Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Naci Talat ölümünün 35’inci yıl dönümünde anıldı Paris'te aşırı sıcaklar nedeniyle kamusal alanda alkol yasağı başlıyor Avrupa Bölgesel Yangın Söndürme Merkezi geçici olarak RMMO’nun yetkisine verildi Güzelyurt'ta kuyuda mahsur kalan yavru köpek kurtarıldı 69’uncu Dönem Bedelli Askerlik yoklaması 6 Temmuz’da yapılacak Güney'de yollara yapay zekalı kameralar yerleştirilmesi planlanıyor Serdaroğlu "Asıl kopan ip, asgari ücretin yükselmesiyle değil, yıllardır kurulan adaletsiz ekonomik düzenle kopmuştur" Her Daim Doğa Dostları çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenliyor Kanada'da yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu 3 kişi öldü Öztürkler “KKTC’nin Türk dünyasındaki temsili daha da güçlenmeli” Diagne, BM Güvenlik Konseyi öncesi diplomatları bilgilendirdi Borsa güne yatay seyirle başladı Hukuk Komitesi’nde beş yasa tasarısı görüşüldü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenlerle kutlanacak Avrupa'da rekor sıcaklıklar can alıyor: Ölü sayısı yüzleri buldu Altın fiyatları düştü, yatırımcının kafası karıştı Havada can pazarı: Yolcular kriz geçiren pilotu koltuğa bağladı Küresel piyasalarda maliyet baskısı YUDER'de başkan Ahmet Karagözlü oldu İskele Festivali bugün başlıyor Naci Talat ölümünün 35’inci yıl dönümünde anıldı Paris'te aşırı sıcaklar nedeniyle kamusal alanda alkol yasağı başlıyor Avrupa Bölgesel Yangın Söndürme Merkezi geçici olarak RMMO’nun yetkisine verildi Güzelyurt'ta kuyuda mahsur kalan yavru köpek kurtarıldı 69’uncu Dönem Bedelli Askerlik yoklaması 6 Temmuz’da yapılacak Güney'de yollara yapay zekalı kameralar yerleştirilmesi planlanıyor Serdaroğlu "Asıl kopan ip, asgari ücretin yükselmesiyle değil, yıllardır kurulan adaletsiz ekonomik düzenle kopmuştur" Her Daim Doğa Dostları çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenliyor Kanada'da yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu 3 kişi öldü Öztürkler “KKTC’nin Türk dünyasındaki temsili daha da güçlenmeli” Diagne, BM Güvenlik Konseyi öncesi diplomatları bilgilendirdi Borsa güne yatay seyirle başladı Hukuk Komitesi’nde beş yasa tasarısı görüşüldü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenlerle kutlanacak Avrupa'da rekor sıcaklıklar can alıyor: Ölü sayısı yüzleri buldu Altın fiyatları düştü, yatırımcının kafası karıştı Havada can pazarı: Yolcular kriz geçiren pilotu koltuğa bağladı Küresel piyasalarda maliyet baskısı YUDER'de başkan Ahmet Karagözlü oldu İskele Festivali bugün başlıyor
Dolar
Euro
Sterlin

"Sistem, yaşam savaşı verenlere 7 dakika içinde ulaşmayı hedefliyor"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

"Sistem, yaşam savaşı verenlere 7 dakika içinde ulaşmayı hedefliyor"

112 Ambulans Ağı Koordinatörü Mehmet Zeki Avcı,  özel eğitilmiş personeli ile  24 saat hazır bekleyen, 2 dakika içinde hareket eden, yaşam savaşı veren insanlara 7 dakika içinde ulaşmayı hedefleyen 112 Ambulans sisteminin KKTC’nin gurur kaynağı olmaya devam ettiğini kaydetti.

112 Ambulans Ağı Koordinatörü, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı, Kıbrıs İlim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, 112 Ambulans ağının önemine işaret etti.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Avcı konuyla ilgili yazılı açıklamasında “Hayat kurtaran 112 ambulans ağımız gururumuzdur” dedi.

Avcı 112 Ambulans ağının  teşkilat yasasının yürürlüğe girmesi, kendi kadrolarını oluşturması, sevk ve idaresinin hastanelerden bağımsız olarak tek merkezden yönetilmesi ile daha da güçlü ve etkili olabileceğini dile getirdi.
Acil durumlarda canların kurtulması için, ilk altın dakikaların iyi değerlendirilmesi, doğru zamanda doğru müdahale yapılması gerektiğini kaydeden Avcı, “112 Ambulans Ağı, dakikalarla yarışan, acil durumda 10-15 dakika içerisinde hastaya, yaralıya hayat kurtarıcı eyleme geçen bir kuruluştur.  Hepimizin bu sisteme ihtiyacı vardır” dedi.

