadoğu, Orta Asya ve Türkiye dahil Güneydoğu Avrupa da var.

Venüs uzay aracı, Baykonur Uzay Üssü'nden 31 Mart 1972'de fırlatılmıştı.

Fırlatmanın ilk üç aşaması planlandığı gibi tamamlandı ve Dünya yörüngesinin eşiğine kadar geldi. Gezegenlerarası uzay araştırma istasyonunun daha sonra hedefine yönelmesi gerekiyordu.

Fakat roketteki ek güç bloğu aracı çalışmadı ve uzay istasyonunu Dünya'nın yörüngesinden çıkaramadı.

NASA'nın internet sitesine göre uzay aracı dört parçaya ayrıldı. İkisi dünya yörüngesinin alt kısımlarında kalırken, diğer ikisi 48 saat içinde atmosferde yandı.

Fakat iniş modülü ve ana motor bloğu olduğu düşünülen iki parça daha yüksek irtifada, elips şeklinde bir yörüngeye oturdu.

NASA'ya göre, düşmesi beklenen iniş modülünün ağırlığı 495 kilo.

Bir uzay aracının düşüşü, parçalanıp atmosferde yandığında ya da düşüş Dünya'dan hesaplı ve kontrollü olduğunda pek büyük sorun oluşturmuyor.

Fakat Kosmos 482'in düşüşü kontrollü olmayacak. Özellikle tehlikeli olansa büyük ihtimalle atmosferde parçalanmayacak ve yanmayacak olması.

Bunun nedeni modülün daha yoğun bir atmosfere sahip ve daha yüksek ısılı Venüs'e inmek için tasarlanmış olması.

BBC’ye konuşan uzay konularında yayın yapan popüler Telegram kanalının yöneticisi Georgi Trişkin, kalıntıların büyük ihtimalle karaya düşeceğini gösterdiğini söylüyor: “Uzay aracının, Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan güzergahındaki yerleşim birimlerine düşme riski var.”

Trişkin, "Aracın tamamen kurtulacağını ve hesapladığımız gibi saatte 242 kilometre hızla yere düştüğünü var sayarsak, patlama enerjisi 1,1-1,2 MJ olacak, yani birkaç yüz gram TNT'nin patlaması gibi." söylüyor.

Çeşitli tahminlere göre Kosmos 482, 8-14 Mayıs arasında Dünya'ya düşecek.

Benzer haberler

Dünya
ABD'de Sinaloa Karteli'nin elebaşlarından "El Mayo"ya müebbet hapis cezası 2026-07-21 09:53:57 İtalya'da Fas uyruklu bir kişi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetti 2026-07-21 09:47:18 Yunanistan'ın Pilio Yarımadası'nda orman yangını çıktı 2026-07-21 09:33:55 İran "Hürmüz Boğazı'nda 2 petrol tankerinde patlama yaşandı" 2026-07-21 09:30:57 CENTCOM "İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattık" 2026-07-21 09:20:50 İngiltere'de yeni hükümet için bakanlar belli oluyor 2026-07-21 08:46:55 İtalya'da bazı yerlerde aşırı sıcak hava dalgası, bazı bölgelerde ise dolu yağışı etkili oluyor 2026-07-20 21:54:11 Afganistan'da şiddetli yağışlar ve ani seller nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti 2026-07-20 21:48:42 İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu 2026-07-20 18:30:29