Solyalı "Anayasaya, toplumun hoşgörüsüne tamamen aykırı bir adım atılmak isteniyor"

Voice Kıbrıs Haber
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gazimağusa İlahiyat Koleji Yapım Projesi Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” görüşülüyor.
-Solyalı
CTP Milletvekili Ürün Solyalı da, ülkede esas konuşulması gereken ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim konuları yerine Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun görevde olduğu dönemlerde atılan "laiklik dışı" adımları konuştuklarını kaydetti.
Solyalı, ülkede temel eğitim ihtiyaçlarının ele alınması gerektiğini, ancak ilahiyat koleji konusunun gündeme geldiğini, komite toplantılarına öğretmenlerin davet edilmediğini belirterek, Milli Eğitim Bakanına yönelik eleştirilerde bulundu, eğitimin “sektör” olarak görüldüğünü, kamusal eğitime önem verilmediğini belirtti.
Solyalı, protokole yönelik değerlendirmeler yaptı ve yasalara aykırı olduğunu savunduğu maddelere yönelik açıklamanın ne olacağını merak ettiğini söyledi.
"Anayasaya, toplumun hoşgörüsüne tamamen aykırı bir adım atılmak istendiğini" ifade eden Solyalı, protokollerle egemenlik hakkının devredilemeyeceğini, ancak "bu protokolle egemenlik hakkının da Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığına devredilmek istendiğini, hatta ilahiyat koleji yapımında bir çivinin bile Türkiye’den getirilmek istendiğini" öne sürdü.
Solyalı, protokolün yanlış olduğunu, bir çok okulda güvenlik sıkıntısı yaşanırken bu protokolün gündeme getirilmesinden dolayı öğrenci, aileler ve öğretmenlerden özür dilenmesi gerektiğini söyledi, kamusal eğitime önem verilmesini, güçlü bir planlama yapılmasını istedi, geri çekilmesini talep etti.
-Talat
CTP Milletvekili Ongun Talat da, protokole yönelik değerlendirmelerde bulundu, eğitim müşavirlerinin üstlendiği görevleri, yaptığı açıklamaları eleştirdi, toplum mühendisliği yapıldığını öne sürdü.
Talat, devletin kamusal eğitime önem vermesi gerektiğini, ancak çekilmeye çalıştığını, ülkede ilahiyat koleji olduğunu ve şu andaki başarısının ne olduğunu merak ettiğini ifade etti ve bu yönde sorular sordu.
İlahiyat koleji öğrenci sayısı, başarısı, ülkeye katkısının ne olduğunu soran Talat, ayrıca müşavirlerde yetkinin kimde olduğunu sorguladı. Talat, Gazimağusa’da Namık Kemal Lisesinin inşaat halinde bırakıldığına işaret ederek, ancak şimdi yeni ilahiyat koleji yapılmak istenmesini eleştirdi.
İlahiyat kolejinin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olmayacağını, vakfın kontrolünde olacağını ifade eden Talat, tüm milletvekillerinden, partilerinden bağımsız halkın mesajına göre tarihi sorumlulukla karşı oy kullanmalarını istedi.
Bu arada genel kurulda, başkanlığın bilgiye sunuşları kısmında, “Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na ivedilik alındı.
Genel kurulda, tasarıların ardından milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine de yer verilecek.
Benzer haberler
Featured
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam!
KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas”
Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu
Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek
İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur”
Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı"
Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil"
Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir"
Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu"