"SİSTEM YAŞAM SAVAŞI VEREN İNSANLARA YEDİ DAKİKA İÇİNDE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR”

Avcı açıklamasında 30 ambulansın özel eğitilmiş personeli ile birlikte 24 saat hazır bekleyen, 2 dakika içinde hareket eden, yaşam savaşı veren insanlara yedi dakika içinde ulaşmayı hedefleyen 112 Ambulans sisteminin KKTC’nin gurur kaynağı olmaya devam ettiğini kaydetti.

“112 Ambulans ağının 2004 yılındaki kuruluşuna kadar olan yıllarda acil kurtarılma bekleyen insanlarımızın hastalık veya kaza nedeni ile mi yoksa geç ve eksik gelen sağlık hizmetinden dolayı mı ölümün geldiği hep soru olarak kalmıştı” diyen Avcı, 2004 yıllarına kadar çok eski, içi kurtarma cihazları ile donanmamış ambulanslarla özel eğitimli olmayan personelle hizmet verildiğini söyledi.

“112 telefonları 1994 yılında kurulduğu halde kullanılmamakta, hizmet vermemekteydi” diyen Avcı şöyle devam etti:

“Acil vakalar özel araçlarla arka koltuğa yatırılarak hastaneye yetiştirilmeye çalışılırdı. Sağlık sistemimizde 10 merkezde adı ambulans olan 12 araç hizmet vermekteydi. 2004 yılında Sağlık Bakanlığı 112 Ambulans Ağı kurulma çalışmalarını başlatarak reform gibi bir çalışma başlattı.

Eski ve yolda olmaması gereken ambulanslar devreden çıkarılarak 14 adet tam donanımlı ambulans alındı. 112 Komuta Kontrol Merkezi kuruldu. Tüm ambulanslar ve merkezler telsiz sistemi ile donatıldı. 112 numaralı telefonlar arandığında tüm cevaplamalar bu merkezden yapılarak ada çapındaki 112 merkezlerindeki ambulanslara telsizle tek merkezden sevk ve idare ile hareket emri verilerek tüm ambulansların hızlı ve etkili hareket edebilmeleri sağlandı. Ambulans doktorları, hemşireleri ve şoförleri özel olarak eğitildi”

Geçen yıllarda 112 sisteminin geliştirildiğini, daha iyiye götürüldüğünü, güncelleştirildiğini kaydeden Avcı, sistemin daha çok can kurtararak çalışmalarına özveri ile devam ettiğini ifade etti.

Ambulanslarda görev alacak hemşire, acil tıp teknikeri ve şoförlere özel kurslar verildiğini belirten Avcı, şoförlerden sürüşe uygunluk için sağlık raporları alındığını belirtti.

Acil tıp teknikerlerinin olay yerinde acil müdahaleyi başlatıp hastayı stabilize ederek acil servise teslim eden, ambulans içi eğitim alan sağlık personeli olduğuna işaret eden Avcı “Halen 112 ağında 24 paramedik hizmet vermektedir. İlerleyen yıllarda tüm ambulans içi personelin paramedik olması hedeflenmektedir” dedi.
Avcı 112 Komuta Kontrol Merkezinin 16 ambulans istasyonunda ekibi ile 24 saat, 2 dakika içinde hareket edecek durumda hazır bekleyen 30 ambulans ile hizmet verdiğini kaydetti ve 2018 yılında 20 bin 765 vakaya, 2019 yılında 23 bin 498 vakaya, 2020 yılında 23 bin 520 vakaya anında hizmet vererek birçok can kurtardığını belirtti.
“112 Ambulans Ağı sistemine ve hizmet verenlere destek, saygı devam etmelidir” diyen Avcı, ambulans ağı sisteminde hayat kurtarma oranının disiplin, bilgi, tecrübe, diğer sağlık dalları ve kurumlarla iyi bir koordinasyon ile artacağını vurguladı.

TAK

Benzer haberler

Featured
Naci Talat ölümünün 35’inci yıl dönümünde anıldı 2026-06-26 13:43:33 Paris'te aşırı sıcaklar nedeniyle kamusal alanda alkol yasağı başlıyor 2026-06-26 13:33:16 Avrupa Bölgesel Yangın Söndürme Merkezi geçici olarak RMMO’nun yetkisine verildi 2026-06-26 13:28:53 Güzelyurt'ta kuyuda mahsur kalan yavru köpek kurtarıldı 2026-06-26 13:18:00 69’uncu Dönem Bedelli Askerlik yoklaması 6 Temmuz’da yapılacak 2026-06-26 13:16:00 Güney'de yollara yapay zekalı kameralar yerleştirilmesi planlanıyor 2026-06-26 13:12:00 Serdaroğlu "Asıl kopan ip, asgari ücretin yükselmesiyle değil, yıllardır kurulan adaletsiz ekonomik düzenle kopmuştur" 2026-06-26 12:48:00 Her Daim Doğa Dostları çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenliyor 2026-06-26 12:17:00 Kanada'da yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu 3 kişi öldü 2026-06-26 12:13:00