"Sorunu azınlık-çoğunluk ilişkisi içerisinde tanımlayarak yanlışını sürdürdü"
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs sorununu bir azınlık-çoğunluk ilişkisi içerisinde tanımlamaya kalkışarak yanlışını sürdürdüğünü söyledi.
Barış Burcu'nun açıklaması şöyle: "Rum Lider Nikos Anastasiadis, Associated Press’e verdiği demeçte, Kıbrıs sorununu bir azınlık-çoğunluk ilişkisi içerisinde tanımlamaya kalkışarak yanlışını sürdürmüştür. Kıbrıs sorunu, bir azınlık çoğunluk ilişkisiyle değil; siyaseten eşit iki varlık ilişkisiyle çözümlenecektir. Rum liderliği çok önceden beri bir BM parametresine dönüşen bu yalın gerçekliğin bir an önce idrakine varmak zorundadır. Sayın Anastasiadis, söz konusu açıklamasında kararlara etkin katılım ve bir olumlu oy ilkesinin Türkiye’nin dayatmalarıyla gündeme geldiğini iddia ederek gerçeği çarpıtmaya kalkışmıştır.
Siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılım, Kıbrıs Türkleri’nin öteden beri var olan tezidir. Türkiye tarafından da desteklenmekte olan bu tez aynı zamanda bir BM parametresidir. BM raporları ve BM Güvenlik Konseyi’nin çeşitli kararlarına da giren siyasal eşitlik ve kararlara etkin katılım ilkesi, bugüne kadar müzakerelerde mutabık kalınan en temel kavramlardan biridir. Nitekim Bakanlar Kurulu’nda ‘bir olumlu oy’ ilkesi iki taraf arasında halihazırda varılmış bir mutabakattır.
Rum lider, BM kararları ve geçmiş mutabakatlara aykırı davranarak, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini görmezden gelmekte ve uzlaşılara aykırı inkârcı bir tavır sergilemektedir.
Bilindiği gibi, Sayın Jane Holl Lute’un Sayın Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı ile sürdürdüğü referans kavramlarını oluşturma çabası henüz sonuçlanmış değildir. Kıbrıs Türk tarafı olarak çabamız yapıcı yaklaşımlarla bunu oluşturmaya yöneliktir.
Biz, Kıbrıs Türk tarafı olarak yaşanan süreçle ilgili doğru bilgileri aktarmaya devam edeceğiz. Bu süreçte serinkanlı kalarak iyi niyetle ve yapıcı bir anlayışla BM ile işbirliği yaparak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Önümüzdeki hafta, Sayın Cumhurbaşkanımız, BM Genel Merkezi’nde, BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres ile görüşecektir. Geçmiş mutabakatlara ve BM parametrelerine bağlı kalarak, BM ile temaslarımız sürecektir.
BM parametrelerinden ve geçmiş mutabakatlardan saparak süreçte sıkıntı yaratanların, bu yanlış tutumlarının yol açacağı muhtemel olumsuz sonuçları da dikkate alarak yanlış tutumlarını bir an önce düzeltmelerini tavsiye ederiz."
Benzer haberler
Featured
Avrupa'daki sıcak hava dalgaları en az 35 bin can aldı
Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki tüm mayınların temizlendiğini açıkladı
Amerikalı sanatçı Dolly Parton hayatını kaybetti
Ölüm Vadisi'nde aracı çamura saplanan turist sıcaktan öldü
Kuş gribinin nesli tehlikedeki denizaslanlarına yayılmasından endişe ediliyor
Borsa günü değer kaybıyla tamamladı
AİHM'den Kavala kararı "En kısa sürede serbest bırakılmalı"
Basın-Sen Yönetim Kurulu Sevgül Uludağ'ın ailesinden özür diledi
Almanya Federal Meclisi Milletvekili Krah "Kıbrıs Türk halkının yaşadığı gerçeklerin yerinde görülmesi önemli "


